chleb razowy - 2164 przepisów (strona:71/145)

Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 147

zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego

sama złodycz
Chleb orkiszowo-żytni 177

Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej razowej 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody szczypta soli, łyżka lub dwie miodu ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm Przygotowanie : Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem(...)pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem. Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska) 150 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej 250 ml wody Przygotowanie : Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz

Proste Potrawy
Chleb pszenny trzy ziarna 199

drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw

Apetyczna babeczka
Chleb Polny pszenno żytni 193

u0142ej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","85 g m\u0105ki pszennej razowej\r","175 g m\u0105ki \u017cytniej razowej\r","620 g wody w temp. 32-35 stopni.\r","\r","Dodatkowo 21g soli \r","2 g suchych dro\u017cd\u017cy"],"name":"Chleb Polny pszenno \u017cytni","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rano - dokarmianie zakwasu:\r","Wszystkie sk\u0142adniki(...)u0107 mocno br\u0105zowy. \r","Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. \r","\r"]} Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp. 29-32 stopni 100 g mąki razowej pszennej 2. Autoliza 540 g mąki pszennej białej (dałam chlebową) 85 g mąki pszennej razowej

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 184

dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania(...)ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej

Passions hobbies life
Chleb na zaczynie z gruszką 164

wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce. Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację.   Chleb na zaczynie z gruszką Potrzebujemy: 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki żytniej typ 720, 200g wody, 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /, Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej(...)Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło. 7.       Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia. 8.       Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny

Leśny Zakątek
Dyniowy chleb na zakwasie 110

Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój. Dyniowy chleb na zakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się(...)pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 – 200 g wody * 250 g puree z dyni ** 8 g soli 1/2 laski cynamonu Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed

Tajemnice Smaku
Zakwas na żurek 187

Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Na terenie Polski serwowana jest tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych. Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej. Każdy z regionów ma własne, różnorodne przepisy na żurek. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i  gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku(...)pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb lniany na zakwasie 195

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski . Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody(...)keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chleb młynarza (na zakwasie) 216

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój

Gospodyni Miejska
Chleb z ziarnami na zakwasie 283

Chleb z ziarnami na zakwasie... Okrągły, pachnący bochenek chleba. Na bazie mąki pszennej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej. Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego(...)ciepłej, przegotowanej wody. Ciasto właściwe: Cały zaczyn; Cała namaczanka; 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 35 g mąki żytniej razowej (typ 2000); 160 g wody; 55 g ziaren słonecznika; 25 g ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić

Gospodyni Miejska
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 231

idealna wilgotność do wypieku chleba. Chleb pszenny na zakwasie żytnim - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na 1 bochenek chleba pszennego SKŁADNIKI 200g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 650 lub 750 50g mąki razowej 1 łyżka płynnego miodu 1 płaska łyżka soli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna

Moja Książka Kucharska
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 230

przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego(...)okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 4 0 0g mąki pszennej - sielska, typ 650 15 0g mąki żytniej razowej - typ 200 , pełnoziarnista 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód

Grunt to przepis!