chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:6/76)

Chleb wiejski 105

książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać(...)całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie była mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 **w oryginalnym przepisie była mąka żytnia typ 1400 Smacznego! Chleb wiejski Chleb wiejski

moj przepis na
Chleb wiejski 94

książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać(...)całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie była mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 **w oryginalnym przepisie była mąka żytnia typ 1400 Smacznego! Chleb wiejski Chleb wiejski .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Chleb wiejski 135

książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać(...)całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie była mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 **w oryginalnym przepisie była mąka żytnia typ 1400 Smacznego! Chleb wiejski Chleb wiejski

moj przepis na
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41571

tradycyjnym chlebie pszennym, w efekcie daje pieczywko jakby przed chwilą przyniesione z pobliskiej piekarni. Na pewno będę ją szeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera

Grunt to przepis!
Chleb 100% żytni na zakwasie 188

mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego przepisu , użyłam jednak do niego mąki pełnoziarnistej. I niespodzianka! Chleb posmakował zarówno koleżankom z pracy (rozmnożony zakwas i przepis trafił w ręce czterech osób, które nie dość, że upiekły swój pierwszy w życiu chleb, to jeszcze wciągnęło(...)przy wypiekach nie zawierających tłuszczu. Ostatnie chlebki skubałam z tego papieru po kilkumilimetrowym kawałeczku przez ponad godzinę L SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 9X27 CM: ZACZYN: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki żytniej typ 720 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu) 200 ml letniej wody CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 400 g mąki

Kuchenne zapiski Edyty
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 207

uzyskać smakowite grzanki.  Elioti z serem feta posypanym suszoną miętą Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami na 1 duży bochenek czas przygotowania:  2 godz. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 650 260 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej(...)suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię to łyżką, a potem zagniatam ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj resztę wody, jeżeli za mokre - podsyp je mąką. Dobrze wygniataj ciasto przez

Chilli Czosnek i Oliwa
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 159

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, tym razem bez dodatku ziaren, za to na pysznej grubo mielonej mące Wirtas typ3000. Tę mąkę odkryłam już kilka lat temu, byłam nią zauroczona, ale jak to w życiu bywa człowiek pragnie zmian. Taka zmiana nastąpiła i tym razem, wróciłam do starej dobrej mąki, chlebek wyszedł na niej przepyszny. Zamieniając ten typ mąki na typ2000(...)celu mikser, ale można też wymieszać drewnianą łopatką. Mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form. Ja swoje smaruję delikatnie olejem. Gdy używamy form metalowych musimy je wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem a następnie obsypać otrębami lub mąką. Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie. Chleb orkiszowo- żytni z naczynia żeliwnego. 172

Polecam Ci korzystanie z dobrych jakościowo mąk, wybieraj te z dobrych młynów lub ekologiczne. Mąki na których dzisiaj będziemy działać to orkisz mąka jasna typ 700 i mąka żytnia tzw. pytlowa czyli typ 720. Zakwas, o którym mowa w przepisie to zakwas, który dokarmiłaś 12 godzin wcześniej dwoma łyżkami mąki żytniej.  Chleb pieczemy w naczyniu żeliwnym, dzięki temu będzie(...)jakimś dziwnym cudem chleb znika bardzo szybko! ;-) Chleb po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.  Jak ostygnie dopiero kroimy.  Wiem, że to trudne ale poczekaj chociaż 15 minut uwierz mi opłaca się! Polecam Ci również inne przepisy na chleby na zakwasie: 1 .  CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM 2.  CHLEB

SMYKWKUCHNI
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 182

chleb zauroczył nas totalnie. Polecam Piekę w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 200g mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 200g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 200g mąki pełnoziarnistej z orkiszu typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 100g mąki z orkiszu typ750 - 250g zakwasu orkiszowego (lub żytniego lub po 125g żytniego i orkiszowego )* - 28g soli(...)tych mąk nie wymaga wyrabiania (jak obecna pszenica), to to wykorzystuję. Ja mieszam wszystko tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem (metalowe musimy dodatkowo wysypać otrębami lub mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia), ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wyrównujemy, można obsypać wierzch mąką pełnoziarnistą. Ciasto ją wchłonie, a chleby się

Smaczne Zdrowe
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 202

trzecim . Po trzydniowym odżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - Do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - Naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.5-6h) trochę przyrasta (nie tak bardzo jak żytni(...)masa nam się rozwarstwia (wyraźnie wydziela się woda w dniu odżywiania zakwasu) nie bójmy się dodać więcej mąki, nawet po kilku godzinach od odżywiania (mnie się tak zdarzyło, co prawda używałam wówczas innej mąki, dlatego podałam na jakich mąkach bazuję). Zakwas ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Po wszystkich etapach będzie wyraźnie rzadszy, ale dopiero wtedy. - Gdy zależy

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 197

razem w dwóch mniejszych formach. To chleb z dużą ilością mąki orkiszowej chlebowej, niewielką pełnoziarnistej (to moje małe uzależnienie) i małą ilością mąki żytniej (chlebowej). Gdy komuś nie odpowiada dodatek mąki żytniej, może ją zamienić na orkiszową jasną (chlebową), my lubimy jej dodatek w pieczywie. Ten chleb jest w wersji bez ziaren, idealny dla dzieci, które za ziarnami raczej(...)formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 700g mąki orkiszowej jasnej typ750 (chlebowej) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 26g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 820g wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki tj. mąki, zakwasy, sól i wodę (wodę można dolewać

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, NA ZAKWASIE 152

bardzo lubimy ich dodatek w chlebie. Jeśli pominiemy ziarna, musimy również automatycznie zmniejszyć ilość wody. Przy zmianie typów mąk, również może być potrzebna inna ilość wody... To kolejny chleb z niskim indeksem glikemicznym (ig).  Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ2000 - 300g mąki żytniej z krzycy pełnoziarnistej typ1450 - 250-300g zakwasu żytniego(...)muszę 65 minut, każdy piekarnik piecze inaczej...) Upieczone chleby wystawiamy z piekarnika i od razu wyjmujemy z form, odstawiamy na drewnianą deskę lub kratkę do odparowania. Gdy używamy form metalowych, odstawiamy w mich chleby na ok. 10 minut, dopiero wówczas okrawamy dokładnie boki i wyjmujemy z nich chleby. Ja swoje chleby zostawiam na desce do drugiego dnia, dopiero wówczas pakuję

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb z siemieniem lnianym 105

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej , wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne(...)paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone

Moja Delicja
Prosty chleb z siemieniem lnianym 232

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe(...)jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika)   Przygotowanie: Drożdże

Moja Delicja
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 224

najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka.Nie muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej(...)lipowy, wielokwiatowy itp. Wymieszałam też tutaj mąkę pszenną z żytnią, przy czym pszenną dałam pełnoziarnistą i chlebową, a żytnią w wersji graham. Jeśli nie macie akurat takich mąk, możecie dodać to co macie – gryczaną, owsianą. Chlebek musi długo wyrastać, jak to chleb na zakwasie, więc nic tu nie przyspieszymy, tym bardziej, że nie dodajemy tutaj grama drożdży. Możemy rozpocząć

Mieszam w Garnku