się okazało, korzystałam już z tego przepisu ponieważ był na blogu "Pracownia wypieków" ale to nic. Bochen wart upieczenia!!! Orkiszowo-żytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody(...)zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić objętość. Z ciasta formujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą
Dzieje kuchennej Wiewiórybochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże(...)suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut
Moja Książka Kucharskasię chrupiącą skórką, cudownymi dziurami w miękiszu i wspaniałym smakiem chleba. Ten chleb uczy pokory i cierpliwości! To drugie szczególnie się przyda, gdyż od momentu nakarmienia zakwasu do pierwszego kęsa mija ok 40 godzin. Z czego większość to tylko oczekiwanie... Ale warto poświecić mu każdą minutę:) Tartin to pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i charakterystycznymi dużymi dziurami(...)Chleb typu tartin Składniki: 450g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 50g maki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 350 (+25) ml wody 10g soli 100g zakwasu pszennego Zakwas dokarmić ok 6-8h przed wyrabianiem ciasta: 30g zakwasu pszennego wymieszać z 50ml wody, wsypać 50g mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę i wodę (350ml) wymieszać, przykryć, odstawić na autolizę
Obiad gotowydomu rodzinnym, w okolicznym spożywczaku sprzedawany był chleb o nazwie „wojskowy”. Pamiętam, że bardzo go lubiłem. I tak jakoś zwizualizowałem sobie (być może to tylko moja fantazja, bo to musiało być pewnie ze 30 lat temu), że był podobny wyglądem i smakiem do tego, który dzisiaj Wam prezentujemy. A skoro o wojskowym chlebie mowa, to opowiem Wam o pewnym liście(...)fajna zabawa. Zwłaszcza, gdy bez ograniczeń ma się chleb taki jak ten z przepisu poniżej. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE Chleb pszenno-żytni na zakwasie - składniki: ZACZYN: 100 g zakwasu 100 g mąki żytniej * 100 ml wody *czasami można w sklepach znaleźć mieszankę mąk, np. żytniej, pełnoziarnistej pszennej i graham lub orkiszowej – też się nada. CIASTO WŁAŚCIWE: cały
Marder&Marder Manufactureświeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże Przygotowanie: Do miski wlać kefir i dodać(...)przy pomocy łyżki. Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik
W garach u Gosiświeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże Przygotowanie: Do miski wlać kefir i dodać(...)przy pomocy łyżki. Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik
W garach u Gosibardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia. Chrupiąca skórka chleba jest ładnie popękana, ale miękisz pozostaje zwarty, Składniki na zaczyn: 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa(...)użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać. Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną
Codziennik Kuchennyhummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej (np typ 2000) 50 g masła 10 g soli 10 g nasion anyżku (anyż biedrzeniec, do kupienia m.in. w sklepach arabskich(...)wody 150 g melasy 1 jajko, lekko ubite 50 ml zimnej kawy Do zaczynu dodajemy oba rodzaje mąki, masło, sól, anyż, drożdże, wodę i melasę. Zagniatamy dość luźne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 2-3 części i formujemy bochenki (ja uformowałam jeden okrągły a druga część włożyłam do keksówki
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej pełnoziarnistej 100 g żytniej chlebowej 720 100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża 200 - 250 ml ciepłej wody (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę(...)mieszkaniu jest ciepło to chleb wyrośnie już po 4 godzinach, chleb ma podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać wodą. Wierzch chleba ze słonecznikiem posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml wody. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy
Kuchcik gotujeuważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na chleby na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta na małych oczkach 200 ml świeżego soku z marchwi 125 ml wody(...)wyrastania na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (grzanie góra/dół). Na dno piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą lub przed włożeniem chleba dokładnie spryskać piekarnik, aby go zaparować. Chleb pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce aby odparował
Smakowity Blog Kulinarnybarwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej(...)potrzeby długiego wyrabiania ciasta, wystarczą dosłownie 3-4 minuty. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 do 6 godzin. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, uderzamy kilka razy dłonią, aby odgazować, chwilę wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanych olejem i oprószonej mąką lub otrębami formy, wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i pozwalamy mu wyrosnąć w nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanareszcie przyszedł czas na dopracowanie i osiągnięcie wymarzonego celu 😊 Składniki : 100 g aktywnego zakwasu orkiszowego 150 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki orkiszowej typ 630 9 g soli 25 g melasy (może być miód, ale wtedy kolor chleba będzie jaśniejszy) 50 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 50 g orzechów włoskich połamanych
Weekendy w domu i ogrodziemiesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt. Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej typ 720 Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie miód 25 ml mocnej kawy ziarna do posypania (opcjonalnie) plus 1 jajko do posmarowania chlebów Przygotowanie : Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę Zarabiać, dodając
Proste Potrawystarożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do przygotowania pieczywa, zarówno chleba jak i bułek, szczególnie ta o wyższych typach, czyli pełnoziarnista. Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co jest jego zaletą. Wielkimi krokami zbliża się wrzesień, może więc
Smakowity Blog Kulinarnyjakiś bocheneczek na zakwasie) więc czemu zakwas na żurek miałby się nie udać.składniki:1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 20001 litr przegotowanej letniej wody2-3 ząbki czosnku3-4 listki laurowe Kamispo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamispiętka chleba na zakwasieDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę
Monia miesza i gotuje