chleb razowy - 2164 przepisów (strona:101/145)

Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 157

biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 335

pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 134

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb 66% żytni wg Hamelmana 119

chleb po raz pierwszy, trzymając się ściśle proporcji podanych w książce J.Hamelmana "Chleb". Ciasto było zbyt luźne na formowanie do koszyka więc upiekłem go w foremce. Posypany makiem i sezamem. Zarówno do zaczynu, jak i ciasta użyłem mieszanki mąki żytniej typ 2000 i 720 w stosunku 1:2. Prosty i smaczny chlebek, polecam! Zaczyn  10 g zakwas żytni razowy(...)minut w temperaturze 26oC. Potem ciasto przełożyłem do foremki (mały kawałek ciasta, dosłownie kilka gramów odłożyłem i rozrobiłem z wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba). Wyrastanie w foremce zajęło ok. 60 minut w temperaturze  26oC. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem nasionami. Polecam, nic nie odpada ;) Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 139

tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka(...)wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę

Proste Potrawy
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 96

bielsza tym ma ich mniej i idąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana(...)rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 185

rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron.  Mąka orkiszowa, typ: 630, 1100.2000 . Najwyższa razowa zalecana jest do wypieku pieczywa. Mniejsze świetnie nadają się do ciast i mniejszych deserów. Sama(...)czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej ( bezglutenowa). Charakteryzuje się orzechowym aromatem, ale też jest dość sypka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem 159

cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm)  3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 g mąki pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około(...)słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Kuchcik gotuje
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 171

może być wina moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn   180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli(...)Nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.    Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 140

upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej  80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji   Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 12 - 14 godzin. Po tym czasie do miski

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 121

jest to lekki chleb, nie jest puszysty. Jest za to ciężki, pachnący i pełen ziaren. Z mocno chrupiącą skórką. Kolejny pomysł Piotra Kucharskiego, który zaczarował nasze śniadania. I czaruje na zmianę co kilka dni. Składniki 10 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750) 400 ml wody 150 g dowolnych ziaren(...)delikatnie bochenek wodą i  posypać  przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go. Chleb ułóżcie na blasze, nacechujcie  i pieczcie około 40-45 minut. Upieczony ostudźcie na kratce

OliveandThyme
Chleb żytnio pszenny 96

podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki pszennej 200ml(...)Przy wyższej temperaturze w mieszkaniu ten czas może być mniejszy, ale warto czekać aż ciasto wyrośnie, podwajając swoją objętość (zdjęcie poniżej). Piekarnik nagrzać do temperatury 250C. Naciąć wierzch chleba, wstawić do piekarnika i piec 10-15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia warto sprawdzić czy wierzch chleba nie jest za mocna spalony

W kuchni wieczorem
Chleb domowy 149

Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa. Składniki 450 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych łyżka suszonych drożdży łyżka oleju łyżka płynnego miodu łyżeczka soli 600 ml ciepłej wody Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami

Słodkie inspiracje
Bread 142

real satysfaction. Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja.  Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki razowej, 1.1/2 mleka, 50 gr. drożdży, 30 gr. soli In a bowl dissolve yeast

Smaki Przyprawy i Kolory
Chlebek paprykowy 131

października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy

Pyry na Gaz
Bread 173

real satysfaction. Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja.  Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki razowej, 1.1/2 mleka, 50 gr. drożdży, 30 gr. soli In a bowl dissolve yeast

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania