chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:20/42)

Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 227

Wami, ale z drożdży również można przygotować wspaniały, apetyczny chlebek. Składniki na zaczyn: - 25g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru lub miodu - 150ml ciepłej wody (nie gorącej!) - 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Drożdże rozkruszamy do miseczki (dobrze byłoby do wysokiej i głębokiej, gdyż jak drożdże urosną to mogą ubrudzić ściereczkę), zasypujemy cukrem i zalewamy letnią, ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ temperatura(...)przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe:   - 300g mąki orkiszowej - 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125ml jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie: ulubione nasionka lub pestki, zioła Formę do chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz

Be Fit Be Strong
Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki 178

Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku chleba bez mąki z dodatkiem czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu.  Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.  Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać(...)takiego chleba, mnóstwo błonnika, ogromna ilość witamin i minerałów w jednej kromce, jeśli macie w weekend czas wysypcie mieszankę do miski dodajcie pozostałe składniki, włóżcie chleb do piekarnika, a po chwili w domu będzie unosił się wspaniały aromat chleba i jaka radość wyciągnąć taki własny bochen chleba :) Składniki : Przepis I  opakowanie mieszanki do wypieku chleba bez mąki melvit

zdrowa vege kuchnia
Chleb wileński i fotki z Wilna 179

nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki żytniej 8 g soli 8 g mielonego kminku 20 g płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które da się mieszać drewnianą(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki domowe wielozbożowe 178

razem po serii różnorakich bagietek upiekłam bułki domowe wielozbożowe. Czemu wielozbożowe, gdyż wykorzystałam trzy rodzaje mąki: pszenną, żytnią i pszenną pełnoziarnistą. Już kolejny raz wykorzystałam  mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste. Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe(...)chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 6 dużych bułek: – 300 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypania – 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane bułki śniadaniowe – z mąki orkiszowej. 172

  Składniki (13 bułeczek po ok. 50 g każda): 320 g jasnej mąki orkiszowej – typ 630, 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej – typ 2000, 200

rozgotowana
Chleb pszenny z maślanką 109

Pełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży

Marder&Marder Manufacture
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 115

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to

Pasje Jolki
Chleb samo zdrowie 149

Domowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.   Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego(...)tłustego mleka 2 szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000 szklanka maki pszennej typ 650 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanka nasion dyni Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa

Pyry na Gaz
Chleb razowy z kminkiem 148

pełnoziarnistej), 2 łyżki całego kminku, 400 ml letniej wody.  Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek i stopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać(...)wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pełnoziarnista pita 155

Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną

dom-agi.pl
Chleb żytni na zakwasie z płatkami jaglanymi i o czytaniu 134

pieczeniem 1 łyzka zakwasu żytniego pełnoziarnistego 150ml wody 150g mąki żytniej typ 720 po 12h dodajemy 400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka miodu Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto

Raj dla Podniebienia
Włoskie bułeczki ziołowe 145

Dzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek. To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących ziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek(...)typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji pełnoziarnistej.  Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:) To taka ogólna

Chilli Czosnek i Oliwa
Najprostszy chleb pszenny 134

pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem swój przepis. Proporcje są idealne, chleb wyszedł doskonały, dokładnie taki jak sobie zaplanowałem. Chrupiąca skórka, miękki miąższ. Super. 500 g mąki pszennej 300 ml wody 7 g drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 120

Pyszny, zdrowy chleb pełnoziarnisty z ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam! Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 4 ziemniaki 1 łyżeczka tłuszczu 1 łyżeczka cukru 1 dag drożdży 1 jajko sól do smaku 1 łyżka siemienia lnianego olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym

Tradycyjna Kuchnia
Chleb ciemny wieloziarnisty 116

składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki na 1 bochenek: 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania