dużo "dobroci" dla organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda ją wylewać. Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki. Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski
Gotuj Sam!Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Chleb pełnoziarnisty Składniki: - saszetka suszonych drożdży (7g) - 1 łyżka cukru - 1,5 szklanki ciepłej wody - 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki siemienia lnianego (dałam mielone) - 2 łyżki płatków owsianych - 2 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka
Smaki Nataliikrócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny wybór. 300 g mąki pszennej 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 475 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa
Marder&Marder ManufactureBardzo lubię chleby z dużą ilością ziarenek, nasion i przede wszystkim, które wypiekane są z mąki mało oczyszczonej. Uwielbiam, gdy pod zębami chrupie mi słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane. Dzisiaj przepis na chlebek orkiszowo-żytni wieloziarnisty, spełniający moje wszystkie powyższe wymagania. Ma zwarty, ciężki miąższ i chrupiącą skórkę. Przepis(...)zmodyfikowałam z książki Konrada Gaca „Kuchnia fit". Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 250 g mąki żytniej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/3 szkl siemienia lnianego 1/3 szkl pestek słonecznika 1/3 szkl pestek dyni 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: odrobina wody do wysmarowania chlebka wymieszane ziarna
Nastoletnie Wypiekaniekubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej(...)łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem Odważony miąższ z surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże
Grunt to przepis!nasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi. Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i głębie smaku. Przepis(...)jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzarówno z samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 jajko 50 g masła(...)tego celu taki litrowy metalowy) mieszamy mleko, pokruszone drożdże, miód i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut żeby wyrosło. Jak wyrośnie to do dużej miski wsypujemy mąkę, zalewamy naszym zaczynem, dodajemy resztę składników (oczywiście oprócz jednego żółtka, które zostawiamy na glazurę) i mieszamy. Mieszamy i mieszamy tak ze 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne. A jak już
Marder&Marder Manufacturedrożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży
rozgotowanapestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy
Domowa Cookierenka Agimożliwych. Już prościej chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś do posypania (miałam tylko otręby) Drożdże
bastalenadodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła(...)łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);230 g letniej wody;1,5 łyżeczki soli.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią(...)zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie
Gospodyni Miejskamojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli'; document.write(" "); Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko
moj przepis nautrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić
CookYourselfProsty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni
talerz przyjemnościjeszcze chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej 1/2 łyżeczki soli
Marder&Marder Manufacturewody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk