Amber , upiekłam wyjątkowy chleb. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie(...)minut. Formowanie bochenków: Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca), obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Pozostawić pod przykryciem (np. miską) na 45-60 minut w celu wyrośnięcia. Piec na kamieniu (lub blaszce
Codziennik KuchennyProsty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny! Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny. Polecam! Składniki: Na jeden duży bochenek 50 dag mąki(...)pszennej luksusowej typ 550 ¾ szklanki czynnego zakwasu- klik 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody 5 dag mąki żytniej razowej Młynomag 5 dag płatków jaglanych 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis Sposób wykonania: Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba:) Składniki na zaczyn; 50 g wody w temperaturze pokojowej 75 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej razowej Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin. Ciasto właściwe; gotowy zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plzaczyn prawie wcale się nie podniósł :( 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam ) cały zaczyn zaparzone wcześniej otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy - dałam miód 1 łyżka soli. Przygotowanie dalsze : Z mąki(...)żytniej razowej odsypać 2 łyżki i uprażyć na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru (uważać, by nie przypalić). Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, resztę składników, oprócz soli. Mieszać tylko do połączenia składników, konsystencja składników powinna być dość luźna. Przy mieszaniu robotem nie powinna tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość
Proste Potrawypapier do pieczenia liściem chrzanu. Składniki: 200 g mąki pszennej T 720 200 g mąki żytniej T 720 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych 3-4 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka melasy(...)Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce. Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika 30 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki suszonych
SzczyptaSmaQChleb na zakwasie jest wilgotny, bardzo długo zachowuje świeżość. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej typ 650 400 gram mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka otrąb pszennych 1 łyżka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego 4,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, wodę oraz zakwas, mieszamy drewnianą łyżką(...)keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin do wyrośnięcia(najlepiej na noc). Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy, studzimy na kratce
Bajeczna Kuchniadwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka
Stare GaryChleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce
Bajeczna KuchniaChleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika
Gospodyni Miejskasytuacja na to pozwoli, bo dostęp do własnego komputera mam ogromnie ograniczony. Nie próbowałam piec tego chlebka na zakwasie. Może innym razem. Zrobiłam prawie zgodnie z przepisem. Z chlebem nie miałam żadnych niespodzianek. Nie dość, że mało z nim pracy to w smaku i wyglądzie bajeczny! Nie raz jeszcze do niego powrócę. Przepis już znam na pamięć. Można zamiast(...)było naczynie z wodą. Chleb orkiszowy ubijany z natką pietruszki 10. 02.2015 | 20:11 Składniki na dwa bochenki 840g mąki orkiszowej, 60g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową), 10g świeżych drożdży, 20g soli, ok 800g wody, 2 pęczki zmielonej natki pietruszki, Wykonanie Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże
Leśny Zakątekchleb z formy z nasionami. Puszyste bochenki z chrupiącą skórką. Chleb na drożdżach , pszenno żytni, posypany obficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka(...)odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz chleb przez około 50 minut. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut, następnie wyjmij z foremki i studź na metalowej kratce. Chleb można pokroić na kromki i zamrozić
codojedzeniaZaczyn: 30 g dojrzały (czyli odpowiednio kwaśny) zakwas żytni z mąki razowej, 100% nawodnienia (czyli 30 g zakwasu = 15 g mąki razowej + 15 g wody) 60 g puree ziemniaczanego (u mnie resztki z obiadu) 340 g wody 35-40°C 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 175 mąki żytniej jasnej typ 720 2 szczypty mielonego kminku Zakwas i ziemniaki(...)Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka. T garowania = 27-28°C . Pieczenie na nagrzanej wcześniej co najmniej 40 minut grubej blasze lub kamieniu: 5 minut w 250°C, następnie 40 min -> 190°C. Można
Przepisy na domowy ser i chlebChleb orkiszowy z oliwkami i przyprawami ! "Pychota!" - mruczy zaspokojone gastronomicznie choróbsko, po wciśnięciu we mnie gorącej jeszcze, pierwszej pajdy. Wyjątkowo się z nim w tej chwili zgadzam :) Efekty mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki orkiszowej razowej(...)czasie uderzyć w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać razową mąką orkiszową. Włożyć do niej ciasto i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Gdy chleb już w blaszce wyrośnie, żółtko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim chleb z wierzchu, następnie posypać sezamem naturalnym
Grunt to przepis!płynu może być nieco inna. Chleb o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Kiedy dobrze przestygnie, kroimy i wkładamy do woreczków tyle kromek ile zużyjemy na śniadanie i szczelnie zawiązujemy. Bardzo polecam, takiego tostowego próżno szukać w sklepie. Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia Potrzebujemy 800g mąki z pszenicy Durum, 150g mąki żytniej razowej, 5-6 łyżek prażonego sezamu
Leśny Zakątektylko piec, piec i jeszcze raz piec pyszny, domowy chlebek;) Instrukcję stworzenia zakwasu dostałam od znajomej która od lat piecze chleb w domu. Jutro na blogu przepis na chlebek, zapraszam:) Dzień I: 200 gram mąki żytniej razowej typ 2000 200 gram przegotowanej ciepłej wody Wykonanie: Mąkę i wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik
Krakowskie smaki Ani