chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:6/42)

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 177

Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa.  Składniki na bochenek: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka cukru trzcinowego 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy masło i otręby do wysypania formy. Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Mąkę i sól

wyzwania kuchenne
Chlebek bananowy :) 116

przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł" :D Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb :P Składniki: 200 mąki pełnoziarnistej  240 g bananów (2 średnie szt.) 1 jajko  100 g mix'u daktyli , moreli , rodzynek  (RAWFOODS) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu

Zdrowie na języku :P
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 140

pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić. 2. Wymieszać ze sobą mokre składniki

Kto ugości moich gości?
CHLEB WIELOZIARNISTY 114

wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych

potrawyregionalne
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 144

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Chleb miodowy (na zakwasie) 114

aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml letniej wody 4 łyżki miodu wielokwiatowego 100 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: masło i mąka do formy odrobina miodu i wody do wysmarowania chleba siemię lniane do posypania     Przygotowanie:   Ciasto:   Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 184

kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej(...)stary, zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego

Smaczne Zdrowe
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 171

mąki, niczym ziemia wczesną zimą.Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy.Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa.Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej0,5 litra maślanki łyżeczka soli  50 g świeżych drożdży garść siemienia lnianegoMaślankę podgrzałam, aby była ciepła, lecz nie gorąca. Rozpuściłam w niej drożdże. Przesiałam

W kuchni Karmel-itki
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 198

możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje.Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000)- 30g świeżych drożdży- 480ml wody- 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik)- 12g soli himalajskiej lub morskiej+ trochę ziaren do posypania(...)albo na ręcznik kuchenny oprószony mąką lub otrębami albo tak jak ja ostatnio robię, a mianowicie przekładam ciasto do miski wyłożonej papierem do pieczenia, obsypany otrębami lub ziarnami, wierzch posypuję ziarnami i skrapiam wodą (by ziarna lepiej się trzymały) i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.1-2h. Na pół godziny przed włożeniem chleba do pieca należy umieścić w piekarniku

Smaczne Zdrowe
Chleb z kaszą jęczmienną 147

szkl. ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"  1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1/2 łyżki soli   25g świeżych drożdży 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa, typ 550 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna(...)szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób ją napowietrzamy i chleb lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, oblać miodem i zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić

Grunt to przepis!
Razowiec pszenno - gryczany 101

Pieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam

Wiem co jem
chrupiący chleb w naczyniu 153

ziarnami   resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy

chleba naszego
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 185

przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Przepis cytuję za Badylarką   Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego   50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka(...)soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę wody i wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 158

upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się(...)Chleb pszenny z płatkami owsianymi Chleb pszenny z płatkami owsianymi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych

moj przepis na
Chleb pszenny razowy z burakami 182

Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.Skropienie upieczonego

Gospodyni Miejska