chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:30/42)

Knekkebrød - chleb norweski 215

Po raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być

Z miłości do słodkości
Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad. 145

czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!! Składniki na gulasz: 3 cukinie duża cebula 2 ząbki czosnku(...)puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżki oleju papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz Składniki na kruszonkę: 50g sera żółtego 1,5 szklanki płatków owsianych czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 80g masła (temperatura pokojowa) sól, pieprz Sposób przygotowania: na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj często mieszając

wysmienity
Chleb z pesto bazyliowym 133

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :) Składniki: 30g drożdży 500ml ciepłego mleka 350g maki pszennej tortowej 150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym(...)gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik

Pyry na Gaz
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 173

Zapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 106

Któż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku

Życie zamknięte w smaku
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 182

pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe. Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych mąk, np. dodatek mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej.Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem, w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni jasny 170

był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :)   Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 30 g zakwasu żytniego 100 g mąki typ 720 90 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić(...)godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 175g zaczynu  400 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 325 ml wody 1 łyżeczka soli Do zakwasu dodać pozostałe składniki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2. godzin. Ciasto chlebowe zwiększy

Delicious Titbits
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 157

wilgotny, ma ciekawy smak i przyjemny zapach. Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Na zakwasie. czas przygotowania : ok. 24 godzinskładniki : ZACZYN - 80 g aktywnego zakwasu żytniego ( w oryginale 55 g, ale mój był dawno nie używany i wydawał się nieco niemrawy)200 g mąki pszennej typ 750 (w org. mąka orkiszowa t. 630 lub 700)200 g wody(...)temp. pokojowej1 średnie jabłko CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 150g + 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej t.1850  (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700)150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750)1 łyżka miodu, 30 g, użyłam mniszkowego1 puszka pomidorów - całe albo krojone, w soku pomidorowym15 g soli

Smaczna Pyza
Ciasto jogurtowo-bananowe 161

już trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe . Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym(...)pyszności!   Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy

Kucharzyca
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 126

pieczenia takich trochę zdrowszych chlebów. To znaczy nie samych pszennych.Od biedy pszenne, ale pełnoziarniste. Ale wolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł(...)naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu 350 ml wody 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku) Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce

Marder&Marder Manufacture
Chleb z nasionami konopi 177

Kolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in(...)kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej  pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować

Moje domowe kucharzenie
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja I 257

chlebie żytnim razowym. Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego  na 3 kromki chleba bezglutenowego   zwykłego lub  z mąki gryczanej i amarantusa. Na zdjęciu przykładowe kanapki (moje) na chlebie bezglutenowym.   Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj,  pamiętajmy tylko o  kaloryczności porcji   - 50 kcal .   Aby pozbyć się elementu monotonności, propnuję(...)się o informacji na temat kiełków,  powinny być nieodłącznym elementem kanapek!   Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma.   Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Chleb pełnoziarnisty razowy   lub bezglutenowy 2 kromki = 70g = 150 kcal  Serek kanapkowy   do smarowania    lub gotowy produkt ze sklepu 2 łyżeczki = 25 kcal Chuda wędlina drobiowa

IzaGotuje
Chlebek orkiszowy z orzechami 193

mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 300 ml ciepłej wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli garstka pestek dyni garstka orzechów włoskich (drobno posiekanych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na około 15 - 30 minut. 2. W misce mieszamy mąkę, sól, pestki dyni i pokruszone orzechy. 3. Dodajemy zaczyn drożdżowy do mąki, dokładnie mieszamy(...)Jeśli ciasto lepi się do rąk to dodajemy jeszcze mąki. 4. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy go w ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze 180°C przez około 30 - 45 minut

W kuchni Katie
Chleb orkiszowy na drożdżach 120

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba, co uświadomiłam sobie przed chwilką dzięki wpisom na obserwowanych blogach. Chleba dzisiaj nie piekę, póki co piekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł(...)bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło mi się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco "usiadł". SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu – u mnie nawłociowy 2 łyżki oleju z pestek winogron około 500 ml letniej wody - dodawać stopniowo czarny

Kuchenne zapiski Edyty
Bułki marchewkowe 140

dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier(...)brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować

Przepisy na domowy ser i chleb