chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:16/76)

Chlebki drwala 108

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 97

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 149

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 190

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chleb żytni z mąką orkiszową 161

miski przesiać mąki, dodać sól, otręby pestki wymieszać , dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy

Stare Gary
Pszenno-żytni chleb z wędzoną papryką 76

więcej glutenu, tym lepiej. Nie ma nic lepszego niż zatopienie zębów w kromce tętniącej glutenem. Ale chyba się starzeję. Coraz chętniej właśnie sięgam po chleby właśnie z formy czy po prostu z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Fajne są. Takie wyraziste w smaku. Byłem więc ciekawy co było, gdyby do takiego chleba dodać sproszkowanej wędzonej papryki. No i okazało się, że wyszedł

Marder&Marder Manufacture
Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu 142

uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego) ? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne.  Składniki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 3g drożdży suszonych 70ml ciepłej wody szczypta soli 20ml melasy z karobu Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość

Truskawkowa Fiesta
Chleb na maślance 192

taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C (  może być tylko letnia!) Drożdże(...)przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez

Proste Potrawy
Chleb pełnoziarnisty mieszany 158

Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą  mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm. Zaczyn: 60 g dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól(...)melasa itp. 280 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 70 g) 60 g miks ziaren razem z wodą (krótko uprażone na patelni i namoczone w 50 g wody) ewentualnie dodatkowa woda przy wyrabianiu do miękkiej konsystencji ciasta Do zaczynu dodać wodę, sól i powidła (miód, melasę itp.), dokładnie wymieszać. Dosypać mąki, wyrobić kilka minut ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy z sezamem 134

zakwasie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodatkiem sezamu. Bardzo dobry więc polecam. Składniki : Wieczorem nastawiamy zaczyn z : - 3 - 4 łyżki zakwasu ( mam żytni ), - 200 ml letniej wody, - 6 - 7 łyżek mąki orkiszowej. Wymieszać i odstawić na noc, przykryty ściereczką i workiem foliowym. Rano wymieszać i dodać : - 250 ml letniej wody, - 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej, - garść płatków owsianych, - garść(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Potem można wyjąć za papier z keksówki i piec do chwili, aż postukany w spód chleb, wyda głuchy dźwięk

Przepisy Mikołaja
Sezon na jabłka trwa – świeże, soczyste i pełne smaku – wykorzystaj to, co daje jesień! 67

sycących dań. Francuskie tosty w nowej odsłonie – karmelizowane jabłka i twarożek białkowy – połączenie, które dostarcza energii na cały dzień Francuskie tosty to nic innego jak kromki chleba obtoczone w jajecznej masie i smażone na złoty kolor. Dodanie karmelizowanych jabłek przenosi to proste danie na zupełnie nowy poziom – słodycz owoców w połączeniu z odrobiną cynamonu i masła sprawia(...)kremowego twarożku i karmelizowanych jabłek są niesamowicie pyszne i pożywne, nie mówiąc już o cudownym aromacie cynamonu, który podgrzany pachnie jeszcze bardziej. W tym przepisie zastosowałam chleb tostowy na zakwasie z mąki pszennej pełnoziarnistej, który już trochę był czerstwy. Ale to nic nie szkodzi! Francuskie tosty to takie śniadanie, na które można wykorzystać resztki czerstwego pieczywo. Po prostu zero waste

codojedzenia
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 175

gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica ok 20 cm. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej(...)smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką. Do dużej miski przesiać mąki,łuski z mąki razowej i pełnoziarnistej które pozostaną nam na sitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło

Aromatyczne Podróże
Grecki chleb Daktyla / Greek 'Daktyla" Bread 116

Cyprze pieczywo, formowane w kształt grubych bułeczek-paluchów. To chlebek mieszany, który zawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie(...)odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:) na bochenek: 350 g mąki pszennej, 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!), 300 ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, łyżeczka soli (lub troszkę więcej), łyżka

Lekcje w kuchni
Chleb żytni z orzechami laskowymi 162

orzechami laskowymi, przepis oryginalny, z drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka(...)drożdży, z naprawdę z małymi zmianami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej, • 230g wody, • 3 łyżki zakwasu z mąki żytniej typ 2000 (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • Cały zaczyn, • 455g mąki wysoko glutenowej, u mnie mąka pszenna typ 390 • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej, • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 80g orzechów laskowych, orzechy wcześniej uprażyłam

Leśny Zakątek
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 126

gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży(...)nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie

Spektrum Smaku
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 155

kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam

Truskawkowa Fiesta
Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni 148

Jest to kolejny mój chleb gdzie eksperymentuje z mąkami. Ja nie jestem bezglutenowcem więc nie muszę uważać na mąki glutenowe i stąd moja zabawa mąkami wszelakimi. Tym razem dołożyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej która jest zdrowa i smakuje w chlebie znakomicie. Zachęcam do eksperymentowania i zabawy przy wypiekaniu chleba. Chleb ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, jest wyborny w smaku. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 181

były mocno nieudane. Dla początkujących, na zachętę zdecydowanie polecam upieczenie chleba na drożdżach wg tego przepisu. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki

Codziennik Kuchenny