farsz: 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy
Smak mojej kuchnipodobno był pyszny! Składniki : * biszkopt z 3 jajek : 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * 1 galaretka malinowa * 500ml śmietany kremówki * 3 łyżki cukru pudru * 2 śmietan-fixy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * owoce i ozdoby do dekoracji Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wylać na płaski talerz
Magiczne Życie Martybiałego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 150 – 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry
Moja pasja smakusezamu białego (opcjonalnie) Farsz 1 spory brokuł ( blanszowany) 1 spory ząbek czosnku ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka 200 ml śmietany kremówki Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDesserts- step by step instructions' Przepis na około 15- 20 sztuk 240 g mąki 3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju do smażenia aromat waniliowy lub pasta waniliowa, może być otarta skórka z cytryny Mąkę wymieszać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwierzchu. Przykryjcie je folią aluminiową jeśli chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku. Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki (30%) 250 g mascarpone 160g chałwy Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej. Do schłodzonej masy dodać mascarpone
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki 25 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku, lub w kąpieli wodnej, oddać białą czekoladę. Jak się wszystko ładnie połączy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWyjąć wystudzić. Masa serowa. 500 g sera quark (lub twarogu półtłustego zmielonego co najmniej dwa razy) 250 g sera ricotta (lub mascarpone) 100 ml double cream (lub śmietany kremówki 36%) 1 szklanka castar sugar( lub drobnego cukru do wypieków) 4 duże jajka Otarta skórka dwóch cytryn Sok z jednej cytryny 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Wszystkie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpróbach i błędach zaufałam interpretacji przepisu na blogu moje wypieki.) Przepis na około 25 pączków 500 g mąki pszennej 21 g suchych drożdży instant 8 żółtek 250 ml śmietany kremówki(double cream) 1/3 szklanki mleka 90 g cukru drobnego 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 30 ml wódki Można
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki - odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać (lecz nie zagotować) i rozpuścić cały czas mieszając. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody. Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i połączyć z masą kajmakową. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniacukru 1/3 szklanki śmietanki 36% Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Ciasto pokroić na kawałki, podawać polane ciepłym sosem karmelowym
Słodkie inspiracjeCukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka
Kuchnia Danusioraz drugi z truflami, to w pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki 30% 100 g posiekanych orzechów 50 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka rumu (można pominąć) dekoracyjna posypka czekoladowa Wykonanie: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cukier
zadanie-gotowaniedrobnych kuleczek tapioki 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć ) Ganasz z białej czekolady: 100g białej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić. Gotować tapiokę
kolorowotorcikowo