chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:2/76)

CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 215

ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni(...)wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego   (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę (pomimo iż jest to kilogram, a więc teoretycznie jedna opakowanie mąki, proponuję zważyć ją, bowiem bardzo rzadko w paczce

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z żurawiną 130

ciasto wyrosło, tak, jak należy. Oczywiście do każdego z tych przepisów możecie dodać szczyptę drożdży, aby przyśpieszyć proces wyrastania. Zapraszam do spróbowania. Chleb razowy żytni Chleb z orzechami Chleb z płatkami owsianymi Chleb z mąki pełnoziarnistej 📖 Przepis Print Chleb na zakwasie z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny chleb na na zakwasie żytnim(...)Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 80 g aktywnego zakwasu 100 g wody 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej 50 g mąki pszennej typ 450 Składniki na ciasto właściwe 320 g wody 310 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania 200 g mąki krupczatki 30 g siemienia lnianego 2 łyżeczki kawy Inki 10 g miodu 50 g żurawiny

SprawdzonaKuchnia.pl
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 144

PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI Wspaniały, pachnący domowy pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. Chleb ten powstał na bazie przepisu Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam(...)wstawiamy żeliwną patelnię . Piekarnik rozgrzewamy do 260 stopni. Krok 7. Ciasto kształtujemy w zbitą kulę. Okrągłą miskę (o średnicy około 20 cm) wykładamy czystą ściereczką i oprószamy mąką pełnoziarnistą, do środka wkładamy chleb gładką stroną do dołu, miskę luźno owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do godziny, aż urośnie około 1,5 razy. Krok

Moja Książka Kucharska
Chleb kaszubski 217

chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce. Składniki: 250 g mąki żytniej 250 + 50 g letniej wody 12 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Ten chleb robimy w dwóch etapach(...)wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy na kratce.Przepis znalazłam na blogu Urszuli - Proste potrawy. Trochę go zmodyfikowałam gdyż staram się nie używać mleka. Ponadto użyłam mąk pełnoziarnistych i piekłam chleb w kwadratowej foremce

prawdziwe jedzenie
CHLEB PEŁNOZIARNSITY Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 128

fazowego wyrastania, czyni ten chleb jeszcze smaczniejszym i zdrowszym.   Chleb na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc z niskim indeksem glikemicznym (ig) Piekłam w 2 formach, o wym. 24x8cm I ETAP: - 40g zakwasu żytniego lub orkiszowego - 150g mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 150g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 300g wody źródlanej lub filtrowanej  (u mnie 40*C, zakwas(...)mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 80g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 170g wody źródlanej lub filtrowanej (u mnie w temp. otoczenia) Do zaczynu z poprzedniego dnia dodajemy mąki oraz wodę i całość mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 3-4h (max miałam 6h). III ETAP: - cały zaczyn z II etapu - 200g mąki z płaskurki typ2000 - 300g mąki z samopszy

Smaczne Zdrowe
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką 117

żytniego zakwasu, jest wilgotny i bardzo smaczny. Składniki 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 100 g zakwasu żytniego 500 ml serwatki (lub wody) 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę(...)łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę

niecodziennikpary
PROSTY I PYSZNY CHLEB RAZOWY ORKISZOWY NA ZAKWASIE 121

Wystarczy wsypać opakowanie kilogramowe mąki, dodać zakwas (dodaję bez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋 Moja mąka razowa jest grubomielona, jest w niej dużo grubych otrąb. Jest to mąka pełnoziarnista. Taki chleb jest bardzo smaczny, zdrowy

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym ze złotym lnem 136

Dziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam. Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia. Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem. Składniki: 2 bochenki - foremki(...)Chleb właściwy: 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko 20 g soli cały zaczyn jw. 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania 850 ml wody 1/2 łyżeczki drożdży suszonych Przygotowanie zaczynu: Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na blacie na 12 godzin. Przygotowanie chleba: Po tym czasie do zaczynu dodałam

