chleb razowy - 2164 przepisów (strona:104/145)

Żytni z ziarnami 215

razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował ten razowy pszenny, że ostatnio innego nie piekę(...)łyżką przełożyłam ciasto. Wyrastanie zajęło 13 godzin - w chłodnym miejscu, ale jak postawisz blaszkę w cieple z pewnością zajmie to krócej. Piekłam 45 minut w temperaturze 230 stopni Chleb zachowuje świeżość

apetytnapieczenie
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 226

lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) -  500 g zakwasu z mąki razowej -  20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj mąkę i sól. Wyrób do jednolitej masy. Jeżeli(...)drożdży więcej. Wyrobione ciasto pozostaw na około 1,5-2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanki posypanej mąką, obsyp również boki, będzie łatwiej wyjąć chleb.  Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw ponownie na około 30-40 minut.   Piekarnik nagrzej do 230° termo obieg. Włóż chleb i piecz 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie

Pasje Jolki
Prosty chleb domowy 275

się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku. Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy : 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (14g) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli(...)chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły 2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi , 1 łyżeczka słodkiej papryki

Grunt to przepis!
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 188

sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek). Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom,  pysznie smakuje z samym masłem:) W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb żytni ze słonecznikiem 87

czytania: 2 min Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie jak większość tego typu chlebów potrzebuje czasu! Poza tym, to bardzo łatwy przepis wymaga od nas tylko chwili, aby połączyć składniki. Chleb jest dość ciężki o wilgotnym miąższu, dzięki czemu długo pozostaje świeży. Bardzo dobry z chrupiącą skórką, a nasiona słonecznika nadają mu wyśmienity smak. Polecam! Print Chleb żytni ze słonecznikiem(...)Anna Ingredients Składniki na zaczyn: 110 g zakwasu żytniego 350 g wody 200 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 150 g wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 220 g maki pszennej 45 g ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru Dodatkowo oliwa do wysmarowania formy otręby

SprawdzonaKuchnia.pl
"Piegusek" na zakwasie i "Malowany welon" 146

proponuję chleb na zakwasie w wydaniu dla zapracowanych i zabieganych. Nie miałam czasu na śledzenie wyrastania ciasta i przekładanie go z naczynia do naczynia. Postanowiłam zaryzykować dłuższe pojedyncze wyrastanie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 450 g mąki chlebowej pszennej 100 g razowej mąki(...)pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb mieszany z sorgo i amarantusem Orkiszowy chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Razowa chałka 189

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie

Moje Małe Czarowanie
CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY 112

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj: 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) 1/3 szklanki mąki  orkiszowej 2/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Wszystkie składniki mieszamy  w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu na całą(...)szklanki mąki razowej

w mojej kuchni
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 129

obaw chleb jest mięciutki na drug dzień i jestem pewna, że piekąc go w sobotę na śniadanie w poniedziałek będzie równie dobry. Składniki na 2 bochenki o wadze około 700 g (średnie keksówki 15×2 3cm): 680 g białej maki pszennej 230 g mąki pszennej razowej 150 g płatków owsianych 700 ml przegotowanej wody 100 ml mleka (u mnie(...)podziel na pół, uformuj wałki i przełóż do foremek wysmarowanych delikatnie olejem i posypanych płatkami owsianymi. Foremki przykryj ponownie szmatką i odstaw na ostatnią godzinę na wyrastanie. Jak widać, chleb wyrósł dwukrotnie. Piecz w zaparowanym piekarniku (rozgrzewając piekarnik wstaw na dolna półkę pojemnik z wodą i pozostaw go na cały czas pieczenia chleba) w temp. 210-220 C przez

greenscarf
Zakwas chlebowy 131

temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały do moich możliwości. Największy problem miałam z uzyskaniem pierwszego zakwasu. Albo pleśniały, albo dawały niesamowity fetor. Po wielu próbach udało się :) i to niewielkim nakładem sił. Pierwszy zakwas chlebowy: Dwie czubate łyżki mąki żytniej (nie razowej, bo łatwo się psuje(...)gotowy  Jak rozpoznać?  Po pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas ma ponad trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest w stanie przetrwać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z maślanką 120

Chleb z maślanką Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży. Składniki na rozczyn: ·        ¾ szk. mąki tortowej ·        50 g drożdży świeżych ·        ½ szk. wody Składniki na ciasto właściwe: ·        1 szk. maślanki(...)mąki tortowej ·        1 ½ szk. mąki razowej pszennej ·        Sól ·        1 szk. wody ·        10 dag pestek słonecznika Sposób przygotowania: 1.    Drożdże kruszymy do miski. 2.    Dodajemy mąkę. 3.    Wlewamy wodę

Kulinarna Chwila
Całonocny chleb na drożdżach 266

Bardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni. Składniki: 100 g mąka pszenna typ 1050 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 260 g mąka pszenna typ 650 280 g woda Składniki wymieszane tylko

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 151

mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn może spokojnie postać 20-24 godziny. Tak jest u mnie. Przygotowuję go około godziny 22, a za wyrabianie ciasta biorę się najwcześniej po 18 następnego dnia. Składniki: zaczyn 1łyżka zakwasu żytniego razowego (ok. 30g) 190g mąki żytniej typ 720 160g wody ciasto właściwe 150g mąki

W kuchni wieczorem
Domowe pieczywo - Schiacciata, toskański chleb 157

Schiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 191

Nic dodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej 

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania