chleb razowy - 2164 przepisów (strona:40/145)

Zakwas buraczany 142

łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

Moja Galeria Smaku
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 202

jest mleko - jedni nie wykluczają z diety, inni tak - ja nie podaję żadnych produktów mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy.  Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy

Atlas Smaków
śledzie matiasy na zakąskę... 151

zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka drobiowa 304

się z wątróbką. Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia bo będzie za sucha. Wątróbka dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym razowym chlebem jest pyszna

Kuchcik gotuje
ZUPA-KREM KOPERKOWA 171

około 2-3 minuty. Miksuję zawartość garnka blenderem na gładki krem. Doprawiam kolendrą i gałką muszkatołową oraz pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Podaję z posiekaną pietruszką i pokruszonym razowym chlebem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zielona sałatka z jajkiem, rukolą i razowymi grzankami czosnkowymi 167

Zawsze uważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :* Składniki: 2 jajka garść rukoli garść sałaty masłowej pęczek szczypiorku  4 rzodkiewki 2 kromki razowego chleba 4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. "Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)). Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę  myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę

ChilliJemy
Sardelowa pasta 126

nadmiaru oleju i drobno kroimy. Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek, pieprz i dokładnie mieszamy. Pastę z sardeli można podawać z chlebem razowym. Sardele to inna nazwa  anchois. Są bogate w żelazo i wapń, ale kaloryczne. 100 g sardeli w oleju to aż 380 kalorii. Sardele są popularnym składnikiem kuchni rosyjskiej, francuskiej

My Chcemy Jeść
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3198

kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza

My Chcemy Jeść
Domowy kwas chlebowy do picia 136

sztucznie dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody

Tradycyjna Kuchnia
Gravlax 254

niż ulubiony serial i talerz przekąsek? Składniki 700g filet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek  użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki

W kuchni wieczorem
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 248

przyjęciu imieninowym smakował rodzinie i sąsiadom przemawia za jego upieczeniem. Dla mnie najważniejsze jest, że mojemu mężowi smakował i z pewnością będzie to jeden z moich ulubionych chlebów razowych

apetytnapieczenie
Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami 138

mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny, lekko zbity z chrupiącymi ziarenkami we wnętrzu, których jest sporo. Polecam gorąco bo jest tego wart. Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane kanapki z serem kozim i szynką parmeńską 105

Pomysł na pyszne, aromatyczne i pożywne śniadanie - kanapki z razowego chleba z roladką z serka koziego i plasterkami szynki parmeńskiej podpieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie z twarożkiem wymieszanym z lnianym olejem oraz sokiem z świeżo wyciśniętych pomarańczy. Smacznego

Milion Smaków
Pasztet prowansalski 92

wegetarianie mają w tej kwestii spore pole do popisu. Mój pasztet prowansalski składa się z całej gamy zdrowych składników, takich jak soczewica, kapusta czy seler. Doskonały dodatek do świeżego, razowego chleba jak również jako samodzielna przekąska. Nadaje się również do mrożenia. Nastawcie się jednak, że do jego przygotowania będziecie potrzebowali sporo czasu

Milion Smaków
Szybkie grzanki z rukolą 97

Prosta propozycja szybkiego śniadania o niebanalnym smaku. Połączenie chleba razowego z lekko słonym salami i słodką rukolą a do tego ser żółty jako wypełnienie. Chrupiące i sycące

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania