chleb razowy - 2164 przepisów (strona:49/145)

Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 165

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miekiszem.Prazony slonecznik nadaje miekiszowi orzechowy posmak ,a jest go niemalo .Kolejny z serii chlebow Hamelmana.Chlebek jak widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 137

Łyżka) Rzodkiewka – 75 g (5 x Sztuka) Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka) Hummus (w większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty   1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek.   DRUGIE ŚNIADANIE

Powiedz dietom nie
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 270

Jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na zakwasie. Barszcz czy żur? - oczywiście ile smakoszy, tyle opinii. Zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 150 g wysiewek żytnich 1,5 litra wody 4 ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy obrane ząbki czosnku i skóry lub piętki od chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy

Wędrówki po kuchni
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 94

śniadanie. Brzmi kusząco prawda? To, co najczęściej dostajemy w sklepach, niestety nie umywa się do prawdziwego chleba na zakwasie. Tymczasem produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste są ważnym elementem piramidy żywieniowej. Warto wybrać chleb ciemny z mąki z pełnego przemiału, graham i razowej. Takie pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczą(...)energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki żytniej razowej

Kuchcik gotuje
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem czyli wiosenne Śniadanie Mistrzów:-) 169

śniadanie mistrzów: WIOSENNE ŚNIADANIE MISTRZÓW łatwe 20 minut 1 osoba (Ryś spał :-)) Składniki: * pół kostki sera białego * 3 rzodkiewki * szczypiorek * łyżka śmietany * 2 łyżki masła * 3 kromki chleba ( najlepiej razowego ale ja miałam biały) * troszkę soli Do dzieła Na suchej patelni roztapiamy masło i wrzucamy chleb. Obsmażamy go z obu stron na złoty kolor, najlepiej na średnim ogniu. Ser wkładamy

sierotka maRysia w kuchni
Chleb razowy ze śliwkami 158

Chleb z mąki żytniej razowej z niewielkim dodatkiem jasnej mąki pszennej (15 %). Chleb ze względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Miąższ jest dosyć zbity, ale zarazem miękki i wilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest(...)Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. W następnej

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb żytni razowy z serwatką 150

Chleb żytni razowy z serwatką Składniki 800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału) 200 g mąki żytniej 500 ml serwatki 200 ml wody 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 2 lyżki oleju do smarowania formy Dodatkowo forma do pieczenia pół pęczka naci pietruszki Sposób przygotowania Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę, a następnie odstawiamy w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość). Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości formy nakładamy chlebowego ciasta

Miód i pieprz
Chleb irlandzki na maślance 238

ardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)Mąkę wymieszać  w misce  z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce

SzczyptaSmaQ
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 136

Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Groszek zielony (mrożony) – 50 g (0.33 x Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)   Czas przygotowania: 10 minut   1. Groszek ugotuj i zmiksuj z olejem, powstałą pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki

Powiedz dietom nie
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 198

dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też

My Chcemy Jeść
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 207

Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też

My Chcemy Jeść
Klasyczne zrazy wołowe 220

być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę

Blog z Apetytem
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal #2 125

Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka) Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 x Łyżka) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 120 g (6 x Łyżka) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka) Czas przygotowania: 15 minut   1. Zmiksuj fasolę z sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. 2. Posiekaj koperek i wymieszaj z pastą

Powiedz dietom nie
Krem pomidorowy z mozzarellą 102

się zrobić naprawdę pyszny krem,polecam. SKŁADNIKI: pieczone pomidory około 2 kg 1 pieczona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek chleba czerstwego razowego,bądź łyżka bułki tartrej mozzarella WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy wszystko na oliwie z oliwy, dodajemy pomidory i paprykę, smażymy około

Kuchnia Beaty
Kolorowe śniadanie 191

Kolorowo się z Wami witam- śniadaniowo! Podaje kanapeczki pełne zdrowia i kolorów, których brakuje. Przynajmniej mnie brakuje. Składniki -chleb ciemny razowy -ser topiony truflowy  Lactima -ser rycki Ramzes, wędzony,plastry -gotowane jajo -dodatki w postaci- sałaty lodowej, czerwonej kapusty,oliwek, selera naciowego,szczypiorku, mixu kolorowych sałat, pomidorka koktajlowego -do dekoracji użyłam Majonezu Kieleckiego Ugotuj jajo na twardo. Posmaruj chleb

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania