chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:14/42)

Zakwas na żurek 144

jakiś bocheneczek na zakwasie) więc czemu zakwas na żurek miałby się nie udać.składniki:1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 20001 litr przegotowanej letniej wody2-3 ząbki czosnku3-4 listki laurowe Kamispo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamispiętka chleba na zakwasieDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę

Monia miesza i gotuje
Marchewkowy chleb 126

domu! Składniki Na formę o wymiarach 27/15 cm 1 szklanka mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 15 dag marchwi 2,5 dag drożdży świeżych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżeczka kminku ziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka siemienia(...)lnianego 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn

Wanilia i Kardamon
Bułeczki pełnoziarniste 136

smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec.   Składniki: -  4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej-  4 szklanki mąki

mojewypiekiinietylko
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia 160

Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką.  Bardzo ten chleb polecam  bo pyszny i mało kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną podaję za Amber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy(...)dałam syrop klonowy) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut

Stare Gary
Zakwas żytni 139

zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas. Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć. Pierwszy dzień rano: Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą, całość mieszamy (nie koniecznie(...)czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy do zamieszać. Trzeci dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po ok 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do upieczenia chleba. Na co zwrócić uwagę: używamy zawsze

Kuchnia domowa Ani
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 170

czerwcowej próbie wypieku w piekarni Amber nadeszła pora na niesamowity i przepyszny chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika(...)godziny.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb z serem pleśniowym Marchewkowy chleb na zakwasie Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 159

nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana)Składniki na 2 małe chleby:Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie:Wszystkie składniki płynnego

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 168

bardzo ciekawy smak -  lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie  ciasta właściwego: Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach.  Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).  Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.  Chleb piec

Codziennik Kuchenny
Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) 165

niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi! A ocet(...)podpowiedź... Od razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują (*), można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo. (Forma o wymiarach 16 x 27 cm)  500g mąki pszennej (u mnie typ 550)     1 opakowanie drożdży suchych (7g)     70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane )     3 łyżki

Di gotuje
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 149

smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody   szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę zagotować razem z amarantusem i szczyptą soli, następnie(...)natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę

Delicious Titbits
Bagietki pełnoziarniste 147

warsztatach pierogowych mogłam się przekonać jaką świetną mąkę do pierogów produkują. Teraz przekonałam się, że mąka pełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki  jak z paryskiej piekarni  Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami czyli Lipcowa Piekarnia 154

niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc (135 g łamanego żyta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 112

jajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko

Kto ugości moich gości?
Chleb pszenny 100

Dzisiaj zwykły, absolutnie najprostszy z możliwych pszenny chleb. Kompletnie przejadły nam się te pełnoziarniste zdrowe chleby. Mieliśmy ochotę na coś prostego i niekoniecznie zdrowego. Po prostu biała pszenna mąka, woda i drożdże. Nic więcej. Wymyśliłem więc taki prosty przepis. Chleb na kolana nie rzuca, arcydziełem sztuki piekarniczej nie jest, ale jest po prostu smaczny. Na tyle smaczny, że teraz

Marder&Marder Manufacture
współpraca - Gdańskie Młyny 93

Gdańskich Młynów otrzymałam 10kg mąki i mieszanek chlebowych!  W skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane

CookYourself
Pełnoziarnisty chleb z płatkami 162

Zdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych  100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce

wyzwania kuchenne
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 196

wody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny1,5 łyżeczki soliWykonanie:zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzinumieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru 273

herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej

Ze smakiem i z pasją