chleb razowy - 2164 przepisów (strona:81/145)

Pieczenie chleba 204

doborze mąki tkwi całe sedno pieczenia chleba, jego smak będzie zależał głównie od tego. Generalnie nie ma znaczenia z jakiej mąki zrobicie chleb, i tak powinien być jadalny. Ja zawsze mieszam 3 rodzaje rodzaje mąki – ciemną (razową, orkiszową), jasną pszenną i krupczatkę. Ta pierwsza nadaje wypiekowi charakter i smak, druga sprawia, że nie jest zbyt ciemny a krupczatka nadaje(...)będzie dobrze. Przez to, że ciasto wyrasta w foremce to idealnie się ukształtuje i będzie puszyste. 9. Wyciągamy keksówkę z piekarnika, rozgrzewamy go do 200 stopni, wstawiamy chleb z powrotem na 40 minut na najniższą półkę. 10. Wyciągamy chleb z foremki, zrywamy papier i wstawiamy na jeszcze 10 minut, żeby zrumienić skórkę od spodu. Zrywać papier należy delikatnie, żeby chleba

manslogblog
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 167

najlepiej użyć cienkich liści chrzanu. Do formy nie nadają się liście kapusty, bo są dosyć grube i upieczony chleb miałby zakalcowaty spód. Skła dniki zaczynu: 2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego) 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej) 100 g lekko ciepłej wody Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej

Codziennik Kuchenny
Chleb gryczany z amarantusem 161

zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.  Zabacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb gryczany z amarantusem - przepis: Składniki: (na keksówkę długości około 30 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki  żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 350 g mąki gryczanej 150 g mąki z amarantusa

Moje Qulinaria
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 139

bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :) Składniki: 150g zakwasu żytniego 500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej) 8g drożdży łyżeczka soli 300 g wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać (używam robota

W kuchni wieczorem
Zakwas z mąki żytniej 85

składników - mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie nam piękny chleb lub bułki. Chociaż do przygotowania zakwasu możemy użyć w zasadzie każdej mąki, najłatwiej będzie przygotować go z mąki żytniej razowej dzięki zawartym w niej składnikom - dlatego właśnie tę mąkę poleca się osobom chcącym wyhodować swój pierwszy zakwas. Jest on zresztą(...)Czas dokarmić zakwas - dosyp 100g mąki żytniej razowej i dolej 100ml letniej wody, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję, przykryj i odstaw. Godzina 21:00 Zakwas dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, po czym ponownie przykryj i odstaw na noc. Dzień 3 Godzina 9:00 Ponownie dokarmiamy zakwas - dosyp 100g mąki żytniej razowej i dolej 100ml letniej wody, dokładnie wymieszaj, aby uzyskać

Z notatnika dietetyka
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 149

zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody 1 łyżka miękkiego masła 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożd(...)odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 134

zbyt fajne, bo miąższ bardzo lubi kleić się do noża. Nie podaję strony-źródła, bo dość mocno przepis zmodyfikowałam Drukuj Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Dzień wcześniej 150 g mąki żytniej razowej 150 g aktywnego zakwasu 200 ml wody W dniu pieczenia 200 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 150 g gorącej wody(...)keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb 15 min, skręć temperaturę do 190 stopni. Piecz kolejne 30-45 min. Studź chleb na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-kminkiem-podobno-litewski/ BosowKuchni       Artykuł Chleb żytni z kminkiem

Mieszam w Garnku
Żytni chleb na drożdżach 183

jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1,5 l 500 g mąki żytniej razowej 400 g pszennej mąki 50 g drożdży 500 ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli(...)czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze

codojedzenia
Idealny chleb bez zagniatania 372

nadaje się do kanapek, jako dodatek do dań  i  zup . Inne przepisy na chleby są TUTAJ . Idealny chleb bez zagniatania - przepis: Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (580 g ) 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub żytniej razowej (90 g) 2 szklanki lekko ciepłej wody (500 ml) 1 łyżeczka drożdży instant (3 g) lub 12 g świeżych

Kuchnia Łukasza
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 182

podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. cały zaczyn zaparzone otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy 1 łyżka soli Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki(...)może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez

Stare Gary
CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 117

chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest

Pieguskowa Kuchnia
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren 106

Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren. Jeśli pieczemy chleb czy to na zakwasie czy na drożdżach warto moczyć różnego rodzaju płatki zbóż, ziarna, orzechy, nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość(...)fermentacji.   Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna z nich jest taka nietypowa, ale w przepisie podałam 3 nieduże identyczne foremki. Można oczywiście użyć innych dowolnych foremek.   Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren Wieczór dzień przed pieczeniem chleba, zaczyn etap I  Składniki: 80g zakwasu żytniego, 500g letniej wody, 150g mąki żytniej razowej, 50g płatków owsianych górskich

Leśny Zakątek
Chleb z chrupiącą skórką 163

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie

moj przepis na
Chleb wiejski 210

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 178

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania