skosztujemy czegoś smacznego, od razu czujemy sie lepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy
Raj dla Podniebieniapory zawsze robiłam klasyczne serniki na zimno, czyli mielony serek z wiaderka ucierałam czy też mieszałam z dodatkiem - zależnie od wersji - serka mascarpone, jogurtu naturalnego czy śmietanki kremówki. Ostatnio w jednej z gazet kulinarnych wypatrzyłam taki oto słodko-słony sernik i postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche
La grande e la piccola cuocawanilii Masa serowa : 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 5 dużych jajek 200 g cukru pudru lub drobnego cukru kryształu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub kilka kropel olejku pomarańczowego Żelka pomarańczowa : 250 ml soku pomarańczowego, świeżo
Opowieści z piekarnikadowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym ) 50 g masła Składniki na masę serową: 500 g dobrej jakości serka homogenizowanego waniliowego 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru, np. Cukier puder Królewski , lub więcej/mniej, w zależności od upodobań 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki
Opowieści z piekarnikawiśniami i sosem wiśniowym Bracia Koala bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: Jak przygotować prosty domowy sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany, kremówki 2 łyżki wody Połamaną czekoladę, śmietanę i wodę umieszczamy w małym garnku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Przygotowanie deseru: Na dno pucharka łamiemy
Słodkie okruszkiobiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój ulubiony makaron – 150 g Kurki – 300 g Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
ale Pyszniedużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Przygotowanie : Bitą śmietanę ubić
Słodka Strefadyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać
Pieguskowa Kuchniaskładniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki cytrynowe 330 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych wykonanie: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka
babka w formiezacznie tężeć (ważne! inaczej przecieknie przez spód formy), jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodając szybko do galaretki. Masę wyłożyć na spód i wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem według uznania, dodać stopniowo tężejącą żelatynę i wyłożyć na galaretkę. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnykubka, następnie delikatnie wlewamy wystudzoną kawę (kawę można wcześniej dosłodzić wg upodobań, ale pamiętajcie, że sos na dnie też jest słodki). Podajemy od razu z bitą śmietaną (ubita wcześniej kremówka lub gotowa bita śmietana w sprayu) i porcją ulubionych owoców. S macznego
Słodkie okruszkikiedy tylko mamy ochotę. Możemy również przygotować mrożony jogurt lub pyszne, naturalne sorbety. Polecam! Lody kokosowe Składniki na około 1 litr: puszka mleczka kokosowego (400ml) szklanka śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych pół szklanki cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie) łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz likieru
Smak mojej kuchnipomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks
Raj dla Podniebieniamakaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Smaki Na Talerzu