mąki pełnoziarnistej żytniej łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży łyżka mąki pszennej 440 ml ciepłej wody 2 łyżki miodku z mniszka po dużej garści: ziaren słonecznika sezamu siemienia lnianego suchego maku otrębów pszennych ponadto: tłuszcz do blaszki łyżka otrębów łyżka ziaren siemienia lnianego łyżeczka czarnuszki W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut(...)Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami. Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką. Odstawić jeszcze na 30 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć
6nieboLekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.
cool and mintymiarą szklanka 200-250 ml): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka(...)przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce. Przygotowanie pizzy: W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę
greenscarfBardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn(...)wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste
Przepisy na domowy ser i chlebszkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 0,5 szkl luksusowej Młynomag 200 g masła 2 żółtka sól szczypta proszku do pieczenia 200 g świeżych grzybów (opieńki kanie) 1 cebula olej do smażenia sól pieprz 300 ml śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty(...)śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie
Gotowanie jest łatwemorska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie(...)wypiekach spotykam się po raz pierwszy. Jak dla mnie rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :) Skład: pełnoziarnista mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli
Poranek na słodkoDzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby(...)deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami. Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany
KucharzycaNie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć
Moje domowe kucharzeniebieganiu mąż zrywa tam torbę pokrzywy na pyszny, odżywczy, uzdrawiający, dotleniający sok. Później podczas spaceru z dziećmi szukamy ładnych okazów czosnku niedźwiedziego, który wykorzystujemy jako składnik pesto, pasty do chleba, zupy czy tej tarty. Te zielone listki o smaku i zapachu czosnku świetnie skomponowały się z ziemniakami, by utworzyć pyszny farsz do naszej wytrawnej tarty. Nie potrzebne były tu wyszukane(...)śpiewu ptaków, dotleńcie się i przekonajcie, co serwuje nam nasza matka Ziemia. Składniki na tarte o średnicy 31 cm: Spód: 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (u mnie - zmielone na mąkę płatki), 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie - zmielony na mąkę brązowy ryż), 3/4 szklanki mąki amarantusowej (u mnie - zmielony na mąkę amarantus), 3/4 szklanki zimnej wody, 1 łyżka
Jeść, by żyć w zdrowiuOdkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie
Słodkie inspiracjechyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie lepiej upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową. 2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie(...)Crumble 7,99 zł - plus za dużą ilość owoców, minus za konserwowanie ich dwutlenkiem siarki oraz obecność cukru. Są lepsze mieszanki na rynku, nie wspominając o tych domowych. 5. Mąka pełnoziarnista pszenna i żytnia 2,59 zł - co tu dużo pisać - zamiennik białej mąki w przystępnej cenie. 6. Kasza pęczak 2,29 zł . - pęczak jest najbardziej wartościową kaszą spośród jęczmiennych
Powiedz dietom niePieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryokrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień. Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click) W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy(...)dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka ( 1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki ) 4 szklanki mąki uniwersalne ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba ) 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem
Mia Cucina SofietaMisiek wyszperał ostatnio w markecie gruszki za 1.99 (stworzyłam potwora, jeżeli chodzi o wyszukiwanie okazji), a ja w najnowszym magazynie „Kuchnia” natknęłam się na
greenscarfróżnego rodzaju dodatków i z powodzeniem zastąpi kupne pieczywo. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego 3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 1/2 szklanki siemienia lnianego w całości 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości(...)wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera
Kuchnia po mojemu