chleb razowy - 2164 przepisów (strona:48/145)

Śniadanie z domowym serkiem 142

Kanapki z własnoręcznie zrobionym w domu jogurtowym serkiem ? O taaak ! To wspaniały pomysł na sobotnie leniwe śniadanie. Do tego razowy wieloziarnisty chleb, odrobina dobrej oliwy z oliwek i jest pysznie. Zapraszam. Śniadanie z domowym serkiem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: porcja  jogurtowego serka labneh 4 kromki pieczywa razowego z ziarnami  kilka pomidorków koktajlowych płatki chili sól morska oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Kołacz żytnio razowy 120

Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej  25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli  1

Apetyczna babeczka
Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu 162

bloga   Bistro mama . Chleb wyszedł bardzo smaczny, będę powtarzać, bo mam jeszcze ziarna pszenicy i żyta :-). Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli(...)pozostawiamy do wyrośnięcia an około 4 godziny w ciepłym miejscu, powinno prawie podwoić swoją objętość Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Chleb studzimy na kratce. insertCookd("26d610016128e0db8a5b5154c260aa6e

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 187

sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek

dom-agi.pl
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 132

wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana mąka (w czasie fermentacji(...)śmierdzi wymiocinami i nie jest pokryty pleśnią to wszystko jest z nim OK. ZAKWAS http://nk.pl/#profile/40987069/gallery/album/10/160 Zakwas: * Do czystego, najlepiej wyparzonego, litrowego słoika wsypuję 4 łyżki mąki żytniej razowej, dodaję szczyptę soli i wodę (jakiejś dobrej, mineralnej, nie zwykłej kranówy) w ilości takiej aby po wymieszaniu powstała rzadka ale nie wodnita papka. * Słoik przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe

w mojej kuchni
CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM, NA ZAKWASIE 205

kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba . Pyszny, chrupiący, z delikatnym miąższem, w pełni żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Obok chleba żytniego razowego i w  100% żytniego na pełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich, ale nie tylko

Smaczne Zdrowe
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 171

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miekiszem.Prazony slonecznik nadaje miekiszowi orzechowy posmak ,a jest go niemalo .Kolejny z serii chlebow Hamelmana.Chlebek jak widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 140

Łyżka) Rzodkiewka – 75 g (5 x Sztuka) Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka) Hummus (w większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty   1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek.   DRUGIE ŚNIADANIE

Powiedz dietom nie
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 275

Jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na zakwasie. Barszcz czy żur? - oczywiście ile smakoszy, tyle opinii. Zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 150 g wysiewek żytnich 1,5 litra wody 4 ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy obrane ząbki czosnku i skóry lub piętki od chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy

Wędrówki po kuchni
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 102

śniadanie. Brzmi kusząco prawda? To, co najczęściej dostajemy w sklepach, niestety nie umywa się do prawdziwego chleba na zakwasie. Tymczasem produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste są ważnym elementem piramidy żywieniowej. Warto wybrać chleb ciemny z mąki z pełnego przemiału, graham i razowej. Takie pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczą(...)energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki żytniej razowej

Kuchcik gotuje
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem czyli wiosenne Śniadanie Mistrzów:-) 178

śniadanie mistrzów: WIOSENNE ŚNIADANIE MISTRZÓW łatwe 20 minut 1 osoba (Ryś spał :-)) Składniki: * pół kostki sera białego * 3 rzodkiewki * szczypiorek * łyżka śmietany * 2 łyżki masła * 3 kromki chleba ( najlepiej razowego ale ja miałam biały) * troszkę soli Do dzieła Na suchej patelni roztapiamy masło i wrzucamy chleb. Obsmażamy go z obu stron na złoty kolor, najlepiej na średnim ogniu. Ser wkładamy

sierotka maRysia w kuchni
Chleb razowy ze śliwkami 165

Chleb z mąki żytniej razowej z niewielkim dodatkiem jasnej mąki pszennej (15 %). Chleb ze względu na znaczną ilość ciężkiej mąki razowej nie wyrasta jakoś spektakularnie. Miąższ jest dosyć zbity, ale zarazem miękki i wilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest(...)Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać. W następnej

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb żytni razowy z serwatką 155

Chleb żytni razowy z serwatką Składniki 800 g mąki żytniej razowej( z pełnego przemiału) 200 g mąki żytniej 500 ml serwatki 200 ml wody 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 2 lyżki oleju do smarowania formy Dodatkowo forma do pieczenia pół pęczka naci pietruszki Sposób przygotowania Mieszamy 200 g mąki żytniej (zwykłej), drożdże i serwatkę, a następnie odstawiamy w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoja objętość). Do zaczynu dodajemy mąkę razową, sól oraz wodę i całość mieszamy drewnianą łyżka przez 4-5 minut (konsystencja ciasta ma być jak na chleb dość rzadka), a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy jej dno nacią pietruszki, następnie do dwóch trzecich wysokości formy nakładamy chlebowego ciasta

Miód i pieprz
Chleb irlandzki na maślance 247

ardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)Mąkę wymieszać  w misce  z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce

SzczyptaSmaQ
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 140

Szczypta) Papryka czerwona (świeża) – 50 g (0.36 x Sztuka) Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Groszek zielony (mrożony) – 50 g (0.33 x Porcja) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)   Czas przygotowania: 10 minut   1. Groszek ugotuj i zmiksuj z olejem, powstałą pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania