więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była bardzo puszysta. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego 200 g truskawek + kilka do podania 2-3 łyżki ksylitolu - do smaku przygotowanie Truskawki umyć, odciąć szypułki, zmiksować. Śmietanę wlać do misy robota
Stare GarySkładniki : • 300 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając
KUCHNIA POLSKAoraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
Wino Francja Kuchniaroztopionego masła Masa serowo-śmietanowa: 200 g malin ( mogą być mrożone) 100 g gorzkiej czekolady 10 łyżeczek żelatyny 500 g twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 500 g śmietanki kremówki 30% 150 g cukru Sposób przygotowania : Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj masło roztopione i wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, wyłożonej sreberkiem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Maliny podgrzej
Różne smaki w kuchnikolor około 10-12 minut. Na wypełnienie: 1 galaretka o smaku malinowym 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo
Walijskie Pichceniepół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 duże jajka 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto
Opowieści z piekarnikaowsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany Dodatkowo: około 300g truskawek, umytych i przepołowionych 1 galaretka truskawkowa posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Do blendera przekładamy płatki owsiane i krótko
Mała Cukierenkaminut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza
Magiczne Życie Martyporęcznych słoiczkach. Jeśli deser ma być odpowiedni dla wszystkich – także dla dzieci i kobiet w ciąży – warto użyć kawy zbożowej Inki. Kawowa panna cotta: 3/4 szklanki śmietanki kremówki 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru trzcinowego) 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżeczki kawy zbożowej Inki ziarenka z połowy laski wanilii Galaretka kawowa: ciut ponad
Poezja smakuserka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru przepis Umyte i obrane z szypułek truskawki umieszczemy w misce i blendujemy je do uzyskana jednolitej konsystencji. Do drugiej miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją do momentu aż zgęstnieje ale nie na sztywno. Do ubitej śmietany wsypujemy cukier puder i wszystko razem dokładnie łączymy, następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do połączenia
Smakowite Daniabudyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź(...)jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki
mojewypiekiinietylkoJaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne w lodach, musicie mi zaufać. Lody waniliowe. Składniki: - 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% - 385 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego - 1 laska wanilii Śmietankę ubijamy z ziarnami wanilii stopniowo wlewając mleko skondensowane. Ubijamy (robotem, mikserem, blenderem – czym kto ma) do chwili
mojewypiekiinietylkobiałka + 1 całe duże jajko 3 łyżki płatków owsianych 100 g miękkiej margaryny Palma (spółki Bielmar) 1 opakowanie malinowego budyniu (40 g ) 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki stołowe soku z cytryny 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej Na wierzch: 25 g borówki amerykańskiej garść płatków żytnich 60 g białej
vaniliowoczekoladowaporcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Cukinię i szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe
Wanilia i Kardamonbezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo lepszy
Kuchnia MagdaLeny