zakwasu, to trzeba robić chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam. Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych zwykłych(...)minut do zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. W połowie wyrastania ciasto złożyć. Wyrośnięte ciasto podzielić
Sto kolorów kuchnikońcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D Składniki: Zaczyn: 150 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych) 125 g mąki pszennej(...)Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 4 g suszonych drożdży instant (lub 9 g świeżych) 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy 225 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypania 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe
Nastoletnie Wypiekaniechleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościtydzień wystarcza mi jeden bochenek chleba. Składniki : Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam ciemnej pełnoziarnistej) 550 g wody 20 g soli himalajskiej (użyłam(...)godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje się deserową odmianą, ale zwiększając ilość soli, staje się świetnym dodatkiem np. do śledzi. Chleb jest bardzo wilgotny, w związku z tym przed jedzeniem opiekałam go w opiekaczu do kanapek. Następnym razem
Weekendy w domu i ogrodziecałe opakowanie drożdży. Możliwe jest że do mąki pszennej wystarczy Wam mniej jogurtu – 380g. Chleb ma przyjemny, orzechowo-kwaskowy miąższ z drobnym, równymi pęcherzykami powietrza i mocno wypieczoną, grubszą skórkę. Oszustwo? Troszeczkę… Ale na pewno ujdzie Wam na sucho. SKŁADNIKI 400g mąki – ja użyłam tutaj pełnoziarnistą Lubella 3 ziarna (to pszenna, orkiszowa i żytnia w jednym opakowaniu) i razową
Karo in the Kitchennietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka soli(...)solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut
Kulinarny Pamiętnikjest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób
Truskawkowa Fiestamąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały, a dwa nie zmieściłyby się w piekarniku. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 ( w tym 50 g pełnoziarnistej) 350 g letniej(...)czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką. Ułożyć w misce lub koszyczku do wyrastania, obficie wysypanym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w międzyczasie nagrzać piekarnik. W piekarniku ułożyłam kamień i chleb piekłam na kamieniu wyrośniety chleb wyrzucić na rozgrzany kamień lub blachę i piec 20 minut w 230`C, następnie zmniejszyć temperaturę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka ze składnikami pełnoziarnistymi i ziarnami. Firma: ProBody Skład: woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane brązowe, śruta sojowa, nasiona słonecznika, siemię(...)lniane żółte, pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z ziaren pszenicy orkisz, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy. Masa netto: 380g Wartości odżywcze: 100g/ 285 kcal, tłuszcz – 17g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,2g, węglowodany – 6,1g w tym cukry – 2,4g, błonnik - 12g, białko – 21g, sól – 1,5g Informacje dodatkowe: produkt o niskim
Candy Pandasjutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem. Składniki: - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej typu
Be Fit Be Strongwymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 20 g siemienia(...)otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym. Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok 30 minut
6nieboPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem
Kuchnia Łukaszakuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść. Składniki: 3 duże jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki pszennej białej 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki
Powiedz dietom nieumieściłam. Spieszę zatem naprawić to przeoczenie :) Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 płaska łyżeczka mielonego kminku łyżeczka soli pół(...)foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ----- Podobne: Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb orkiszowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziepoprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki żytniej 240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 450 ml wody 200 g dyni 2 łyżki nasion dyni Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa(...)torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1 godzinę i 3 kwadranse. Kroić po schłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią
Weekendy w domu i ogrodzie