graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie: 500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej 100g śmietany kremówki 2 jajka lekko roztrzepane 100 g brązowego drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej (ja pomijam bo wtedy nasze psy nie mogą zjeść ) W misie wymieszać
maniapieczeniałyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na zielony budyń: 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier
W kuchennym oknie Ewykostki tylko (jak to mój syn nazwał) galaretkowe węże :) dzięki czemu wg mnie zyskała na efektywności. Składniki : 4 różnokolorowe galaretki w tym 1 cytrynowa 375 - 400 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru woda Przygotowanie : Przygotowałem 3 galaretki, każdą w połowie zadanej ilości wody czyli w 250 ml wody. Wlałem je na 3 talerze i pozostawiłem do całkowitego stężenia
Mechanik w kuchnigorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić
BullioPyszne domowe lody na bazie serka śmietankowego i mango, delikatnie pachnące kardamonem i obtoczone w białej czekoladzie. Składniki: 2 dojrzałe mango 150 g śmietankowego serka Almette 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru sok z ½ limonki szczypta kardamonu 1 biała czekolada Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Żółtka ubić
Oryginalny smakPyszny, delikatny jak chmurka deser inspirowany moimi ulubionymi batonikami Milky Way. Lekki - dzięki ubitej pianie z białek, a na dodatek stosunkowo niskokaloryczny - śmietanka kremówka została zastąpiona jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim Składniki (na 3 porcje jak na zdjęciu): - 2 paski czekolady mlecznej (30 g) - 3 batoniki Milky Way minis lub 1,5 batona Milky Way - 250 g jogurtu naturalnego (szklanka
Kuchnia Elliewodnej. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Składniki na mus: 300 g wiśni (mogą być mrożone) sok z połówki cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 0, 5 l śmietanki kremówki 200 g białej czekolady Do garnka wkładamy wiśnie ( jeżeli używamy mrożonych dajemy zamrożone) sok z połówki cytryny i cukier, gotujemy do rozpuszczenia aż wiśnie puszczą soki. Żelatynę zalewamy do zakrycia
Wypieki Ulicuda mogliśmy jeść na dzisiejszą kolację;) Pychota! Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi Składniki: dwie małe gałązki pomidorków koktajlowych 25g masła 5 jajek kilka plasterków szynki ciemne pieczywo łyżka śmietany kremówki oregano sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Pomidorki układamy na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem i zostawiamy na małym ogniu. Równocześnie na drugiej patelni przygotowujemy grzanki
Lawendowe Niebowiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej aromat pomarańczowy 2 jajka + ciasteczka Oreo (lub podobne) na spód tabliczka czekolady, kilka łyżek śmietany kremówki W małej miseczce mieszam cukier waniliowy ze zwykłym i mąką ziemniaczaną. Ser miksujemy z jajkami (można też wymieszać ręcznie) i aromatem pomarańczowym. Do masy serowej dodajemy suche składniki i mieszamy
Ciastkozercyżółtek. Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz
kgwjanczewoTruskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka. Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Warstwa śmietanowa: 250g śmietany kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku). Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać
O kuchni z uczuciemMożna również panna cottę podać w pucharkach lub szklaneczkach. Fajny efekt dekoracyjny uzyskacie wlewając śmietankę do szklaneczki ustawionej pod kątem :) SKŁADNIKI: Na 4 porcje. Panna cotta : 500 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 laska wanilii 70 g cukru 6 g żelatyny Sos malinowy: 450 g malin (mogą być mrożone) cukier (do smaku) sok z cytryny (do smaku
W kuchni Katiełyżki wody 1 łyżka oleju Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody) Bita śmietana; 1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 śmietan-fix'ów Beza : 5 białek w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Garnkowe fanaberiesieci o tutaj . Sos serowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy
Cukier&Puderlandrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła Masa śmietankowa: 1 galaretka agrestowa 0,5 litra śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo: 2 paczki herbatników czekolada do starcia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Salonik smaków