chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:33/76)

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 170

drożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży

rozgotowana
Mąka orkiszowa – recepta na zdrowie i urodę 133

zdrowotną ucztę. Mąkę orkiszową i przyrządzone z niej gotowe wypieki możesz zamówić tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94 . Mąka orkiszowa – właściwości Orkisz jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej nie tylko ze względu na zdrowie, ale i na walory smakowe. W rzeczywistości mąka orkiszowa ma tak samo uniwersalne zastosowanie jak pszenna. Upieczesz z niej ciasta, przyrządzisz naleśniki, gofry, kluski, placki i chleb. Co więcej(...)zanieczyszczeń, które wyniszczają komórki i przyspieszają proces starzenia się skóry. Mąka orkiszowa pełnoziarnista Oprócz białej mąki orkiszowej, dostępna jest także mąka pełnoziarnista. Wyższe typy mąki są mniej oczyszczone, a więc i zdrowsze. Pozostaje w nich bowiem więcej cennych składników odżywczych. Z ciemnej mąki orkiszowej przyrządzisz przede wszystkim chleb, bułki i makarony, ale w Internecie można znaleźć coraz więcej przepisów

kruche babeczki
Chleb z płatkami owsianymi 158

Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych.   400 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać.  Maślankę z wodą

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb typu Graham z automatu i nie tylko 245

pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy

Domowa Cookierenka Agi
Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 174

możliwych. Już prościej chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś do posypania (miałam tylko otręby) Drożdże

bastalena
Chleb pszenny bez wyrabiania 95

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 90

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 158

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb

moj przepis na
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 174

dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z   TEJ   strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła(...)łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni 196

wypieku jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników. Składniki (na 2 duże chleby): przepis podaję za Guciem –  klik! Link do oryginalnego przepisu – klik! 850 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej(...)temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st. Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody. Przykład obliczenia temp. wody 55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min. Złożyć, przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 214

mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);230 g letniej wody;1,5 łyżeczki soli.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią(...)zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny bez wyrabiania 175

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli'; document.write(" "); Składniki na 1 bochenek: 450 gr mąki typ 450 300 ml zimnej wody 20 gr drożdży 5 gr cukru 5 gr soli Wodę wlać do dużej miski, w wodzie rozprowadzić drożdże, wsypać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, wymieszać tylko

moj przepis na
Jak zrobić własny zakwas 126

paroma takimi wskazówkami: Mąka żytnia czy pszenna? Od początku wiedziałam, że będę chciała robić chleb pszenny i dlatego zdecydowałam się na mąkę pszenną. Wiedziałam też, że tworzenie zakwasu na mące pszennej jest obarczone większym ryzykiem, ale się udało. Dlatego to tylko od Ciebie zależy jaką mąkę użyjesz. Niemniej jednak ważne aby zawsze była to mąka pełnoziarnista, bo tylko taka zawiera(...)zawsze warto mieć parę w zapasie. Mąka, czyli podstawa zakwasu i wypieków. Ja zawsze mam pod ręką mąkę tortową (tak wiem, że wiele osób się teraz skrzywi, ale to rodzaj mąki który lubię najbardziej). Mąka tortowa jest dobrze zmielona i nadaje się do wszelakich wypieków. Oprócz tego obowiązkowa jest mąka pszenna albo żytnia pełnoziarnista, która jest bardziej bogata w składniki

rabarbarowo
Chleb 7 ziaren na zakwasie 129

Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego(...)hakiem lub Thermomix, długa keksówka oraz czas. To co, do roboty! Składniki na zakwas: – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego

Be Fit Be Strong
Chlebek lawasz pełnoziarnisty 107

kuchni bliskiego wchodu zwanej inaczej kuchnia orientalną. Chleb lawasz to rodzaj bardzo płaskiego i cienkiego pieczywa przygotowywanego z maki pszennej i wypiekanego w specjalnych piecach. Chleb znany jest szczególnie w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i na Krymie oraz w niektórych rejonach Turcji. Dzisiaj zdrowsza i sycąca na dłużej wersja chlebka z mąki pełnoziarnistej. Poniżej przedstawię wam też propozycję podania Lawasz

Dorota Smakuje