szklanki - odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać (lecz nie zagotować) i rozpuścić cały czas mieszając. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody. Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i połączyć z masą kajmakową. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniacukru 1/3 szklanki śmietanki 36% Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Ciasto pokroić na kawałki, podawać polane ciepłym sosem karmelowym
Słodkie inspiracjeCukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka
Kuchnia Danusioraz drugi z truflami, to w pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki 30% 100 g posiekanych orzechów 50 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka rumu (można pominąć) dekoracyjna posypka czekoladowa Wykonanie: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cukier
zadanie-gotowaniedrobnych kuleczek tapioki 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć ) Ganasz z białej czekolady: 100g białej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić. Gotować tapiokę
kolorowotorcikowominut, aż staną się złociste. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 ciastka. Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki). Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym nadzieniem. W przepisie gotuje się budyń
Gospodyni Miejskamieszanki keksowej Helio ½ szklanki mąki ziemniaczanej 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy
Wanilia i Kardamonstudzimy go w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu, ja dałam ciut mniej wody, studzimy, zostawiamy do lekkiego stężenia. 3 łyżki tężejącej galaretki mieszamy z ubitą śmietanką kremówką i smarujemy śmietanką powierzchnię sernika i układamy owoce, które zalewamy resztą tężejącej galaretki. Smacznego! The post Sernik pieczony z owocami i galaretką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówki. W oryginale owijamy foremkę folią aluminiową i wstawiamy foremkę do większej foremki wypełnionej wrzątkiem. Nie zaryzykowałam, ale może wy to zrobicie??? Polewa chałwowa: – 100 ml śmietanki kremówki – 125 g dowolnej chałwy Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy chałwę i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masa powinna być jednolita, chociaż przy niektórych chałwach
Relaxtimeodstaw do przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce
Alutka-Gotujeporze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPiec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto. WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady 3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami
Kopystką po garachosób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 80 g mąki pszennej* ● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy ● 1 łyżka cukru pudru do posypania Przygotowanie: Owoce rozmroź i osącz. Truskawki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskastopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i oblewamy polewą czekoladową. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Podgrzewamy śmietankę w rondelku, a następnie roztapiamy w niej czekoladę. Tężejącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Smacznego
bistro mama