chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:25/42)

Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 195

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb orzechowy 101

„ Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą

Wiem co jem
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 200

O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i

Domowa Cookierenka Agi
Owsiane ciastka – pieguski 276

jesień, a więc czas włączyć piekarnik :)U mnie co prawda najczęściej piekę chleby, ale od czasu do czasu coś słodkiego też się przyda. Dziś proponuję ciastka, proste i pewnie już wielu z Was znane. Moja wersja nieco zmieniona, bo ze zmielonymi płatkami owsianymi. Można też użyć mąki pełnoziarnistej( razowej) – wypróbowałam też przepis z użyciem tylko mąki razowej

Niebieski kubek z kawa
Chleb z cukinią 127

sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka(...)trochę mąki. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. 3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Włóż wyrośnięte ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. Chleb kroić

Apetyczna babeczka
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 143

wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam, bo pyszny :-) Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 250 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 500 ml letniej wody(...)stolnicę dałam troszkę mąki, wyjęłam ciasto i dokładnie zagniotłam. Uformowałam bochenek, nakryłam ściereczką i zostawiłam na 60 minut. Ciasto ogrzeje się i podrośnie.  3. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni, całe naczynie (29x19x9cm) z pokrywą włożyłam do piekarnika żeby się nagrzało. Jak się nagrzeje, to musimy je ostrożnie wyjąć z piekarnika (ja położyłam na palnikach), włożyłam chleb, nakryłam pokrywką

kruche babeczki
Chleb codzienny 133

Bardzo smaczny chleb jasny pszenny o lekkim, puszystym i sprężystym miękiszu oraz chrupiącej skórce. Neutralny smak - pasujący do wszystkich dodatków.  Raczej dla osób mających już pewne doświadczenie w pieczeniu. Składniki na jeden bochenek z 500 g mąki: 440 g mąka pszenna typ 550 60 g mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 5 g słód jęczmienny jasny (aktywny) 11 g sól(...)być widoczne wyraźne pęcherze gazu. Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i wstępnie formujemy, składając w kopertę. Odwracamy szwem do dołu i zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Robimy ostateczne formowanie bochenka i zostawiamy do końcowego wyrośnięcia w koszyku lub na blacie na 1,5-2 godzin. Przed wypiekiem chleb można posypać mąką i ponacinać. Pieczemy 45-50 minut. Pierwsze

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na żurku 92

jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję wam na wieczną pamiątkę :) 500 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy na kratce i zjadamy, bo jest naprawdę pyszny! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 206

białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb na zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo(...)cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych.Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej

Smaczne Zdrowe
Chleb na jaglance 202

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

Delicious Titbits
CHLEB Z GARA PSZENNO - ŻYTNI Z LNEM 187

szkl.i 0.5 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej ) 1 łyżka soli ( u mnie morska) 1 łyżka oleju ( u mnie 2 duże łyżki miękkiego masła , nierozpuszczać) 2.5 g.drożdży świeżych ( u mnie 4 dag)  1 łyżeczka cukru 1 i 0.5 szkl.ciepłej wody nie gorącej! ( u mnie ok. 3/4 w zależności od suchości mąki ) 1 szkl.d dowolnych ziaren ( u mnie(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego i  odrobina do posypania chleba) U mnie jeszcze było 1 jajko całe i żółtko do posmarowania chleba! ****************************************************************  Drożdże wkruszyć  do kubeczka z łyżeczką cukru i mąki ( u mnie bez mąki) , zalač połową wody.Dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut až rozczyn ruszy. Do dużej miski przesiewamy do miski mąkę,sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb Ezechiela 186

Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. zaczyn : 150 g zakwasu (u mnie żytniego ) 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g mąki

Polska Zupa
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 92

Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 144

chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.         Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj. Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam  na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania