ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół po obfitym obiedzie razem z rodziną należy(...)dużo należy się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem! Jak odchudzić tradycyjne potrawy? zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej majonez zastąp jogurtem greckim smaż na zdrowych tłuszczach masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj
Truskawkowa Fiestacukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami(...)jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne ZdroweSzybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się
Moje Małe Czarowaniemąki pszennej chlebowej typ 650 – 130 ml letniej wody Zaczyn żytni: – 15 g zakwasu żytniego – 50 g mąki żytniej razowej – 60 ml letniej wody Dzień 2: – 200 g zaczynu pszennego – 100 g zaczynu żytniego – 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej – 300 ml letniej wody(...)sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy mąki, cukier oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy do koszyka lub durszaka (wyłożonego pergaminem, folią, posypanego mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną wodą dłonią
dom-agi.plmielona utrudniłaby formowanie np. chlebów, a zbyt drobna zatraciłaby wrażenie "pełnoziarnistości". Do tego jest bardzo smaczna. Quiche wyszło kruche i chrupiące, dokładnie tak jak wyjść miało. Nie wiem, czy to akurat zasługa mąki, ale ja np. lubię mieć sprawdzone mąki do przepisów. Tak więc jak jeszcze kiedyś będę robił tę potrawę to tylko z tą mąką, bo wiem(...)pewno wychodzi. A gotowy wypiek ma miły dla oka ciemny kolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto
Marder&Marder ManufactureZawijańce nadziewane cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy , drożdżowych ślimaczków i pierogów . Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje
codojedzeniaSyncio zachorował. Wymioty i temperatura dawały mu się we znaki dwa dni. W czasie gdy spał mogłam spędzić trochę czasu w kuchni. Do
Dzieje kuchennej Wiewióryfilmowego twardziela niskim głosem stwierdziłem: OK, CHALLENGE ACCEPTED. Zatem z paczki oznaczonej wielkim czerwonym napisem: "Mąka quinoa, płatki quinoa, mąka z ciecierzycy... Co to k**wa jest?! No to cię, Paweł, ziomy z naturo.pl załatwiły :)" wyjąłem mąkę ryżową , mąkę sojową , mąkę pszenną pełnoziarnistą i siemię lniane . A tak na marginesie ogłaszam konkurs bez nagród :) Co, w mordę, można zrobić(...)nigdzie nie jadłem. W ogóle o takim nie słyszałem :) Podumałem zatem jak dopasować składniki, podumałem i dopasowałem. 250 g mąki ryżowej 50 g mąki sojowej 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g siemienia lnianego 300 ml wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka oleju z pestek winogron 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Zacznijmy od wyprażenia siemienia. Znaczy się
Marder&Marder Manufacturepszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana 50 g 52 12 Baton Snickers 60 g 43 15 Baton Mars 60 g 68 27 Chleb gryczany(...)Suszone jabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2008/09/18/dc08-1239.DC1/TableA1_1.pdf KWAS FITYNOWY Występuje nie tylko w pszenicy, ale też w innych zbożach (głównie produkty pełnoziarniste), orzechach czy nasionach roślin strączkowych. Kwas fitowy wiąże ważne składniki mineralne jak np. żelazo, cynk, wapń i magnez. Krótko mówiąc „kradnie” nam nasze alkalizujące minerały tworząc przy tym nierozpuszczalne sole
Powiedz dietom nieSezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka
chleba naszegoWłaśnie wróciłam z mężem z nad morza. O tej porze roku jest tam pięknie. Po rozpakowaniu bagaży musiałam zabrać się za coś smacznego, zdrowego i co
Kocham Czekoladęuwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki(...)zaserwować np w weekend na śniadanie swoim ukochanym i nie koniecznie zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe
Szybko Tanio Smacznieuwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest bardziej miękki(...)zaserwować np w weekend na śniadanie swoim ukochanym i nie koniecznie zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe
Szybko Tanio Smaczniesmaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród(...)gluten” i choć nie jest on niebezpieczny dla osób zdrowych, to rozpoczęła się moda na jego ograniczanie. I choć biała, pszenna mąka jest nadal najpopularniejszą, to jednak trendy są jej bardziej odżywcze odmiany np. mąki pełnoziarniste , orkiszowe czy semolina . Prawdziwy boom nastąpił jednak na mąki bezglutenowe . Uważane są za bardziej wartościowe, mniej uczulające, mniej kaloryczne i przede wszystkim mają
Poezja smakuzakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej typ 850 150 g aktywnego zakwasu żytniego 15 g zakwasu suchego Siena 2 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych) 300 ml wody 2 łyżeczki krystalicznej różowej soli(...)maszyną: wrzucamy wszystko oprócz pestek dyni do pojemnika, ustawiamy wagę około 1 kg, stopień przypieczenia skórki jaki lubimy (u mnie średni) i odpalamy program podstawowy, lub "chleb pełnoziarnisty" - jeśli taki mamy. Generalnie jakiś możliwie długo trwający - żeby ten zakwas zdążył urosnąć. Odpalamy maszynę, a po sygnale dodawania składników dodajemy nasiona dyni. No i tyle. Po zrobieniu wyjmujemy chlebek
Marder&Marder Manufacture