chleb razowy - 2164 przepisów (strona:65/145)

Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 223

okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas w wodzie(...)chlebowej 230 g wody o temp. pokojowej 150 g sera koziego pleśniowego 8 g zmielonego słodu jęczmiennego 8 g soli 5 g nasion kminku 12 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść w wodzie drożdże, następnie zalej tą wodą zaczyn i namoczoną mąkę owsianą, całość wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę pszenną, zmielony słód, kminek i sól. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 285

bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać(...)jestem ciekawa, jak będą wyglądać bochenki innych piekarek i co się nam upiekło :)? http://kuchniagucia.blogspot.co.uk/2012/03/prosty-zytni-chleb-radzieckiego.html http://www.kuchennymidrzwiami.pl/styczniowa-piekarnia-zaproszenie/ Chleb żytni (Chleb Radzieckiego Żołnierza) Składniki: 375 g zaczynu (czyli ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej*/więcej poniżej) 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40 st C) W wodzie

UgotujmyTo.pl
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 154

JADŁO Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej(...)godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Gdy ciasto wyrośnie należy ponownie je wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody

Z Kuchni Do Kuchni
Schrzaniony chleb 260

mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym(...)rżanej starogardzkiej 350 g wody o temp. pokojowej 100 g maślanki o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży  15 g soli 190 g chrzanu tartego ze słoika Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w wodzie, zaś w maślance drożdze. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i maślankę z drożdżami. Mieszaj mikserem lub robotem dopóty

Grahamka, weka i kajzerka
Razowy chlebek 213

smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:) Składniki 60 dag mąki pszennej typ 650 50 dag mąki żytniej razowej 6 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody(...)czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką . Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe

Wanilia i Kardamon
Odczarować zakwas 112

myśleć o czasach naszych babek i jeszcze o wizycie w skansenie pod Karpaczem. Trafiliśmy tam kiedyś na dzień pieczenia chleba. Przed południem oglądaliśmy rosnące bochny i po południu wróciliśmy po gotowy prawdziwy chleb. Tamtejsi specjaliści robienie zakwasu przedstawili krótko: wymieszać razową mąkę żytnią z ciepłą wodą, bez ważenia, ot tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Potem codziennie dodawać trochę mąki(...)czasem mocniej kwaśnych walorów, zarówno zapachowych jak i smakowych. Po 5 dniach można próbować piec pierwszy chleb, można ewentualnie odrobinę suchych drożdży dodać.  Od lat nie robię odrębnie różnych zakwasów. Żytni Zdzichu jest naszym stałym lokatorem, po prostu kiedy planuję delikatniejszy chleb na zakwasie pszennym czy orkiszowym wyjmuję słoik z lodówki, zdrapuję łyżką ścianki i gdy ogrzeje się

I tu będę miała takie te
Lekki graham na drożdżach 133

chrupiącą skórką na zewnątrz. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 1,2 kg (forma 12 x 35 cm) Składniki: 400 g mąki pszennej 400 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży 500 ml mleka (2 szklanki) 125 ml oleju 2 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę(...)pieczenia (forma 35 cm x 12 cm) wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut. Chleb piec 45 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać obie mąki 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem 3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
Prosty chleb szklankowy 139

pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić(...)drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, może to potrwać kilka godzin. Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć do keksówki

moj przepis na
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo 215

planach pieczenie chleba, sorgo stało się więc jego głównym składnikiem. I tak jak nie za bardzo smakowało mi gotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki ugotowanego ziarna sorgo – 1 szklanka mąki gryczanej – 1 szklanka mąki bezglutenowej – dowolna mieszanka – 1 torebka suszonych drożdży(...)kaloryferze na 20 minut. – Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. – Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek, odwrócić i piec jeszcze na kratce 10 minut

To co kocham
Chleb zimowy, pełen ziaren i rzeczywiste godziny jego wykonania 132

latem nawet o tym nie pomyślimy i na odwrót też tak być powinno.  Chleb zimowy typowy na zimowe dni. Pełen ziaren, dający dużo energii i zdrowia. Stosunek ziaren do użytej mąki w tym chlebku to 55%, bardziej obrazowo: mąki 750g, ziaren 415g. Chleb nie jest skomplikowany. Czas na jego wykonanie to około 20godzin. Ci co pieką chlebki na zakwasie(...)chleb za bardzo nie wysuszył się w piekarniku, bo większa część ziaren była przecież prażona. U mnie ciasto wylądowało w piekarniku w foremkach o wymiarach 36x12 i 30x11. Zawsze można upiec z połowy składników.   Chleb zimowy, pełen ziaren i rzeczywiste godziny jego wykonania Godz. 22.30, dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn: •    45g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej

Leśny Zakątek
Jak zrobić zakwas na chleb 100

Przepis na zakwas do pieczenia chleba jest prosty jak budowa cepa. Do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: mąka razowa oraz woda. Przepis jest dziecinnie prosty ale za to wymaga czasu. Zakwas z poniższego przepisu to zakwas pszenny, pierwszy chleb upiekłam z niego po 7 dniach. Ale przez te 7 dni zakwas wymaga tylko tyle uwagi żeby dokarmić(...)dziennie, czyli jakieś 10 min. Jeśli wolicie zakwas na mące żytniej, mój sprawdzony przepis znajdziecie tutaj .   Składniki: mąka pszenna razowa letnia woda Przygotowanie: Dzień pierwszy Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki) Wymieszaj i zakręć lekko słoik. Odstaw

Słodki Blog
Chleb pszenny – najprostszy przepis 25751

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pszenny to podstawowe pieczywo jakie spożywamy w swoich domach. Moją przygodę z domowymi wypiekami pieczywa rozpoczęłam od upieczenia chleba pełnoziarnistego. Nie mogłam znaleźć dla siebie idealnego pieczywa razowego, więc stwierdziłam, że upiekę je sobie sama Po kilku wypiekach postanowiłam, że mój mąż, który nie przepada za pieczywem razowym będzie również mieć swój chlebek. Z racji

To Musisz Wiedzieć
Chleb z natką pietruszki i kefirem 204

znalazło się w moim chlebie. Chleb z jej dodatkiem jest pachnący i bardzo delikatny. Chleb z natką pietruszki i kefirem Składniki zaczynu Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba 25g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 300g mąki żytniej typ 720, 150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin(...)kamieniu przez 15 minut. Po czym wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę do 220st dopiekamy przez 30-35minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200st. Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos. To tak dla przypomnienia:). Mamy różne piekarniki. Ja zawsze piekę

Leśny Zakątek
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 243

stać się gliniasty. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku. Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta. Można użyć  domowego zakwasu na żurek  jak również użyć  kupnego . Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem

Gospodyni Miejska
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 313

piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić go najlepiej na noc, jednak ja piekąc go teraz (lato), zostawiłam go na jakieś(...)żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego 300 ml wody 300g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki) szczypta soli ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane) Sposób

Mieszam w Garnku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję