będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej(...)mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika
Kulinarne przygody Gatityduża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube) 1 lekko czubata łyżeczka soli 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej. Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj. Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek
Z butelką mleczka w tlePyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce
Bajeczna KuchniaChleb Graham na zakwasie... Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama. Na bazie zakwasu żytniego. Pyszny, zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki(...)folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejskaotrębów pszennych 175 ml wrzątku 125 g mąki pszennej razowej typ 2000 125 g mąki żytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia
Domowa Cookierenka Agiwyrósł w koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży(...)ciepłe miejsce na 8 godzin. Składniki ciasta właściwego, oprócz soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do chleba. Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż por zmięknie. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują
Kulinarne przygody Gatitylodówce. Bochenek pokaźny, starczy na długo przy takim nakładzie czasu. Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Składniki: 1 bochenek z formy 180 g aktywnego żytniego zakwasu 250 g wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu(...)sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę. Po tym czasie przełóż chleb do podłużnej foremki o rozmiarach 10 cm x 25 cm. Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przykryj folią
codojedzeniamieszkaniu cudowną świeżości się czuje. Piekę dużo, bez przepisów z tego co akurat mam: mąkę żytnią, razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję. Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem
Moniki Smakołykimleka szczypta soli i pieprzu 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa i sos chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 2. Ułóż pomidory i kromki chleba na blasze i podpiecz w 180*C przez ok. 5min. 3. Do robota kuchennego/ blendera włóż liście szpinaku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 20 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świeżych drożdży 1-1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chleb żytni z orzechami
czarrna od kuchniBardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn 10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym) rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy
Przepisy na domowy ser i chlebczas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy
Delicious TitbitsDawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut
Moje domowe kucharzeniemój pierwszy chleb na zakwasie. Pycha, pycha, pycha :) Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania, to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie. Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin. Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek. Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny(...)razie, będę robić z tego przepisu. Składniki: 850 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej razowej 350 g. aktywnego zakwasu 2 łyżeczki soli 650 g. ciepłej wody Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut. Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie
Agusiowe smakołyki