chleb razowy - 2164 przepisów (strona:41/145)

Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem 401

koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego koperku i przez całą zimę używać go do woli. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z łyżką lub dwiema majonezu. Podawać z chlebem razowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Papryka po grecku 153

duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę  i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut

Humanistka w kuchni
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 257

pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos  vinaigre   opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe

Kitchens Alphabet
Zakwas na żurek 182

strony.  Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 litr ciepłej wody 3 ząbki czosnku 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu skórka z kromki razowego chleba Sposób wykonania: Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć) Gaza gumka Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę

Na słodko lub wytrawnie
Kanapka na drugie śniadanie 180

potrafi na długo załatac dziurę w brzuchu, szczególnie jeśli się jest w biegu! Ja od rana w biegu! Zamiast niezdrowych snacków i przekąsek badziewiem nadzianych- oto kanpka! Składniki -kroma chleba razowego,piekłam sama -roszponka -ser topiony z grzybami  LACTIMA -cebulki marynowane u mnie Ole! -jakaś wędzona rybka -Słoneczne Pola od  Ziarenkowo Posmaruj kromę serkiem topionym, dodaj od serca

Z Kuchni Do Kuchni
Twaróg na śniadanie 176

pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/ na uczelnie. ( poprzednia była z pomidorem i kiełkami lucerny). Twarożek, równie dobrze, a może nawet i lepiej, smakuje na kromce razowego chleba :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku/jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek kiełki brokuła ogórek 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 5g otrębów pszennych sól, pieprz Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie

Kuchenny Skrawek Nieba
Kremowa zupa cebulowa z grzankami 131

drożdżowych z jabłkiem? O ile z racuchami uporaliśmy się na miejscu, tak zupy cebulowej doczekałam się dopiero dzisiaj :) Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że grzanki wiślańskie, bo zrobione z resztek razowego chleba, który wrócił z nami z wycieczki. Ta zupa jest niewiarygodnie prosta w wykonaniu. Czytaj więcej

bistro mama
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 206

gulasz 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 1/2 pora 3 cebule białe 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cienkie kromki chleba razowego 120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokey oliwa sól, pieprz czarny 3 szklanki wody PRZYGOTOWANIE gulaszu: Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewkę

kulinarnyJa
matiasy na szybko... 159

jabłko ze skórką w kosteczkę posypać pieprzem cukrem, skropić octem, wlac olej rzepakowy i wszystko wymieszać odstawić na 30 minut do lodówki i mamy na szybko smaczną przekąskę do razowego chleba lub jakiego lubisz.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Feta i oliwa 155

ziaren kolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki

Kulinarna rozmowa
Warzywna dietetyczna zupa krem 347

najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego

Kulinarna rozmowa
Zakwas buraczany 181

chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
Baba drożdżowa na białkach 196

tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również

Moje pyszne gotowanie
Żurek na wędzonce 170

Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami. Smakuje wyśmienicie. Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej. Składniki na zakwas: -15 dkg mąki żytniej -kromka razowego chleba -2 ząbki czosnku -1/2 l letniej przegotowanej wody Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody. Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy. Dodajemy kromkę chleba

Maminek kulinarny