Moje Małe Czarowanie
Pełnoziarnisty chleb z foremki 96

Pełnoziarnisty chleb z foremki można przygotować o wiele prościej, bo mniej musimy martwić się o jego odpowiednie złożenie. Dodatkowo łatwiej jest pracować nawet z ciastem o wyższej hydratacji. Jeśli nie przepadasz za pełnoziarnistym pieczywem to ten chlebek może odmienić Twój gust. Zazwyczaj nie sięgałam po pełnoziarniste chleby, bo wydawały mi się zbyt ciężkie. Jednakże odkąd zrobiłam swój własny, na swoich(...)Mąka pszenna pełnoziarnista 20 g Mąka pszenna (może być na przykład młyńska) 20 g Woda 40 g Mąka pszenna pełnoziarnista 510 g Mąka pszenna 80 g Woda 525 g Sól 10 g Zaczyn 80 g Zaczyn – 6 godzin Zaczyn nastawiamy jak najwcześniej rano (mieszamy 20 g zakwasu z 20 g mąki pszennej, 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej

rabarbarowo
Chleb z ziarnami, zdrowy i pyszny 81

Chlebek jest pyszny, nic się nie kruszy. Naprawdę polecam. Wykonanie ciasta – drożdże wymieszać w małej ilości letniej wody. Dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać i

Kuchnia Pokoleń
Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread 129

Chleb orkiszowo - gryczany   Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarnisty chleb orkiszowo - gryczany . Ten zdrowy chlebek z mąką gryczaną jest bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i pyszny, idealny do stworzenia kolorowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką(...)pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb, a TUTAJ więcej przepisów na bułki:) Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny chleb bez zagniatania : Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, składniki: na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 5 g suchych drożdży, 85g pełnoziarnistej mąki gryczanej, 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 250 ml ciepłej wody, łyżka oleju

Lekcje w kuchni
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 191

typowe chleby na drożdżach. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że chleb ma fantastyczny kolor, jest sycący i naprawdę wspaniały. Polecam Wam ogromnie - nie zawiedziecie się.Chleb upiekłam z Panną Malwinną - dzięki ogromne, to był naprawdę świetny pomysł!Rustykalny chleb hiszpańskiSkładniki:(na 1 bochenek)starter:150 ml letniej wody1 łyżeczka cukru5 g świeżych drożdży125 g mąki pszennejciasto:150 ml letniej wody1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 264

chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety.Składniki:- 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej

Smaczne Zdrowe
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 239

pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego smaku, to taką opinią podzielili się ze mną moja Mama i Starsi Znajomi. Odkąd nie jadamy wcale kupnego pieczywa, kombinuję i tworzę ciągle inne wersje chlebów tak, by pieczywo nie było zbyt monotonne, choć tymi chlebami trudno się przejeść(...)dwie formy o wymiarach 24x8cm. Składniki: - 700g mąki żytniej jasnej typ720,750 (żurkowa lub chlebowa) - 150g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g soli himalajskiej lub morskiej - 500g pełnoziarnistego zakwasu żytniego - 800ml wody (daję źródlaną) Zakwas wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na 1h przed zarabianiem chleba. Do misy miksera odważamy mąki, dodajemy sól, zakwas i stopniowo dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką

Smaczne Zdrowe
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 246

Chleb pszenno- żytni powstał rzec można  przypadkiem... A mianowicie kupując mąkę żytnią pełnoziarnistą omyłkowo zapakowałam jedną paczkę mąki pszennej. Odłożyłam je wszystkie razem do pojemnika z mąkami żytnimi i tak sobie leżała, aż tu zarabiając w ubiegłym tygodniu chleb, o mało co użyłabym jej zamiast żytniej. Dosłownie w ostatniej chwili spostrzegłam, że to nie ta mąka... A ponieważ(...)najbardziej) i jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży. Chleby na zakwasie praktycznie się nie starzeją, dla mnie czym starsze, tym są smaczniejsze... Tak więc polecam, bo mimo, że pszenny, to jest pyszny.. :-) Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm. Składniki: - 600g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300g mąki żytniej jasnej typ720 (chlebowej, żurkowej) - 25g soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe