chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:18/42)

Chleb bez zagniatania i wyrastania 225

podam proporcje. 30 dkg mąki 650  10 dkg mąki orkisozwej 10 dkg mąki żytniej  pełnoziarnistej  2,5 dkg drożdży  0,5 l wody ciepłej  2 łyżki cukru  1 łyżka płaskie soli  2 łyżki octu garść  przyprawa do pieczenia chleba Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 189

szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej 8 połówek suszonych pomidorów 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące.  Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól(...)ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona. Po upieczeniu

Ze smakiem i z pasją
Chleb na proszku pełnoziarnisty 170

proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku(...)żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć 2 łyżki nasion sezamu do posypania Przygotuj dwie miski

codojedzenia
Chleb z twarogiem i jogurtem 112

Pieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo(...)bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 2 czubate łyżeczki

Grunt to przepis!
Prosty chleb z octem 149

mogło wydawać. Ma on bowiem imitować typowy zakwas chlebowy . Przyznaję, że nie do końca ogarniam tajniki tego mechanizmu, ale sprawdziłam osobiście, w praktyce patent ten działa jak marzenie !  Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki i wilgotny w środku. Do tego wyjątkowo szybko i bezproblemowo się go robi. Bez miksera, wystarczy kilka razy zamieszać łyżką(...)ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę.  Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850   2 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi

Grunt to przepis!
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 194

chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu do pieczenia lub blasze ciasto może się lekko rozlać. Oczywiście chleb też wyjdzie, ale trochę bardziej płaski.  Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej) 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 1/3 łyżeczki suchych drożdży 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu(...)się bąbelki. Po tym czasie porządnie posyp blat mąką i skrobaczką lub szpatułką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Ręką oprószoną mąką zagnieć ciasto od góry w kopertę .  Na blacie rozłóż czystą ściereczkę i obficie posyp mąką i kminkiem (kminek pominęłam). Delikatnie umieść ciasto na ściereczce (wierzch możesz posypać mąką), następnie złóż lub zwiąż luźno rogi ściereczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki i chleb marchewkowe 153

dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier(...)brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować

Proste Potrawy
"Chleba naszego poprzedniego..." 150

przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon.  Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy. Na przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim", a "poprzednim", bała się też(...)wodzenia nie na "pokuszenie" lecz prosiła "i nie wódź nas na poduszenie". Udało się, chleb mamy i powszedni i poprzedni pamiętamy, wciąż też nic nas nie podusiło i każdego dnia każdym oddechem cieszymy się z tego. Dlatego zachęcam do skutecznej próby pieczenia chleba Waszego powszedniego w Waszym własnym piekarniku. Robię to już kolejny raz, mam nadzieję, że w końcu ktoś

I tu będę miała takie te
Sałata z grzankami i grillowanym mięsem 148

macie już plany na Walentynkowy wieczór? "Składniki:jedna mała sałata ozdobna4 pomidorkikromki chleba pszennegoprzyprawa do sałatek2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych2 łyżki mąki pełnoziarnistejlyżeczka mielonej ostrej paprykipieprz, sólSposób przygotowania:Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego talerza wsypujemy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki płatków owsianych, łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz do smaku. Kotlety panierujemy

Słodkie Przyjemności
Mini-chlebki nadziane salcesonem 161

się je przygotować. Żonglować można tu nie tylko farszem ale również rodzajem ciasta i mąki użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki(...)okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania

Grunt to przepis!
ROLADA A'LA PIZZA 126

przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 84

polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 10g drożdży dodatkowo: masło(...)uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 267

odświeżanie zakwasu robię wg. proporcji: 35 g zakwasu 56 g mąka pszenna typ 650  14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami 217

swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)  Chlebek ten skradł serce nie tylko moje ale i mojego narzeczonego ;)   Przepis pochodzi ze strony Cafe babilon  .  Serdecznie polecam ;) Zaczyn: 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej  4 łyżki zakwasu(...)gramów mąki żytniej pełnoziarnistej  3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy z oliwek namoczony słonecznik  zaczyn Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować

Krakowskie smaki Ani
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 115

Bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn  10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym)  rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania