chleb razowy - 2164 przepisów (strona:58/145)

Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 224

było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując - chleb udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem -  żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka(...)chlebowe (2 foremki a 2 0 cm ): cały zaczyn cała zalewa ziołowa 500 g mąki pszennej chlebowej 60 g płatków żytnich 70 g zakwasu żytniego razowego 125 g letniej wody otręby owsiane do obsypania chleba Przygotowanie chleba: Rozpuść zakwas w wodzie. Wymieszaj mąkę z płatkami, zaczynem, zalewą ziołową oraz wodą z zakwasem (zakwas powinien być odświeżony 12 godzin wcześniej). Wymieszaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 108

Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)szklanki mąki orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt

Przepisy na domowy ser i chleb
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 177

liczne spływy kajakowe). Obecnie jest to jedyne miejsce, gdzie kultywuje się jeszcze polskie tradycje flisackie.           Do wypieku chleba flisackiego używano lokalnych, naturalnych produktów :mąki żytniej razowej lub zwykłej z dodatkiem mąki pszennej, serwatki i skwarków.Chleb flisacki ze względu na zawarte w nim skwarki oraz serwatkę charakteryzuje się dużą wilgotnością oraz wyjątkowo(...)Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego  Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem) ciasto właściwe: cały, wcześniej

Moja Książka Kucharska
Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 188

różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości :) Chleb żytni na zakwasie z amarantusem  360 g aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki(...)siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 108

piekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy się(...)Dzień piąty: Już nic nie dokarmiać, słoik powinien być wypełniony po brzegi zakwasem. Z części otrzymanego zakwasu należy upiec swój pierwszy żytni chleb. Resztę zakwasu podzielić na dwie części. Jedną można komuś podarować, drugą zostawić na następny chleb. 2. Postępowanie z gotowym zakwasem Jeżeli nie ma potrzeby robienia zakwasu samodzielnie, tylko dostaniemy go dobrej duszyczki, wówczas należy ocieplić zakwas

moj przepis na
Chleb żytni razowy 326

Chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody  2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodu jęczmiennego ciemnego (opcjonalnie) 2 łyżeczki słodu jęczmiennego  jasnego  (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą

Przepisy na domowy ser i chleb
zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 167

tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami do szklanego naczynia. Zalewamy

w mojej kuchni
Chleb moskiewski 200

Chleb moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot  Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%)  6 g starter (150%) 22 g mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki na zakwasie i drożdżach 126

zwarte, nie takie pulchne i lekkie jak sklepowe, takich nie kupisz. Zakwas swój hoduję już około 4 m-cy, jest kwaśny i ma moc, zrobiony z mąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto

Pasje Jolki
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 81

słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego(...)razowej typ 2000 i  2,5 szklanek mąki żytniej razowej typ 2000. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm  1 kg mąki (w tym min 2 szklanki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) reszta mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szklanki).  Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 168

inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go  go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 z 2,5 szklanek mąki pszennej razowej typ 2000 i  2,5 szklanek mąki żytniej razowej(...)mąki (w tym min 2 szklanki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) reszta mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szklanki).  Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki

moj przepis na
Sałatka Polio 347

porcję zużywam;) Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów  3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros   kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski(...)plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia.  Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami

Kuchenne aromaty
razowiec na zakwasie z żurawiną 153

chleb z żurawiną Dodane do chleba owoce żurawiny, nie tylko wzbogacają jego smak, ale sprawiają również, że zyskuje on bogactwo cennych elementów, zwartych w tym niepozornym owocu sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz
11. Sałatka Martynki 330

który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy)  - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek   Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka(...)obsypujemy delikatnie ziołami.  Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce

Be Fit Be Strong
Śniadanie- wypchaj się! 185

treningiem okiełznaliście moc zimy, cztery powinny wystarczyć dla dwóch osób. Zakochacie się w nich. Sami zobaczycie! ŚNIADANIOWE WYPCHAŃCE, CHŁOPSKIE MUFFINY Składniki ( na 4 muffiny): 2 spore kromki chleba tostowego i 2 razowego 4 łyżeczki ketchupu 2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędliny Pół parówki Kilka listków rukoli lub innej sałaty Pół dużej pieczarki 2 kawałki dużego pomidora(...)Masło do wysmarowania foremek Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem 8 wgłębień w foremce na muffiny. Puszką lub dużą szklanką wytnij z miąższu każdej kromki chleba kółko. Rozwałkuj je delikatnie. Wyłóż 4 kółkami wgłębienia na muffiny. Każdą kromkę posmaruj łyżeczką ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania