pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka kremówka Wykonanie M ięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko. Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki. Posypa
w mojej kuchnibiałego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do powstania masy z ciastek
W kuchni Katiepieczenia, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut. 2. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy
Szalona Kuchnia Ewelinywszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku III. Mus Chrzanowy 125 ml śmietany kremówki 125 g serka Philadelphia 1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym
Wylizany Rondelminut + 2godziny gotowania Ilość porcji: 3 Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi
Kolizje Smakówprzygotowywać także na ciepło. Składniki: 1 kg sera twarogowego dobrej jakości 3-krotnie mielonego 5 żółtek (jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek!) 200g masła (nie zamieniamy na margarynę) 150ml śmietany kremówki, min. 30%, najlepiej 36% 1 laska wanilii albo 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 250g cukru, najlepiej drobnego 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g migdałów w płatkach albo słupkach 100g rodzynek
Pociąg Do Kuchnidrobno mielonych orzechów ziemnych 200 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka oleju Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami
Czerwień i błękitserem ubijanym, to naprawdę czas to nadrobić! Kremowy kozi serek ubity z mocną, tłustą śmietaną (napowietrzony i puszysty) wygląda i smakuje jak chmurka. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy z kremówki, zamiast niej ubiliśmy serek z gęstym jogurtem , dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny, a przy tym nadal lekki jak puch. Danie doskonale sprawdzi się w roli lunchu do pracy, ale taką
Niedzielny kucharzCoś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w ½ litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać, rozlać do ozdobnych szklanek, ustawić pod kątem i odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i przestudzić. W międzyczasie ubić śmietankę, 2/3 szklanki
Tradycyjna Kuchniaczasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie Polecam ! Składniki na średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i skrawamy na mandolinie do warzyw , na bardzo cieniutkie plasterki , takie
Ogrodnik w podróżymieszamy. Gdy się zagotuje i zacznie skwierczeć dolewamy powoli płyn – jednocześnie intensywnie mieszając. Całość powinna szybko gęstnieć. Po wlaniu całość płynu zagotowujemy sos – ciągle mieszamy. Dolewamy kremówkę i dodajemy chrzan. Przyprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Roladę z karkówki kroimy na plastry. Podajemy z sosem chrzanowym. Ja do obiadu podałam dodatkowo puree ziemniaczane
Poezja smakupołączenia składników ( nie napowietrzamy masy ). Przelewamy do tortownicy, pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 150C. CREME BRULEE: Przygotowujemy je ok. 30 minut przed końcem pieczenia. Kremówkę gotujemy z drobnym cukrem i ziarnami wanilii. Wyłączamy. Żółtka miksujemy kilkanaście sekund ( tak, by się rozbełtały, ale nie napowietrzyły ), a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę cały czas mieszając łyżką. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkotłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Wykładamy na sernik, wyrównujemy. Na patelni podprażamy wiórki z cukrem, posypujemy wierzch sernika
Z Majeczką w kuchniSave Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany
zjem to blog kulinarnyłagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin. Składniki: 500g pora 1 szklanka zielonego groszku 2 łyżki masła 200g śmietany kremówki 200g serka topionego śmietankowego 750ml bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Por oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek. Zalać bulionem i gotować
Szalona Kuchnia Eweliny