chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:11/42)

Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 173

melasa. W piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis. Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej(...)melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody (jeżeli dodamy kawę

Weekendy w domu i ogrodzie
O bułkach, które stały się chlebem 159

sera i kawałkiem papryki. Zniknął sama nie wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistąSkładniki:(na keksówkę 23x11 cm)250 g mąki pszennej250 g mąki pszennej pełnoziarnistej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniej wody2 łyżki oliwy200 g marchwidodatkowo:2 łyżki wodyMąki przesiać, wymieszać z solą(...)drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 201

pożałujecie  Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia - ostatnio stosuję to często. Miałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i taką dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych(...)kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli

Stare Gary
Bułki - chlebki pszenne ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. 160

udało mi się pozbyć 43kg w 9 miesięcy, a mój metabolizm się przestawił, zwyczajnie białe zwykłe pieczywo przestało mi smakować. Używam wielu mąk do wypieku bułek, czy chleba m.in. owsianej, gryczanej, żytniej, kukurydzianej i tych pszennych pełnoziarnistych również. Coś mnie jednak naszło dziś i rzuciłem się na zwykłe białe bułki. Miały być bułki, ale tak wyrosły, że zrobiły się

BaRepas
Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 154

libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam zdrowszą wersję, z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebki są nie tylko zdrowsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na energię (z karobem i melasą z chleba świętojańskiego) 165

życia. Wracając do ciasteczek... Są na prawdę pyszne - kruche (nie twarde!) i cudownie pachną (dzięki melasie). (9 sztuk) 90g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki karobu w proszku (proszek z chleba świętojańskiego) 30g masła 30g oleju kokosowego (waga w stałej postaci) - 5 łyżek po rozpuszczeniu 3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego Dodatkowo: 25g rodzynek

Di gotuje
3 x chleb z garnka 456

jeszcze przez 20 min. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180. Dzięki temu skórka nie będzie twarda. Wyjęty chleb smarujemy masłem lub wodą zawijamy w ściereczkę. Studzimy na kratce. PRZEPIS II - pełnoziarnisty ze słonecznikiem i siemieniem lnianym SKŁADNIKI: 350 g mąki graham (1850) lub razowej (2000) 50 g mąki pszennej typ 550 lub 650 10 g drożdży świeżych(...)lnianego 2 łyżki pestek słonecznika Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę. Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach. PRZEPIS III - pszenny z oregano, bazylią

Kuchnia od dwojga
Zawijany chleb o smaku pizzy 166

jest w tym chlebie urzekający aromat ziół i przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem.   Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa.   Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy greckiej do sera feta 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę

Grunt to przepis!
Chleb pełnoziarnisty z kminkiem! 145

Prosty w wykonaniu chleb pełnoziarnisty z dodatkiem kminku. Chleb przygotowałam na bazie zaczynu czasami zwanego zakwasem drożdżowym.  Zakwas drożdżowy przygotowujemy w następujący sposób, tj. 1/2 opakowania drożdży świeżych mieszamy z 6 łyżkami mąki pełnoziarnistej, dodajemy 2 szczypty soli, płaską łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy miskę szczelnie folią(...)mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb uformuj w pożądany kształt np. przekładając

SMYKWKUCHNI
Tort kanapkowy rybny 163

gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne. przepis na chleb: 500 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 720 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna(...)śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę

wesoła kuchnia
Chleb żytni z czarnuszką, na zakwasie 190

normalnych sklepach przeważnie tylko mąka pszenna typ 500 lub 650 a o chlebową próżno pytać. Z żytnią wcale nie jest lepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam

Smaczna Pyza
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 205

wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb graham z foremki 172

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka(...)lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego) Wykonanie: Mąkę

Smak mojej kuchni
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 445

niezbyt nudno, a przy tym nisko kalorycznie? Otóż mam dwie propozycje. Podstawą każdej z nich jest pieczywo. Od jakiegoś czasu stosuję chleb tostowy pełnoziarnisty (do kupienia w każdym markecie). Wg. mnie najlepszy jest ten z mąką Graham. W 100g jest ok. 264 kcal, przy czym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja to GRZANKI Z POLĘDWICĄ Z KURCZAKA Pieczywo

All My Fit Life
Chleb domowy 141

Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym

Słodkie inspiracje