chleb razowy - 2164 przepisów (strona:76/145)

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 166

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)essere croccante fuori e particolarmente morbido all'interno, è ideale per tutte quelle persone che non gradiscono il lievito di birra. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g m ą ki razowej  200 g m ąki pszennej 70 g jogurtu naturalnego 10 g sody  200 ml mleka 50 ml oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Chleb na otrębach z sezamem 166

Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie!, chrupiąca skórka i miękki miękisz.  Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki: 40 dag mąki pszennej 15 dag mąki razowej 6 dag drożdży łyżeczka cukru 400 ml letniej wody 1/4 szklanki sezamu(...)Formę wysmaruj olejem , boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C,  czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował

Apetyczna babeczka
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 177

wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie i wysokie się świetnie sprawdzają), mąkę żytnią razową typ 2000, ciepłą wodę (ciepło ma być miłe i delikatne w palec). Ustalam sobie godzinę, o której(...)odwdzięczy się wam fajnym chlebem. Jeżeli na zakwasie zrobiła się sucha skorupa – usuńcie ją łyżką delikatnie i nie panikujcie. Jak zostanie wam zakwas, wsadźcie go do miseczki, przykryjcie folią, zróbcie kilka dziurek i do lodówki. Może tam i miesiąc stać. Potem wystarczy wyciągnąć, ogrzać do temperatury pokojowej i dokarmić 200 g mąki żytniej razowej i 200 ml wody. I zacząć

ladykitchen
Współpraca z "Chleb z Porąbki" 111

Blog nawiązał kolejną owocną współpracę. Tym razem miałam przyjemność przetestować mieszankę do wypieku gotowego chleba . Jak każdy wie domowe wypieki, są najlepsze!  Mieszanka składa się, aż z 9 składników m.in. mąki pszennej, mąki razowej oraz nasion. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, gdyż wystarczy dodać tylko dwie łyżki oleju i 250ml letniej wody. Wystarczy podążać za sposobem przygotowania, który znajduje

Truskawkowa Fiesta
Chleb z mąką orkiszową 191

zakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do kawy, innej akurat nie miałam cały zaczyn 200 g mąki pszennej 2 dag  drożdży instant około 3/4 szklanki wody płaska(...)łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce,  przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba  - program 12        Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant

Proste Potrawy
Chlebek PITA 179

zaokrąglić. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać. Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko

Gotuj Sam!
Chleb wiejski na zakwasie 211

strasznie spodobało mi się pieczenie chlebów, że wczoraj popełniłam kolejny;)  Tym razem wiejski na zakwasie;)  Na stronie- źródle jest on określany jako "mercedes" wśród chlebów i chyba recenzentka Margot się nie pomyliła;) Osobiście dokonałam paru drobnych zmian, ponieważ nie mogłam dostać zalecanej mąki. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ.  Naprawdę polecam bo chlebek jest wyborny(...)uzależnia;)  Przepis pochodzi od  Zorry  a znalazłam go na forum CinCin Biga: 85 gram mąki pszennej typ 650 20 gram mąki żytniej razowej (Kłos- Pol ) 60 gram wody letniej przegotowanej 0.2 grama świeżych drożdży (ja dałam szczyptę) 0.2 grama soli (dałam szczyptę) Poolish: 105 gram mąki pszennej typ 650 115 gram wody letniej przegotowanej 0.2 grama świeżych

Krakowskie smaki Ani
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 211

żyrafami, które w mojej rodzinie są chyba najdłużej oglądanymi zwierzętami przy okazji wizyty w zoo. Czemu by zatem nie przenieść żyrafy do mieszkanka? ;) Chleb na zakwasie ŻYRAFA Składniki: 100 g mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych(...)żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany 129

zwarty środek. Będzie u nas gościł częściej, to pewne. Potrzebujemy: 200 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki orkiszowej razowej 100 g mąki owsianej 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży Na wierz chleba: 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich) Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około

Marder&Marder Manufacture
Chleb polski 142

mają zakwasu przypominam, że jest Zakwasowa Mapa Polski , gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)! Chleb polski Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego aktywnego 200 g mąki żytniej razowej 200 g wody przegotowanej letniej Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe(...)Wyjąć ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy w kopertę i uformować bochenek. Ułożyć go na obficie posypanej mąką czystej ściereczce i wstawić do koszyczka do wyrastania chleba (u mnie naczynie gliniane) Posypać wierzch mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości. 3. Nagrzać piekarnik do 240 stopni najlepiej z blachą z wyposażenia piekarnika lub z kamieniem do pizzy

UgotujmyTo.pl
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 113

kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Pieguskowa Kuchnia
Chleb orkiszowy ubijany 150

było to, że upiekłam jeden bochenek, czyli pół porcji. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz drugiej Ani za wybór dzisiejszego wypieku :) Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Posadzone i zjedzone
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 163

Techniques for Organic Bread and Pastry , pochodzi z bloga  Lucullian Delights an Italian experience .  Przepis cytuję za  Amber Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej  160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki(...)Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik

Stare Gary
Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 182

wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu ci u mnie dostatek 😏 Swój chleb orkiszowo-pszenny upiekłam na zakwasie, bo takie najbardziej lubię. Składniki : 150 g aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy) 200 g pełnoziarnistej, razowej mąki orkiszowej 250 g białej mąki pszennej 8 g soli 4 g cukru 260 g wody 70 g jasnej(...)mąki orkiszowej świeży liść chrzanu Wieczorem zakwas rozcieńczyć 100 g wody. W misce wymieszać mąkę pszenną, razową mąkę orkiszową, cukier i sól. Dodać zakwas i wyrabiając ciasto, stopniowo dolewać resztę wody. Ciasto wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą. Nie dłużej, by chleb nie był potem gorzki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie