chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:32/42)

Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 142

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas - jak zrobić? 137

sposobów na produkcję, tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj(...)wypiek to wyjmij zakwas minimum 12 godzin wcześniej i dokarm go. Prawda, że proste? Nie taki zakwas straszny jaki ma zapach :) AKTUALIZACJA 25-11-2014: Pisząc "mąka żytnia" miałem na myśli żytnią pełnoziarnistą (czyli typ 2000). --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Bułki grahamki 187

Madzia i Paweł utworzyli wydarzenie z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] . Czem prędzej pognałam do sklepu po mąkę pszenną graham T 1850. Kupiłam i

Moje Małe Czarowanie
Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 161

mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego) + więcej do obtoczenia falafeli sól, pieprz trochę maki do obtoczenia jajek olej do głębokiego smażenia Przygotowanie wegetariańskich jajek po szkocku: W garnku zagotuj wodę i włóż do niej(...)Dopraw porządnie solą i pieprzem.   Zabierz się za formowanie jajek po szkocku. Podziel masę mniej więcej na osiem części. Do małej miseczki nasyp trochę mąki. Weź jajko na twardo i obtocz je w mące, strzepnij nadmiar. Weź porcję masy z ciecierzycy i rozpłaszcz ją na dłoni. Na wierzchu ułóż jajko, po czym zamknij dłoń - wtedy masa otoczy jajko. Sklej

Chilli Czosnek i Oliwa
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 188

W ten weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są

Gotuj Sam!
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 187

własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem(...)Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny

les mirabelles
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 122

przesmażyć krótko. W niewielkim naczyniu rozmieszać mleko i mąkę ze szczyptą soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć na na pół i jeszcze(...)cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 213

czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury(...)naturalnych.  O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam już wielokrotnie, ale zasługują na to, aby nieustannie je zachwalać. Jak zawsze są doskonałej jakości, pięknie opakowane i gwarantują naprawdę udane wypieki. Trudno spotkać je w stacjonarnych sklepach, ale można bez problemu zamówić przez stronę internetową Młyna, do czego bardzo Was zachęcam. W ofercie są także mąki pełnoziarniste, chlebowe, żytnie.   Jeszcze

KUCHARNIA
CHLEB GRAHAM 178

pszennej 650 250 g mąki graham 1850 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka dobrej soli  1 łyżka masła garść łuskanego słonecznika Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami(...)razie potrzeby podsypcie mąką. Misę z zagniecionym ciastem obwińcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.  Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat i znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie

OliveandThyme
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 116

niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin(...)używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź

Pysznosci Babci Basi
Chałka wypiekana na śniadanie . 116

Do końca nie byłam pewna czy dam radę upiec chałki w akcji "Wypiekanie na śniadanie" Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż! Jednak się udało

Gotuj Sam!
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 200

Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny zwykły 114

Składniki na zaczyn zakwas żytni dokarmiony, 50g mąka pszenna typ550, 75g woda, 75g Składniki na ciasto właściwe mąka pszenna typ550, 420g mąka pszenna pełnoziarnista, 50g mąka żytnia, 30g drożdże świeże, 10g woda, 270g sól, 12g cały zaczyn Przygotowanie Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki(...)ciasto odgazowujemy uderzając kilkokrotnie pięścią i składamy w kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę.  Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień

Gotowanie moimi oczami
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 248

żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce CIASTO: 300g mąki pszennej   80g  mąki pszennej razowej - u mnie typ 1850, pełnoziarnista   2 łyżeczki proszku do pieczenia   50g masła - twardego prosto z lodówki i pokrojonego w mniejsze kawałki   3/4 łyżeczki soli   60g żółtego sera(...)Dodać wcześniej rozmrożony i odcedzony z nadmiaru wody szpinak. Dosypać zioła. Chwilę dusić aby całość odparować. Odstawić do przestygnięcia.     Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - mąkę się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową, a następnie proszek do pieczenia, sól i połowę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego (60g). Wbić całe jajko

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania