chleb razowy - 2164 przepisów (strona:88/145)

Chleb 146

Wypiek mojej mamy :) Naprawdę warty spróbowania bo jest przepyszny ! Od jakiegoś roku jem tylko ten chleb, bo tak mi zasmakował :D Sami zobaczycie :) Składniki:   -1 kg mąki pszennej -0,5 kg mąki żytniej razowej -1/2 szkl siemienia -1 szkl. ziarem słonecznika 1szkl płatków owsianych 4 łyżki oleju 5 i 1/2 łyżeczki soli 5-6 szkl ciepłej wody rozczyn

charlotte gotuje
Chleb z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika 246

Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus troszkę do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g suszonych drożdży, 12g soli, 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, 140g pomidorów suszonych ( po odsączeniu ), 45g pestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę  - łączyć razem i zagnieść ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać

W kuchni u Moniki
Chleb na zakwasie 192

tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika.  Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej typ 480 lub 500 100 g mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna(...)keksówek posmarowanych masłem, szczelnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 247

traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)malusie foremusie): 290 g zaczynu 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki orkiszowej razowej 480 g wodu o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 15 g drożdży świeżych 20 g soli 30 g pieczonego czosnku Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne razowe 137

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane(...)niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem. Zapraszam :) Składniki: (10 sztuk) 275 g mąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki

Plate of Joy
wyborny chlebek z rodzynkami 183

chleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.  składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach .  Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy

Miód i pieprz
Jesienny chleb na zakwasie z melasą 127

inna czynność domowa, nie sprawia mi tyle satysfakcji, zadowolenia i dumy. Domowi piekarze, na pewno znają to uczucie. Jesienny chleb na zakwasie z melasą Etap I 15g zakwasu, prosto z lodówki, jeśli był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej razowej, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce i pozostawiamy przykryte w temp. pokojowej na 12-14 godzin. Etap II Zaczyn(...)się temperaturze w piekarniku. U mnie piekarnik do potrzebnej temp. nagrzewa się 15-20 minut. Czas pieczenia sami musicie wyczuć, w zależności od typu piekarnika i użytej foremki. Ten chleb piekłam około 60 minut, od chwili włączenia piekarnika. Jest niezbyt wysoki, bo taki chciałam, a ukrojone kromki są długie i wąskie

Leśny Zakątek
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 116

nosem niezwykle przyjemny zapach, rozchodzący się po kuchni. Musiałem  pospieszyć się z zrobieniem zdjęć chleba.  Bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie a po minach domowników widziałem, że los drugiego jest też przesadzony.     sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 4 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie z dynią i figami 130

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 134

biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej typ 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie 35-40 minut. Wystudzić na ruszcie. Chleb na zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami

Pieguskowa Kuchnia
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 174

domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.  Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.  Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej woda 1 łyżeczka soli 20 suszonych śliwek sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne

Miód i pieprz
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 184

Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej) 29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych) 20 g otrąb pszennych(...)kefiru lub maślanki 200 g rodzynek (sugeruję użyć 100 g) roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 116

się ekspertami w pieczeniu chleba. Swój pierwszy chleb upiekłam też ja. Padło na chleb z ziarnami i z suszoną śliwką. Testujemy z mamą i za każdym razem wybieramy inne dodatki do chleba na zakwasie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej 100 g mąki żytniej razowej 0,5 łyżeczki cukru(...)wyższa - optymalnie to około 25 °C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki (30 cm długości). Odstawiamy na godzinę, żeby jeszcze trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, ściągamy papier i zostawiamy do wystygnięcia

Emskie Smaki
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 164

kuchni, wciągając w nozdrza rozchodzący się w wokół zapach. Tak więc musiałem pospiesznie zrobić zdjęcia, wypieczonego chleba, bowiem pierwszy bochenek zniknął błyskawicznie.  A oglądając miny domowników wiedziałem, że i los drugiego jest przesądzony. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6-8 łyżek aktywnego  zakwasu   1,5 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki(...)żytniej razowej 4 szklanki mąki pszennej razowej 4 łyżki melasy woda 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy półtorej szklanki wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego ( dokarmionego ) zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy

Miód i pieprz
Chleb pszenno-żytni z maślanką 186

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)razowej - typ 2000 pelnoziarnista   3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych 200g maślanki 1/2 szkl.wody - ciepłej 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania