chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:3/42)

Chleb wiejski 200

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny(...)sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki

moj przepis na
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 233

chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym (moim ulubionym), 100% żytnim (smak dzieciństwa mojej Mamy) dzisiaj przedstawiam Wam chleb owsiano-orkiszowy, z mnóstwem błonnika: pełnoziarniste mąki, otręby, ziarna, pełnoziarniste zakwasy. Wszystko to razem daje przepyszny, bardzo zdrowy, uwielbiany przez nas chlebek. Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam. Jeśli tak podzielcie się

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41524

tradycyjnym chlebie pszennym, w efekcie daje pieczywko jakby przed chwilą przyniesione z pobliskiej piekarni. Na pewno będę ją szeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera

Grunt to przepis!
Chleb 100% żytni na zakwasie 163

mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego przepisu , użyłam jednak do niego mąki pełnoziarnistej. I niespodzianka! Chleb posmakował zarówno koleżankom z pracy (rozmnożony zakwas i przepis trafił w ręce czterech osób, które nie dość, że upiekły swój pierwszy w życiu chleb, to jeszcze wciągnęło(...)przy wypiekach nie zawierających tłuszczu. Ostatnie chlebki skubałam z tego papieru po kilkumilimetrowym kawałeczku przez ponad godzinę L SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 9X27 CM: ZACZYN: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki żytniej typ 720 100 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej pełnoziarnistej (kilka godzin po dokarmieniu) 200 ml letniej wody CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 400 g mąki

Kuchenne zapiski Edyty
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 183

uzyskać smakowite grzanki.  Elioti z serem feta posypanym suszoną miętą Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami na 1 duży bochenek czas przygotowania:  2 godz. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 650 260 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej(...)suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię to łyżką, a potem zagniatam ręką. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodaj resztę wody, jeżeli za mokre - podsyp je mąką. Dobrze wygniataj ciasto przez

Chilli Czosnek i Oliwa
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 170

trzecim . Po trzydniowym odżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - Do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - Naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.5-6h) trochę przyrasta (nie tak bardzo jak żytni(...)masa nam się rozwarstwia (wyraźnie wydziela się woda w dniu odżywiania zakwasu) nie bójmy się dodać więcej mąki, nawet po kilku godzinach od odżywiania (mnie się tak zdarzyło, co prawda używałam wówczas innej mąki, dlatego podałam na jakich mąkach bazuję). Zakwas ma mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany. Po wszystkich etapach będzie wyraźnie rzadszy, ale dopiero wtedy. - Gdy zależy

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb z siemieniem lnianym 202

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe(...)jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika)   Przygotowanie: Drożdże

Moja Delicja
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 186

najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka.Nie muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej(...)lipowy, wielokwiatowy itp. Wymieszałam też tutaj mąkę pszenną z żytnią, przy czym pszenną dałam pełnoziarnistą i chlebową, a żytnią w wersji graham. Jeśli nie macie akurat takich mąk, możecie dodać to co macie – gryczaną, owsianą. Chlebek musi długo wyrastać, jak to chleb na zakwasie, więc nic tu nie przyspieszymy, tym bardziej, że nie dodajemy tutaj grama drożdży. Możemy rozpocząć

Mieszam w Garnku
Zakręcony chleb od Lorraine 131

Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 150

Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i dodatkowo wykorzystuję otręby żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie: Około 3 -4 godziny przed mieszaniem chleba wyjąć z lodówki zakwas i dokarmić go: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml letniej wody. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić do rośnięcia (podwoi objętość, będą widoczne bąble powietrza). Składniki z I etapu wsypać do dużej miski, dodać zakwas

Kuchcik gotuje
Chleb orkiszowy 178

Chleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu(...)kolejne 20 minut.Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Olej można zastąpić oliwą

Gospodyni Miejska
Domowy chleb na zakwasie 180

200g mąki, przekładamy do czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez ok dwa tygodnie. Po każdym odświeżaniu zakwas podwaja swoją objętość więc trzymajcie go w większej misce lub słoiku. *Każdy zakwas jest inny i w zależności od użytego rodzaju mąki potrzebuje różnego czasu by stać się aktywny. Jeśli chcecie użyć mąki pełnoziarnistej czy żytniej musicie uzbroić(...)wyczarować swój własny chleb potrzebujecie: -400 g mąki -100g zakwasu -wody  -1 łyżeczki soli -ulubionych dodatków (polecam kmin rzymski! czarnuszka, orzechy.. wszystko co wpadnie wam do głowy)  Wykonanie: Zakwas rozpuszczamy w letniej wodzie (temperatura pokojowa), porcjami dodajemy mąkę i wodę dokładnie wyrabiając rękami. Pod koniec dosypywania mąki dodajemy sól. Zagniatamy, aż mąka będzie równo rozprowadzona

Gawron w rosole
Chleb w 10 minut. 141

się, że jakiś czas temu taką właśnie kupiłam. Zakasałam rękawy i do boju! Składniki: 350 g mąki do wypieku chleba (a dokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam? nie mam pojęcia takie jedno siup :) maksymalnie pół

Brzuszki Łakomczuszki
Pełnoziarnisty chleb z otrębami i pestkami dyni (z automatu) 146

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia.Składniki (na chleb ok 1kg): 500g mąki pszennej pełnoziarnistej  320ml letniej wody(...)wypieku chleba:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni). Pestki

Ze smakiem i z pasją
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 155

nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba mam dla Was pyszny chleb żytnio-gryczany, kolejny z moich ulubionych. Ten podobnie do orkiszowo-gryczanego (mojego ulubionego), również jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, no i oczywiście kaszy, mąki, płatków i otrębów gryczanych(...)które to nadają mu pysznego smaku. Polecam gorąco, ten chleb uzależnia... :-) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki:  -450g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej - 100g ulubionych ziaren, ja daję: 50g słonecznika, 30g dyni i 20 siemienia

Smaczne Zdrowe