chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:12/76)

Chleb żytni ze suszonymi śliwkami 121

Domowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży

Truskawkowa Fiesta
CHLEB ORKISZOWY RAZOWY, ZE SŁONECZNIKIEM, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 177

 Ostatnio jestem wielką fanką pieczenia chlebów metodą trójfazową. Uwielbiam mieć kontrolę nad czasem kiedy chleb wyląduje w piekarniku, a tutaj jest to bardzo przewidywalne. Drugim

Smaczne Zdrowe
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 193

   Chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu, pieczony w żeliwnym garze. Tym razem chleb na drożdżach, ale nie taki typowy, szybki. To chleb, który przygotowuje

Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 166

   Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze

Smaczne Zdrowe
Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia 207

Listopadowa piekarnia  Amber  z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym  miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek" . Chleb

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 201

Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa.  Składniki na bochenek: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka cukru trzcinowego 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy masło i otręby do wysypania formy. Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Mąkę i sól

wyzwania kuchenne
Chlebek bananowy :) 139

przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł" :D Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb :P Składniki: 200 mąki pełnoziarnistej  240 g bananów (2 średnie szt.) 1 jajko  100 g mix'u daktyli , moreli , rodzynek  (RAWFOODS) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu

Zdrowie na języku :P
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 166

pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić. 2. Wymieszać ze sobą mokre składniki

Kto ugości moich gości?
CHLEB WIELOZIARNISTY 142

wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych

potrawyregionalne
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 158

jest:) Domowy chleb pszenny jest najprostszy w przygotowaniu. Możecie upiec go używając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie(...)baza do wszystkich kanapek. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:) Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania: Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki: na jeden bochenek: 500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 7g suchych drożdży

Lekcje w kuchni
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 166

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 116

Naszego domowego wypiekania chleba ciąg dalszy. Tym razem pieczywo wzbogaciliśmy nie tylko o mąkę żytnią pełnoziarnistą, ale również o dużą ilość ziaren. Wykorzystaliśmy również drożdże instant, które(...)wreszcie miały okazję wykazać się w działaniu z nieco cięższą mąką żytnią. Z ostatecznych efektów jesteśmy bardzo zadowoleni, pszenno-żytni chleb z ziarnami wyszedł smaczny, pachnący, z chrupiącą skórką, wilgotny i długo zachowujący świeżość. Składniki na pszenno-żytni chleb z ziarnami 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 1 opakowanie drożdży instant

niecodziennikpary
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 214

kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej(...)stary, zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 132

żeliwnym, tym razem na tapetę trafił chleb pszenno-orkiszowy. W domu zabrakło chleba, więc trzeba było coś upiec. Przepis pochodzi z książki, jak dla mnie genialnej, Kena Forkisha “Mąka, woda, drożdże, sól”. Ponieważ potrzebowałam chleba na kolację, wiadomo było, że chleb musi być w miarę szybki w przygotowaniu. Padło na Sobotni chleb biały. Z modyfikacjami(...)Piekłam go nie w sobotę i dodałam trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz nieco więcej wody z powodu mąki orkiszowej. No i piekłam chleb z połowy porcji i taką podaję w tym przepisie. Z takiej ilości mąki wychodzi całkiem zacny bochenek chleba, Z tej oryginalnej, dwa bochenki. Ja do pieczenia chleba używam starego garnka żeliwnego. Chyba jest starszy ode mnie

Mieszam w Garnku
Chleb z garnka na zaczynie poolish 132

razem w Lipcowej Piekarni Amber chleb łatwy, lekki i smakowity. Przepis na chleb pochodzi z bloga Zorry a oryginał pochodzi ze strony Dagmar. Ten letni wypiekł pięknie zsynchronizował się ze spadkiem temperatury za oknem i włączenie piekarnika nie spowodowało zawału piekarza, ha ha. Nie narzekam, kocham upały i niech wrócą jak najszybciej. Podczas(...)upału rósł by jeszcze krócej bo mój podczas 23 stopni za oknem rósł jak szalony. Pozmieniałam trochę mąki w chlebie pod użytek domowników. Zamiast mąki pszennej T 550 użyłam mąki pszennej T 650, a do chleba właściwego mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Miło było dołączyć mi do lipcowego wypiekania bo nie wiem czy w sierpniu mi się uda - mam urlop

Moje Małe Czarowanie
Przepis na zdrowy chleb orkiszowy – poznaj tajemnica domowego wypieku 52

mąki – wszystko to ma znaczenie. Doświadczeni piekarze twierdzą, że najlepszy zakwas powstaje w temperaturze między 24 a 28 stopni Celsjusza. Można pamiętać o regularnym karmieniu zakwasu świeżą mąką i przechowywaniu go w odpowiednim naczyniu (najlepiej szklanym lub ceramicznym). Sprawdzone metody na udany wypiek domowego chleba z mąki orkiszowej Tutaj potrzebne składniki i kroki do przygotowania świetnego chleba: Mąka orkiszowa(...)powinna trwać od 2 do 4 godzin , zależnie temperatury otoczenia. Wyjątkowe rezultaty osiąga się, wykorzystując koszyk do wyrastania chleba (banetkę) wyłożony lnianą ściereczką. Jaki chleb orkiszowy jest najzdrowszy – rodzaje, właściwości i składniki odżywcze Chleb orkiszowy na zakwasie z pełnoziarnistej mąki orkiszowej typu 2000 jest uznawany za najzdrowszą odmianę tego pieczywa. Ma najwięcej składników odżywczych, błonnika oraz naturalnych enzymów wspierających

Czynniki pierwsze
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 133

moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe

Dietolog
Zakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa 115

Zakwas żytni z mąką żytnią razową to jeden z najważniejszych składników, jaki potrzebujemy do wypieku chleba. Dzięki zakwasowi z mąki żytniej upieczesz różnorakie chleby, zarówno biały chleb z mąką pszenną jak i chleb razowy. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz kilka minut i dwóch podstawowych składników, później zakwas robi się już praktycznie sam. Zakwas sprawia że upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość, jest(...)podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ Do większego wyparzonego wrzącą wodą słoika wsyp pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlej pół szklanki letniej wody. Zamiast wieczka słoik przykryj gazą i owiń gumką recepturką. Słoik pozostaw

ProstePesto.pl
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 205

mąki, niczym ziemia wczesną zimą.Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy.Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa.Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej0,5 litra maślanki łyżeczka soli  50 g świeżych drożdży garść siemienia lnianegoMaślankę podgrzałam, aby była ciepła, lecz nie gorąca. Rozpuściłam w niej drożdże. Przesiałam

W kuchni Karmel-itki
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 227

możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje.Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000)- 30g świeżych drożdży- 480ml wody- 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik)- 12g soli himalajskiej lub morskiej+ trochę ziaren do posypania(...)albo na ręcznik kuchenny oprószony mąką lub otrębami albo tak jak ja ostatnio robię, a mianowicie przekładam ciasto do miski wyłożonej papierem do pieczenia, obsypany otrębami lub ziarnami, wierzch posypuję ziarnami i skrapiam wodą (by ziarna lepiej się trzymały) i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.1-2h. Na pół godziny przed włożeniem chleba do pieca należy umieścić w piekarniku

Smaczne Zdrowe