chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:21/42)

Najlepsze bagietki pszenne 157

wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowy chleb z ziarnami 294

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od

Marta Gotuje
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 262

najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 222

więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki(...)dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier

Posadzone i zjedzone
Pumpernikiel na zaczynie 151

pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej Przygotowanie zaczynu: Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe cały zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody (jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej (użyłam(...)suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej powinno być lekko klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwą i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych i posypanych mąką lub otrębami foremek do chleba. Chlebki posmarować oliwą

Codziennik Kuchenny
Chleb moskiewski 201

Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot  Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%)  6 g starter (150%) 22 g mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000  20 g woda  czas(...)mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000   3,5-4 godziny w 28-29°C  Ciasto właściwe  cały zaczyn  6 g melasa 223 g mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000   10-12 g sól  108 g woda Wyrobić ciasto ręcznie, dłonią maczaną w wodzie. Nie powinno być zbyt sztywne, ale też nie może być

Przepisy na domowy ser i chleb
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 215

Pewien przystojny mężczyzna, zainspirował mnie do zrobienia chleba z oliwkami i tymiankiem.  Do sprawy podeszłam bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb mieszany z lubczykiem 208

Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje.  Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody,  ½  łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich(...)Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody.  Z ciasta formułujemy walec

Moniki Smakołyki
Focaccia z oliwkami 178

chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej(...)chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 155

Wisły  Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 171

Prawidłowo upieczony chleb uderzony od spodu dłonią powinien wydać głuchy dźwięk. Po wymaganym czasie pieczenia nasz chleb wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparował od spodu i zachował swoją chrupkość. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej razowej, typ 2000 (używam TEJ )+ 200g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża – pszenica, żyto i orkisz) dowolna z powyższych mąka do podsypania przy formowaniu

Karo in the Kitchen
chleb na zakwasie z jęczmiennymi patkami 191

chleba pełnoziarnistych jęczmiennych płatków, nie tylko polepszy jego zwartość i sprężystość. Ale sprawi również, że wypiek nabierze delikatnej, jęczmiennej słodyczy i zapachu słodu. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  jęczmiennych 1 szklanka mąki żytniej rawowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)łyżeczki soli woda sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. W tym samym czasie, zalewamy szklanką ciepłej wody, płatki jęczmienne, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy

Miód i pieprz
Domowy Chleb z Ziarnami 329

jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie, ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu(...)podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie w cieście

Blondynka Gotuje
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 178

mąką orkiszowa jasna i orkiszowa pełnoziarnista i mąka pszenna... 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka płynnego miodu 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy II 115

przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Nie to żebym jakoś bardzo się znał albo przykładał wagę do zdrowego jedzenia, ale słyszałem, że chleby orkiszowe mogą jeść ludzie, którzy zwykłej pszenicy (ze względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia teraz gotuje dwie zupy, więc piszę szybko przepis(...)rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania