chleb razowy - 2164 przepisów (strona:57/145)

Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 208

Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb z ziarnami i mąką razową. Chlebek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ ciasto wystarczy wymieszać łyżką, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: foremka o wymiarach spodu: 27 cm x 7,5 cm i wysokości 6,5 cm 250 g mąki pszennej(...)razowej typ 1850 350 ml letniej wody (350 gramów) 25 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1 1/2 łyżeczki soli (około 11 g) 1 łyżeczka cukru oraz 3 łyżki słonecznika (35 g) 3 łyżki płatków owsianych (35 g) 2 łyżki siemienia lnianego (20 g) 1 łyżka sezamu (10 g) można użyć innych nasion plus nasiona do posypania góry chleba Zamiast

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) 239

posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału. Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki... Wpis Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) pojawił się najpierw

PaleoSMAK
Chleb półrazowy 116

ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych chlebów i mnóstwo słonych rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza tym ma on tę zaletę, że wyrasta tylko

Marder&Marder Manufacture
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 202

miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą(...)chlebem folią aluminiową, by nie przypalić wierzchu. Ostatnio eksperymentuję z dodatkami. Jestem ogromną wielbicielką chleba ze śliwką, więc kupuję śliwki kalifornijskie. Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam

W kuchni wieczorem
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 144

chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację.  SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g mąki pszennej typ 550, 400ml letniej wody, 20g soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne 155

walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość. Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach. Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca. Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy chleb żytni na zakwasie 127

dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję(...)foremkę Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę. Przygotowanie ciasta na chleb D o miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania

Słodki Blog
Chleb fasolowy z rozmarynem 199

chlebem można zwabić rodzinę na śniadanie. Oczywiście wyrastanie w lodówce nie jest obowiązkowe, no ale wiecie - dłuższe fermentowanie to smaczniejszy chleb :) Chleb upiekłem w stalowej foremce o wymiarach 24x10 cm. Składniki (1 bochenek): 130 g mąki pszennej razowej 300 g mąki pszennej chlebowej 28 g świeżych drożdży 270 g letniej wody 200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki(...)oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki  Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Marcowa Piekarnia Amber - chleb żytni z ziarnami 159

mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat. Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego.  Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży. Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 140

Pyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez(...)wymieszanie ogrzanego zakwasu z mąką żytnią razową typ 2000 i przegotowaną wodą. Mieszankę odstawić należy na 12 godzin i po tym czasie powinien utworzyć się nam z podanych składników zakwas. Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 600 g zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej graham

Passions hobbies life
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 180

Pieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki

kuchnia do kwadratu
mieszany razowy chleb z czarnuszką 140

samej śmierci. A jako że nie znasz dnia ni godziny biorę się  do wypieku, tym razem urozmaicając  smak chleba, oprócz wspomnianych już ziaren, głębokim i słodkim smakiem melasy. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki mąki żytniej(...)miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, ziarna czarnuszki, melasę,oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Chleb na kefirze 173

Kolejny pyszny chlebuś z chrupiącą skórką. Ostrzegam! Na jednej kromce się nie skończy :)  550 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml kefiru 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść siemienia lnianego garść słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać.  Kefir(...)miskę z lodówki i zostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.  Zagnieść kilkakrotnie ciasto, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia lub żeliwnego garnka,odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb oprószyć mąką, zrobić nacięcia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni, piec 10 min, potem zmniejszyć temperaturę na 200 st i piec 30 min, następnie odkryć pokrywkę

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 175

jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta i charakter chleba, a potem płacz, że chleb nie wyszedł. Uważam, że najpierw trzymamy się ściśle przepisu a dopiero potem jest czas na własne eksperymenty. Podstawowa mąka(...)chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000. Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm. Zaczyn (18-24 godziny 35 st C - > 23st.C) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej

Stare Gary
Żytni chleb z brązowym ryżem 173

poznania chociażby ogólnej wiedzy na temat różnych gatunków mąki i ich zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego.  Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby są najlepsze ale pieczone na zakwasie! Gotowy chleb żytni ma niższy indeks glikemiczny od chleba pszennego. Ciasto z mąki żytniej zakwaszone, prowadzone prawidłowo pozwoli na uzyskanie chleba

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania