przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można dostać od znajomego -wyhodować samemu(...)Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą: -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody (ok. 30-40 stopni C) Pierwszego dnia do wyparzonego słoika dodać 50g mąki i 50ml ciepłej wody i wymieszać. Zakwas przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać kolejną porcję: 50g mąki i 50 ml ciepłej wody i porządnie wymieszać. Czynność
Receptura smakuchleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam!Składniki:15 g świeżych drożdży1 łyżka cukru3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej280 g mąki pszennej ( 2 szklanki )3 łyżki mąki owsianej2 łyżki oliwy z oliwek o smaku chilli1 mały ząbek czosnkułyżeczka suszonej bazylii1/2 łyżeczki tymianku i cząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę(...)pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk.Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego
Słodkie Przyjemnościsię cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski Knekkebrød, a przepis wybrała dla nas Marzena z bloga Zacisze kuchenne.Chlebek, mimo moich uwag podanych na końcu przepisu(...)pyszny, smakował bardzo wszystkim domownikom, i tym dwu i czteronożnym :) No to do roboty!przepis kopiuję od AmberSkładniki:200 ml otrębów pszennych200 ml płatków owsianych200 ml pestek dyni200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej200 ml ziaren słonecznika100 ml siemienia lnianego100 ml ziaren sezamu2 łyżeczki soli700 ml wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko
Stare GaryPo raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być
Z miłości do słodkościczerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz: 3 cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku(...)puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżki oleju papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz Składniki na kruszonkę: 50g sera żółtego 1,5 szklanki płatków owsianych czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 80g masła (temperatura pokojowa) sól, pieprz Sposób przygotowania: na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj często mieszając
wysmienityLubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym(...)gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik
Pyry na GazZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotujeKtóż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku
Życie zamknięte w smakupieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe. Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej.Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem, w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy
Chilli Czosnek i Oliwabył dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :) Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 30 g zakwasu żytniego 100 g mąki typ 720 90 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić(...)godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 175g zaczynu 400 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 325 ml wody 1 łyżeczka soli Do zakwasu dodać pozostałe składniki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2. godzin. Ciasto chlebowe zwiększy
Delicious Titbitswilgotny, ma ciekawy smak i przyjemny zapach. Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Na zakwasie. czas przygotowania : ok. 24 godzinskładniki : ZACZYN - 80 g aktywnego zakwasu żytniego ( w oryginale 55 g, ale mój był dawno nie używany i wydawał się nieco niemrawy)200 g mąki pszennej typ 750 (w org. mąka orkiszowa t. 630 lub 700)200 g wody(...)temp. pokojowej1 średnie jabłko CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 150g + 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej t.1850 (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700)150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750)1 łyżka miodu, 30 g, użyłam mniszkowego1 puszka pomidorów - całe albo krojone, w soku pomidorowym15 g soli
Smaczna Pyzajuż trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe . Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym(...)pyszności! Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy
Kucharzycapieczenia takich trochę zdrowszych chlebów. To znaczy nie samych pszennych.Od biedy pszenne, ale pełnoziarniste. Ale wolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł(...)naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu 350 ml wody 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku) Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce
Marder&Marder ManufactureKolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in(...)kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
Moje domowe kucharzeniechlebie żytnim razowym. Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego na 3 kromki chleba bezglutenowego zwykłego lub z mąki gryczanej i amarantusa. Na zdjęciu przykładowe kanapki (moje) na chlebie bezglutenowym. Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal . Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję(...)się o informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Chleb pełnoziarnisty razowy lub bezglutenowy 2 kromki = 70g = 150 kcal Serek kanapkowy do smarowania lub gotowy produkt ze sklepu 2 łyżeczki = 25 kcal Chuda wędlina drobiowa
IzaGotuje