duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube) 1 lekko czubata łyżeczka soli 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej. Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj. Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek
Z butelką mleczka w tlePyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce
Bajeczna KuchniaChleb Graham na zakwasie... Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama. Na bazie zakwasu żytniego. Pyszny, zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki(...)folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejskaotrębów pszennych 175 ml wrzątku 125 g mąki pszennej razowej typ 2000 125 g mąki żytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia
Domowa Cookierenka Agiwyrósł w koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży(...)ciepłe miejsce na 8 godzin. Składniki ciasta właściwego, oprócz soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do chleba. Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż por zmięknie. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują
Kulinarne przygody Gatitylodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu. Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Składniki: 1 bochenek z formy 180 g aktywnego żytniego zakwasu 250 g wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu(...)sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę. Po tym czasie przełóż chleb do podłużnej foremki o rozmiarach 10 cm x 25 cm. Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przykryj folią
codojedzeniamieszkaniu cudowną świeżości się czuje. Piekę dużo, bez przepisów z tego co akurat mam: mąkę żytnią, razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję. Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem
Moniki Smakołykimleka szczypta soli i pieprzu 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa i sos chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 2. Ułóż pomidory i kromki chleba na blasze i podpiecz w 180*C przez ok. 5min. 3. Do robota kuchennego/ blendera włóż liście szpinaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 20 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami
czarrna od kuchniBardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn 10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym) rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy
Przepisy na domowy ser i chlebczas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy
Delicious TitbitsDawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut
Moje domowe kucharzeniemój pierwszy chleb na zakwasie. Pycha, pycha, pycha :) Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania, to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie. Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin. Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek. Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny(...)razie, będę robić z tego przepisu. Składniki: 850 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej razowej 350 g. aktywnego zakwasu 2 łyżeczki soli 650 g. ciepłej wody Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut. Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie
Agusiowe smakołykijeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez cały dzień. Chleb się udał i był naprawdę pyszny. Przepis znalazłam na stronie: SMAKIAROMATY SKŁADNIKI : 3/4 szklanki zakwasu dokarmionego 12 godzin wcześniej 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 17 dag mąki pszennej razowej 20 dag mąki żytniej typ 720 (piekłam też na żytniej 2000 był nawet smaczniejszy(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urosło po ok. 1,5- 2 godzinach dzielimy na 2 równe części. Jeśli chcemy uzyskać okrągły bochenek wkładamy do kosza na chleb, jeśli takiego nie posiadamy możemy okrągłą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczką lub umieścić w tortownicy. Można też chleb umieścić w dwóch podłużnych blaszkach, ważne żeby je wyłożyć papierem
Pani na deser