chleb razowy - 2164 przepisów (strona:53/145)

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 141

roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki: puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego

Ugotowane pozamiatane
Chleb orkiszowy na zakwasie 220

Chleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam!   Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100

Gospodyni Miejska
Chleb na pszennym zakwasie 85

wcześniej. Zaopatrzeniowcem u nas jest mąż, bo to on jako jedyny wychodzi z domu i idzie do pracy. Zrobiłam własny zakwas na mące pszennej razowej, bo skoro i tak siedzę, gotuję, to jaki problem własny chleb upiec. Nie miałam mąki żytniej, zrobiłam więc zakwas na mące pszennej razowej.  Z zakwasem mam podobnie jak z pielęgnacją kwiatów domowych. Albo wszystkie(...)wcześniej i na drugi dzień można piec chleb.   W tym temacie jestem ciągle na początku drogi, więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość :)   Chleb na młodym pszennym zakwasie Przepis pochodzi również ze strony  Przepis na chleb .    Składniki: 500 g mąki pszennej (dałam 200 g pszennej razowej i 300 pszennej) 2 łyżeczki soli

bistro mama
Chleb z blachy bez zagniatania 75

czasu. Albo z powodu zamiłowania do dobrego, zdrowego pieczywa. Nie powstrzymuję się więc przed umieszczeniem poniżej przepisu na prosty i naprawdę smaczny chleb. Bez zagniatania, bez długiego oczekiwania na wyrośnięcie. Jeśli nie posiadacie zapasów mąki żytniej razowej ( z tym również może być problem, dziś na półce widziałam tylko orkiszową ), wykorzystajcie po prostu zwykłą pszenną. Poprosiłam córkę, by uczyniła przerwę(...)dobry początek. Choć to dziwnie zabrzmi, ale obawiam się, że będziemy mieć sporo czasu, by popracować nad tym planem. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki żytniej razowej do wypieku chleba 15 dag pestek słonecznika  ( część można zastąpić dyniowymi ) 3 dag drożdży 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki do zaczynu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka miodu

Kronika Piekarnika
Pâte fermentée razowe 152

razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek. Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera(...)ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze. Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego: 230 g mąki pszennej razowej 150 g wody letniej 0,5 g drożdży świeżych 10 g soli Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę i sól

Grahamka, weka i kajzerka
Dieta bez chleba - dieta cud? 116

Dieta bez chleba - dieta cud? Co o tym sądzicie? Uważacie, że jak nie będziecie jeść chleba to jest to najlepsza dieta na świecie i szybko się schudnie? Nic bardziej mylnego! Wszystko zależy od tego, kiedy będziecie tego chleba unikać i czym go zastępować. :) Jeżeli zamiast kromki razowego pieczywa będziecie jeść kilka kromek tzw. chrupkiego pieczywa... wyjdzie na to samo(...)jeżeli musisz być na diecie łatwostrawnej, spokojnie możesz jeść chleb biały, natomiast dla osób, które mają problemy z pracą jelit czy są na diecie, powinni wybierać pieczywo razowe lub pełnoziarniste. Podsumowanie? Wcale chleb nie jest taki zły, jeżeli będziemy go zjadać w odpowiedniej porze i w odpowiedniej ilości. Tak naprawdę wszystkie dania węglowodanowe są wysokokaloryczne, a jeszcze bardziej kaloryczne

MintTaste
chleb z pszennymi otrębami 142

chleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka  na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość

Miód i pieprz
Chleb razowy pszenno - żytni na zakwasie chlebowym 128

Chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z chrupiącą skórką obsypaną nasionami słonecznika. Smaczny i pachnący jak każdy chleb wypiekany w domu. Zdrowy i naturalny przygotowany na zakwasie chlebowym

Przepisy Kulinarne
Chleb 120

były stracone 4 lata. Na prawdę nie wiem co ja miałam w głowie. Chleb kojarzył mi się z czymś tuczącym i z pustymi kaloriami. A przecież pełnoziarnisty, żytni, razowy czy orkiszowy chleb to pomimo wszystko ważny element naszej diety. Węglowodany to nasza źródło energii! Jest wiele sposobów na wypiekanie domowego pieczywa. Przyznam się od razu, że żaden ze mnie ekspert

rabarbarowo
Chleb z ziarnem pszenicy 220

Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję , autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać?  Wybrałem chleb pszenny z ziarnem pszenicy, na pâte fermentée razowym. Podana ilość składników wystarcza na dwa duże bochenki, jednak ponieważ nie miałem odpowiednio dużych foremek, ani koszyków do wyrastania, upiekłem trzy mniejsze - dwa w foremkach o długości(...)chlebowej 90 g łamanego ziarna pszenicy 540 g letniej wody 10 g soli 30 g miodu 12 g świeżych drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. W odrobinie wody rozpuść drożdże. Włóż do miski

Grahamka, weka i kajzerka
Grzanki z jajkiem 138

chlebem w roli głównej. Bardzo proste grzanki, zrobione na patelni, ze świeżo wyciskanym sokiem i pyszną szynką parmeńską – gorąco polecam 25 min 2 składniki: 4 kromki chleba (może być razowy) 4 małe jajka masło szczypiorek 4 plasterki szynki parmeńskiej sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów wykonanie: W chlebie, za pomocą foremki do ciasteczek, wykrawamy wzorek (u nas kwiatuszki

Ania i Marcin gotują
Czas na śniadanie! #1 - Wiosenne kanapki 130

kanapkom trochę zapomniałam o śnieżycach za oknem i gorących grzejnikach. Składniki? Prawie każdy będzie miał je wszystkie w domu, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Składniki: 4 jajka chleb (u mnie razowy - z takim smakują najlepiej) masło majonez rzeżucha sól Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 2. Chleb smarujemy masłem, układamy na kromkach pokrojone w plasterki jajka

Pasja Smaku
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 201

Przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu(...)godzin (u mnie 4h). Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni ale wyłączonego, natomiast włączyć TYLKO lampkę Następnie, po czasie wyrastania, piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1h.  Po tym czasie, wyłączyć piekarnik

Szczęśliwa kuchnia
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 205

Kolejny przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu(...)godzin (u mnie 4h). Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni ale wyłączonego, natomiast włączyć TYLKO lampkę Następnie, po czasie wyrastania, piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1h.  Po tym czasie, wyłączyć piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort orzechowy 135

składników a i tak wystarczy dla wielu osób. Tort orzechowy Ciasto na 2 blaty • 450g orzechów włoskich, x) • 125g śmietanki 30%, • 450g cukru, • 12 jajek, • mały kubek startego chleba żytniego lub razowego. Orzechy miksujemy, dodajemy śmietankę. Następnie dodajemy po 1 żółtku z 12 jaj cały czas miksując. Pod koniec dodajemy starty chleb i miksujemy do jednolitej masy. Do orzechowego ciasta

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania