chleb razowy - 2164 przepisów (strona:97/145)

Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 214

mąkę. Dłużej fermentuje przez co zawiera więcej kwasu octowego niż mlekowego, i chleb będzie miał wyraźniejszy kwaskowaty smak.  Zakwas można zrobić zarówno na mące żytniej jak i na pszennej. Zakwas żytni (mój uniwersalny przepis) Dzień 1 - Połącz 60 ml wody z 75 g mąki żytniej razowej- używam słoika lub szklanej miski. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce(...)uwolnić od nadmiaru gazu, połowę wylej. ( ja nie wylewam tylko przelewam do czystego słoika. Dodaję  60ml wody i 75 g mąki żytniej. Mieszam i odstawiam aby wykorzystać do chleba żytniego) .  Resztę przelej do czystej miski.  Dodaj 60 ml wody i 70 g mąki pszennej chlebowej i dwie łyżki mąki żytniej. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 169

atmosferę. Chleb żytni – jak go zrobić krok po kroku Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego. Składniki: 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 16 łyżek mąki pszennej razowej 2 łyżki otrąb pszennych ćwierć łyżeczki soli łyżka oleju woda(...)ciepłej miejsce. Dwa razy w ciągu doby należy wymieszać zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj kolejnych 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i trzymaj przez noc w cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 153

składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 212

nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 360 g razowej mąki orkiszowej 160 g mąki żytniej 8 g soli 40 g jasnego sezamu(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Drugi chleb - mieszany na zakwasie żytnim 153

Upieczecie chleb, poczujecie to sami. Chleb mieszany pszenno-żytni Składniki: ( UWAGA: chleb powstał na podstawie przepisu na ten chlebek , jednak zmniejszyłam proporcje o połowę oraz dostosowałam je do własnych rodzajów mąki, które miały inną wilgotność i fakturę) Zaczyn 80 g mąki żytniej  50 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 40 g ciepłej wody 100 g aktywnego zakwasu żytniego Połączyłam(...)ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Mój zaczyn był gęstym ciastem i podczas czasu wyrastania prawie podwoił swoją objętość. Ciasto właściwe: 200 g mąki pszennej razowej 90 g mąki żytniej 160 g ciepłej wody (około)   1. Zaczyn połączyłam z mąką pszenną i żytnią dolewając stopniowo wodę (wlewamy tyle, ile zabierze mąka i zaczyn

Kuchnia Prezydentowej
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 158

smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej (np typ 2000) 50 g masła 10 g soli 10 g nasion anyżku (anyż(...)ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Jajko mieszamy z kawą i smarujemy nim bochenki. Do piekarnika wstawiamy metalowa miseczkę z wodą. Wstawiamy chleby do pieca. Po 5 minutach ponownie smarujemy mieszanką jajka i kawy. Dopiekamy dalsze 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czeski wiejski chleb na zakwasie 165

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony  Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Pięć kłosów 102

Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny. Przepis: składniki -mąka pszenna 100 g -mąka gryczana 100 g -mąka owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 263

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z mąki pełnoziarnistej 80

zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie(...)jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie! Print Chleb z mąki pełnoziarnistej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, mąka żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 148

lnianego według przepisu Badylarki z bloga  Weekendy w domu i ogrodzie . Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na formę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki: 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g mąki żytniej razowej 130 g mąki razowej orkiszowej 250 g mąki pszennej 650 8 g soli(...)mnie ciasto rosło ponad 4 godziny. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt

Kulinarne przygody Gatity
chleb na zsiadłym mleku 139

Chleb mieszany na zsiadłym mleku bochenek upieczony z mąki żytniej "żurkowej", oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. Składniki 0,5 kg mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika(...)jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek ( lub bochenki) i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy, ze stolnicy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40-45 minut, aby mieć pewność ze spód bochenka dobrze się wypiecze, przed nagrzaniem, wkładamy do piekarnika  kamienną płytę, i na niej później układamy chleb

Miód i pieprz
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 178

Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki(...)mąki pszennej razowej 255 g  wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek  40 g  oliwek nicejskich całość pâte fermentée przygotowanie pâte fermentée Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić

Stare Gary
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 173

bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.   Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 154

SKŁADNIKI (na 8 sztuk) 150 g m ą ki pszennej typu 500 150 g m ą ki razowej 100 g jogurtu naturalnego  1 łyżeczka 

La grande e la piccola cuoca
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 156

mące razowej pszennej Czas przygotowania : 5-6 dni Składniki: 1 szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką

Kulinarne przygody Gatity
bułki z nadzieniem pizzerki 186

Dzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki razowej - 1 jajko - 20g drożdży - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki mleka

Tanio szybko zdrowo

Proponowane wyszukiwania