jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą
Zrób to smaczniekakao 180 ml adwokatu 180 g mąki orkiszowej T 650 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka Ganache: 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania 50 ml kremówki 30% 50 ml adwokatu 1 łyżeczka masła maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się roztopi
Ala piecze i gotujePastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania: 1 łyżka = 1 laska wanilii
Słodkie okruszkiprzyszły Święta Bożego Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki
Pani na deserwszystkiego... no prawie do wszystkiego 💗. Ja przetestowałam go przy robieniu waniliowych lodów . Zapraszam po przepis. Solony karmel Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ważne
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić
Izabelawkuchnigodziny. 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego . Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku. Można użyć dowolnej ulubionej galaretki
Izabelawkuchnipołączeniu z mięsnym sosem. Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli 2 łyżki oliwy świeża bazylia lub natka - do dekoracji Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę
wyzwania kuchennepodać ją na obiad bądź na wykwintną kolację . Składniki: 30 dag kurek 20 dag wędzonego boczku 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki mąki kremówka do zabielenia zupy pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę drobno siekamy
Pobite gary Barbarykratce kuchennej, po zupełnym wystudzeniu obydwa blaty przekrawamy na pół otrzymując 4 warstwy ciasta. Masa Oreo: - 4 opakowania ciasteczek oreo po 170 g, łącznie 48 sztuk - 1 litr śmietany kremówki 30 % - 2 opakowania śmietany śnieżki w proszku - 2 opakowania śmietan fixu 1. Jedno opakowanie ciasteczek ok. 9-12 sztuk odkładamy do dekoracji, resztę ciasteczek rozgniatamy wałkiem na miazgę. Przygotowujemy dwie
Apetyczna babeczkaząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka) 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakupyszny posiłek. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g) 300 g kurek 2 łyżki masła klarowanego Jedna duża biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion) 200 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać
Pyry na Gazzapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree. Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g kremówki 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2 opakowania prostokątnych herbatników W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko
Domowa cukiernia Ewymąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy około 30 min. w 180 stopniach. Ciepły biszkopt rzucamy na dywan z wysokości kolan. Masa : – 700 ml śmietanki kremówki 30% – 3 śmietan fixy – 250 g mascarpone – dowolne owoce, u nas około 250 malin, 250 g borówki oraz 250 g odsączonych brzoskwiń z puszki Śmietankę ubijmy wraz
Relaxtimespróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko
Fitsweet.me