chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:25/42)

BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 214

białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb na zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo(...)cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych.Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej

Smaczne Zdrowe
Chleb na jaglance 211

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

Delicious Titbits
CHLEB Z GARA PSZENNO - ŻYTNI Z LNEM 205

szkl.i 0.5 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej ) 1 łyżka soli ( u mnie morska) 1 łyżka oleju ( u mnie 2 duże łyżki miękkiego masła , nierozpuszczać) 2.5 g.drożdży świeżych ( u mnie 4 dag)  1 łyżeczka cukru 1 i 0.5 szkl.ciepłej wody nie gorącej! ( u mnie ok. 3/4 w zależności od suchości mąki ) 1 szkl.d dowolnych ziaren ( u mnie(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego i  odrobina do posypania chleba) U mnie jeszcze było 1 jajko całe i żółtko do posmarowania chleba! ****************************************************************  Drożdże wkruszyć  do kubeczka z łyżeczką cukru i mąki ( u mnie bez mąki) , zalač połową wody.Dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut až rozczyn ruszy. Do dużej miski przesiewamy do miski mąkę,sól

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb Ezechiela 197

Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. zaczyn : 150 g zakwasu (u mnie żytniego ) 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g mąki

Polska Zupa
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 102

Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 155

chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać(...)szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.         Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj. Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam  na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka

Proste Potrawy
Chleb razowy ze śliwkami 165

aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1,2 kg.  Hydratacja ciasta :73 %. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu, dokarmić mąką i wodą. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej(...)Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, nie wyrabiać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć do formy 30x10 cm (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Ciasto dokładnie wyrównać w formie łyżką maczaną w wodzie. Formę zawinąć szczelnie w folię (reklamówkę) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Ciasto powinno wyrosnąć prawie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 158

250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć(...)pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach

Z miłości do słodkości
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 192

barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki razowej 1 mały jogurt Kwasek cytrynowy/sok z cytryn Koperek (świeży lub suszony) Sól Pieprz czarny Opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, grzanki z chleba Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w platerki. Zalewamy

Czarnawisienka
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 143

kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany z siemieniem lnianym i słonecznikiem http://elka72.bloog.pl/id,345671775,title,Chleb-owsiany,index.html

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb Młynarza 113

Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc). Ciasto właściwe • 365 g mąki pszennej chlebowej • 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej) • 250 g wody • pół(...)wąski bochenek, gdyż ciasto wyrośnie wszerz bardziej niż na wysokość. Wierzch obsypać obficie mąką. Jeśli formujemy w koszyku lub w innym naczyniu, szew ciasta powinien być u góry, jeśli bez naczynia lub koszyka, to szew powinien być na spodzie i powinien być dobrze sklejony. Należy chleb ułożyć na pergaminie, co ułatwi przenoszenie go na kamień do pieczenia bez zrujnowania kształtu

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z ziołami 198

chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej(...)150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami na ciasto. Wyrabiamy ciasto które będzie luźne. Wyrabiamy około 15 minut. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 154

skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego

greenscarf
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 144

cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik

Powiedz dietom nie
Chleb z twarogiem 174

Zrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie .     Składniki  : 350 g

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania