już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)- 20g świeżych drożdży- 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej)- ok.420ml
Smaczne Zdrowejesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego wypieku dodatkiem nasion chia, słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje
Milion Smakówmiałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam(...)inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego
healthy dreamsSkładniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża 2 czubate łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży 700 ml wody pestki dynie do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy(...)wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami. Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella
Kocham Czekoladętylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się po domu jest poprostu bezcenny. Ale co tu dużo mówić, najlepiej sprobować :) Składniki: 500g
kuchnia doskiNaszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów. Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar
SMYKWKUCHNIwyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * mąka kukurydziana (2%) * łuski płesznika * sól morska * białko grochowe * dekstroza * drożdże * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy * baza na precle (regulator kwasowości: wodorotlenek sodu) W opakowaniu znajdują się dwie odrębne(...)RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe * dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy Ponownie w kartonie znajdują się dwa opakowania, a każde zawiera mały bochenek chleba, o wadze 250 g. Chlebek przed
Zdrowie na języku :PSmaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników(...)godzin 21-23°C) 40 g aktywny zakwas żytni 150 g śruta żytnia (jak nie mamy można grubo zmielić w młynku/blenderze ziarno żyta lub użyć mąki żytniej grubo mielonej) 150 g woda 3,25 g sól W wodzie rozpuścić sól i zakwas, dodać śrutę, dobrze wymieszać. Zostawić przykryty na 9 godzin w temperaturze 30°C (w ciepłym
Przepisy na domowy ser i chlebChleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. mąkę pszenną, mąkę orkiszową, wodę
Gospodyni Miejskaprawie wzięły w łeb. Prawie, bo poratował mnie pobliski Aldi, który ma w swojej ofercie 3 gotowe mieszanki chlebowe- chleb wiejski, chleb ze słonecznikiem i chleb pełnoziarnisty. Cena? Patrząc na cenę dobrej jakości mąki- żadna, bo każdy z kilogramowych opakowań kosztuje 4,89 złotego, a mamy z niego dwa bochenki chleba po 750g. Skład wyszczególniony na opakowaniu chleba wiejskiego
Karo in the Kitchenwilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki
Fabryka pomysłówmiałam jedną 27x10, a drugą mniejszą.Składniki:- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2000- 300g mąki orkiszowej białej - 750- 1,5 łyżeczki soli ( u mnie 10g)- 1 saszetka suchych drożdży - 7g- 2 łyżki oliwy z oliwek- 600ml ciepłej wody- po 1 łyżce nasion słonecznika i lnu ( można pominąć)Mąki , sól i drożdże wymieszać. Dodać wodę , ziarna i oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie(...)połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać mąki.Formy wysmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój
Smaczne ZdroweChleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje
PaleoSMAKZużycie energii (maks. 550 W) • Akcesoria — miarka (310 m Postanowiłam przygotować chleb pełnoziarnisty błyskawiczny, program nr 6, rozmiar XL. PRZEPIS NA CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z WYPIEKACZA PANASONIC PRZEPIS: - 300g mąki orkiszowej pełne ziarno - 100g mąki pszennej - 7g suchych drożdży - 250 ml wody - 2 łyżki wody - 1 łyżka syropu klonowego lub miodu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka otrąb pszennych Drożdże umieszczamy(...)drożdże, pozostałe składniki w dużej misie wypiekacza. Nastawiamy program nr 6. I to wszystko! Całą robotę za Nas robi wypiekacz Panasonic! Chyba nie ma nic lepszego jak świeży domowy chleb! Polecam Wam wypiekacz do chleba Panasonic! Smacznego
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z
moj przepis na