chleb z mąki pełnoziarnistej - 627 przepisów (strona:8/42)

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 158

gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica ok 20 cm. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej(...)smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką. Do dużej miski przesiać mąki,łuski z mąki razowej i pełnoziarnistej które pozostaną nam na sitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło

Aromatyczne Podróże
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 102

gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży(...)nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie

Spektrum Smaku
Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni 127

Jest to kolejny mój chleb gdzie eksperymentuje z mąkami. Ja nie jestem bezglutenowcem więc nie muszę uważać na mąki glutenowe i stąd moja zabawa mąkami wszelakimi. Tym razem dołożyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej która jest zdrowa i smakuje w chlebie znakomicie. Zachęcam do eksperymentowania i zabawy przy wypiekaniu chleba. Chleb ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, jest wyborny w smaku. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 165

były mocno nieudane. Dla początkujących, na zachętę zdecydowanie polecam upieczenie chleba na drożdżach wg tego przepisu. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki

Codziennik Kuchenny
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 217

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych

Moniki Smakołyki
Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb 667

Już na wstępie gwarantuję, że chlebek nie tylko pięknie wygląda i zachwyca nawet największego niejadka do sięgnięcia po kromeczkę ale także bardzo dobrze smakuje.  Może

Krakowskie smaki Ani
Pszenny chleb pełnoziarnisty 187

Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut(...)czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 140

prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki pełnoziarnistej, gdyż ta powstaje z przemiału całego ziarna pszenicy, a co za tym idzie - więcej wartości odżywczych zachowujemy. Poza tym, mąka taka(...)zbrązowieje, a po włożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł. Gotowe. Podstawowe składniki - mąką pełnoziarnista 4 zł, drożdże 1,5 zł. Wysmarować pajdę prawdziwym polskim masłem i zjeść ze smakiem - bezcenne

Right Behind The Kitchen
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 144

pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnej mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki czarnego sezamu 3 łyżki jasnego sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżeczki soli 100 ml letniego mleka Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i zalać maślanką. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. W dużej misce wymieszać mąki z resztą suchych składników. Dodać zaczyn(...)mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 40 minut w 200°C (góra/dół). Smacznego

Pełny talerz
Chleb pszenny pełnoziarnisty 151

Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody   Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie(...)godz.). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić

Kocham Czekoladę
Chleb żytnio-pszenny. 122

pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 138

mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 2 szklanki mąki pszennej 5-6 łyżek zakwasu żytniego 1 łyżka soli 5 suszonych pomidorów 500ml letniej wody pestki dyni Sposób przygotowania: Obie mąki przesypać do miski, dodać sól. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki. Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąkę(...)jeśli za gęste to dolewamy wody. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką keksówki. Mokrą dłonią wygładzamy wierzch.  Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na ok. 4-6h w nieprzewiewne miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zdejmujemy folię, posypujemy wierzch pestkami dyni.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut

Prosto i Smacznie z Anetą
Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze 221

zapobiegających pleśnieniu pieczywa  najlepiej omijać z daleka. Dobrze też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników, czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem.   2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni   Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte. Mają raczej strukturę dość zbitą, po uważnym przejrzeniu się widać, że są z nieco grubszej

Fit & Healthy Life
Chleb z makiem i białym serem 111

już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi .  Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka(...)ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.   Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy

Gotowanie i blogowanie
Bagietki na płynym zakwasie 111

Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę. Moje uwagi: * wykorzystałam mąkę 650 i pełnoziarnistą Lubella * zrobiłam dość luźne ciasto aby uzyskać mięciutki środek.Bagietki udały się niezawodnie *piekłam je w formie do bagietek * Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania