niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc (135 g łamanego żyta
Dzieje kuchennej Wiewióryjajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko
Kto ugości moich gości?Dzisiaj zwykły, absolutnie najprostszy z możliwych pszenny chleb. Kompletnie przejadły nam się te pełnoziarniste zdrowe chleby. Mieliśmy ochotę na coś prostego i niekoniecznie zdrowego. Po prostu biała pszenna mąka, woda i drożdże. Nic więcej. Wymyśliłem więc taki prosty przepis. Chleb na kolana nie rzuca, arcydziełem sztuki piekarniczej nie jest, ale jest po prostu smaczny. Na tyle smaczny, że teraz
Marder&Marder ManufactureGdańskich Młynów otrzymałam 10kg mąki i mieszanek chlebowych! W skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane
CookYourselfZdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce
wyzwania kuchennewody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny1,5 łyżeczki soliWykonanie:zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzinumieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej
Ze smakiem i z pasjąmałe keksówki: • 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej • 1/2 szklanki mąki jaglanej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego • 70 g – 1 torebka drożdży suszonych • 2 łyżeczki cukru • 1 łyżeczka soli • 2 i 1/2 szklanki wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym(...)młynku do kawy. • Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. • Ciasto na chleb wlać do dwóch małych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C
To co kochambawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można go także zakwasić razem
Smaczne ZdroweŚledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę ok. 2 min. i przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami . Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie(...)wieńca: Zacznij od przygotowania ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą według tego przepisu opisanego krok po kroku . Swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. Po zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiłam go do lodówki, a za pieczenie chlebka wzięłam się następnego dnia rano. Oczywiście możesz tez upiec chleb od razu. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjmij
Chilli Czosnek i OliwaPyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 200 gram mąki żytniej typ 2000 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra letniej wody 0,5 szklanki płatków orkiszowych 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka soli(...)Papier do pieczenia Gosia Forma do pieczenia 30 x 14 cm. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną
Bajeczna Kuchniadomu, bez żadnych dodatkowych zakupów Składniki: 20 g drożdży (piekarskich prasowanych), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850, 200 g mąki pszennej wrocławska T500, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, czarnuszka do posypania chleba, Przygotowania; Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie
rozgotowanabardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia(...)soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta. Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny
Grunt to przepis!prostu czuć w smaku, że chleb zrobiłem z innej mąki niż takiej "sklepowej". Bądźmy szczerzy, zwykle kupuję najtańszą mąkę. Co prawda chleb z niej i tak jest pierdyliard razy lepszy niż jakiś niejadalny zajzajer ze sklepu, ale ta mąką z naturo.pl miażdży. Czuć różnicę. Jednak "eko" to nie tylko pusty slogan, to naprawdę jest smak. Zresztą tak samo sezam. Miałem(...)sezam łuszczony bio - mąka orkiszowa pełnoziarnista bio Zatem konkrety: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka do posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku
Marder&Marder Manufactureżadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą(...)ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny
Zdrowie na języku :Pkuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła
Ciastkozercychlebów na zakwasie mam już dość pokaźną kolekcję:) Jest w czym wybierać. Jeśli więc i Wy chcecie piec swój własny chleb na naturalnym zakwasie, ten post będzie dobrym początkiem. Do nastawienia zakwasu żytniego potrzebna jest jedynie mąką żytnia pełnoziarnista oraz woda. Przyda się też czysty wyparzony słoik litrowy, kawałek bawełnianej serwety oraz sznurek lub gumka-recepturka. Oczywiście można wyhodować zakwas(...)pełnoziarnistą. Reszta kroków przygotowania pozostaje bez zmian. Dzień 1: w słoiku mieszamy 100ml przegotowanej, lekko ciepłej wody i 100g mąki. Słoik przykrywamy serwetą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h. U mnie stał na nasłonecznionym parapecie. Dzień 2: zakwas zmienił strukturę, troszkę podrósł w słoiku, ma bąbelki oraz lekko kwaśny zapach. Połowę zakwasu wyrzucamy, a do reszty dodajemy 100g mąki
Obiad gotowyciasta) 3 g suchych drożdży instant 225 g maki chlebowej białej 113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 4 g soli Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie Ciasto można wyrabiać w maszynie do chleba lub mikserem Obie mąki połączcie z suchymi drożdżami, dodajcie 180 ml wody, sól
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk