koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego koperku i przez całą zimę używać go do woli. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z łyżką lub dwiema majonezu. Podawać z chlebem razowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLduże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut
Humanistka w kuchnipomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe
Kitchens Alphabetstrony. Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 litr ciepłej wody 3 ząbki czosnku 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu skórka z kromki razowego chleba Sposób wykonania: Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć) Gaza gumka Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę
Na słodko lub wytrawniepotrafi na długo załatac dziurę w brzuchu, szczególnie jeśli się jest w biegu! Ja od rana w biegu! Zamiast niezdrowych snacków i przekąsek badziewiem nadzianych- oto kanpka! Składniki -kroma chleba razowego,piekłam sama -roszponka -ser topiony z grzybami LACTIMA -cebulki marynowane u mnie Ole! -jakaś wędzona rybka -Słoneczne Pola od Ziarenkowo Posmaruj kromę serkiem topionym, dodaj od serca
Z Kuchni Do Kuchnipojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/ na uczelnie. ( poprzednia była z pomidorem i kiełkami lucerny). Twarożek, równie dobrze, a może nawet i lepiej, smakuje na kromce razowego chleba :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku/jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek kiełki brokuła ogórek 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 5g otrębów pszennych sól, pieprz Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie
Kuchenny Skrawek Niebadrożdżowych z jabłkiem? O ile z racuchami uporaliśmy się na miejscu, tak zupy cebulowej doczekałam się dopiero dzisiaj :) Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że grzanki wiślańskie, bo zrobione z resztek razowego chleba, który wrócił z nami z wycieczki. Ta zupa jest niewiarygodnie prosta w wykonaniu. Czytaj więcej
bistro mamagulasz 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 1/2 pora 3 cebule białe 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cienkie kromki chleba razowego 120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokey oliwa sól, pieprz czarny 3 szklanki wody PRZYGOTOWANIE gulaszu: Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewkę
kulinarnyJajabłko ze skórką w kosteczkę posypać pieprzem cukrem, skropić octem, wlac olej rzepakowy i wszystko wymieszać odstawić na 30 minut do lodówki i mamy na szybko smaczną przekąskę do razowego chleba lub jakiego lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziaren kolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki
Kulinarna rozmowanajpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego
Kulinarna rozmowachociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy
W kuchennym oknie Ewytylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również
Moje pyszne gotowanieProponujemy żurek na wędzonce z dodatkami. Smakuje wyśmienicie. Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej. Składniki na zakwas: -15 dkg mąki żytniej -kromka razowego chleba -2 ząbki czosnku -1/2 l letniej przegotowanej wody Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody. Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy. Dodajemy kromkę chleba
Maminek kulinarny