chleb razowy - 2164 przepisów (strona:108/145)

Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 286

Chleb jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i  szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu(...)szklanki zakwasu żytniego razowego. Wyrobiłam mikserem ( można też ręcznie) kilka minut. Przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie chwilę ciasto wyrobiłam w misce i odstawiłam na kolejne 30 minut. Po tym czasie przełożyłam do natłuszczonej keksówki ( 31x12x8), przykryłam ściereczka i odstawiłam do wyrastania - u mnie to trwało 7 godzin ( czas jest zależny od temp. otoczenia, w jakim wyrasta

apetytnapieczenie
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 202

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały  dłużej niż(...)dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał kminkiem cały dom :) składniki zaczyn   363 g mąki  żytnia razowa 301 g wody 17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 545 g mąki pszennej chlebowej 317 g wody 17 g kminku 17 g soli

Stare Gary
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 222

hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj tylko żeby użyć wtedy 1 szklankę wody)  Tortilla 2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki pszennej razowej 1,5 łyżeczki proszku

Kuchnia na wzgórzu
Bułki pszenno-orkiszowe 193

mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 159

zrobić paliwo do ciężkiej pracy zawodowej? Jest kilka opcji. Można po prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki pełnoziarnistej, gdyż ta powstaje z przemiału całego ziarna pszenicy(...)przyzwoitym bochenku. No to pieczem. Przesiać 0,5 kg mąki pełnoziarnistej do dużej miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz 7 g drożdży suszonych. Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać

Right Behind The Kitchen
GRZANKA Z AWOKADO I NASIONAMI 195

słonecznika. Idealna na zdrowe śniadanie, lekką kolację lub poczęstunek dla gości. Połączenie cieniutko pokrojonego i opieczonego na chrupko razowego lub żytniego pieczywa (może być Wasze ulubione pieczywo) z kremowym awokado jest naprawdę trafione.  SKŁADNIKI / 1 PORCJA 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego lub żytniego  1 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny po 1 łyżce(...)sezamu, siemienia lnianego sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, 1/2 małej szalotki (drobno posiekanej) WYKONANIE Sezam i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni (grillowej lub zwykłej), z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Każdą kromkę, z jednej strony, nacieramy połówką czosnku. Odkładamy na kratkę. Awokado kroimy wzdłuż

cool and minty
Bułeczki bankietowe 147

środku ostatnią kulkę z razowego ciasta. 5. Przykryć tortownicę natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C.  6. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem i migdałami. Piec ok. 35-40 minut. Upieczone odstawić na metalową kratkę do ostudzenia. Źródło ,, Encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 200

Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy stole. Wystarczył dodatek zimnego masła *HOMEMADE*, rozpływający się po ciepłych kromkach, żeby poczuć błogie szczęście ;).  Zamiast biec do sklepu(...)pieczenia -  35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony * * ), 300 g mąka żytnia 720, 220 g mąka żytnia razowa 2000, 150 g mąka orkiszowa 110, 15 g drobnej soli, Woda 420 ml wody do ciasta, 250 ml do namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna

SzczyptaSmaQ
Chleb z czosnkiem i rozmarynem 110

Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy! Składniki

Apetyczna babeczka
Chleb żytni na zakwasie 86

Chleb żytni na zakwasie to pieczywo o wyjątkowym smaku, może być jedzony nawet przez osoby, które powinny unikać pszenicy. Mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania ani zagniatania, a upieczony z niej bochenek charakteryzuje się mocno popękaną skórką i wilgotnym miąższem. Udaje się zarówno z mąką żytnią chlebową 720 jak i razową 2000. Składniki: na zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego

wyzwania kuchenne
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 228

chleb piekłam już wielokrotnie. I tak prawdę mówiąc zastanawiałam się czy w ogóle powinnam publikować ten przepis. Znalazłam go bowiem...na opakowaniu żytniego zakwasu w proszku, którego tutaj użyłam :). Nie będę podawać nazwy firmy produkującej tenże zakwas, ale jestem pewna, że wielu z Was się z nim spotkało i domyśli się o jaki chodzi. Pytanie więc czy jest sens wrzucać(...)drugie - lubię dzielić się tym co dobre, jakżebym mogła więc nie podzielić się przepisem na chleb, który jest pyszny! U mnie w domu zagościł na stałe; już w momencie jego debiutu na naszym stole wiedzieliśmy, że będzie pojawiał się na nim regularnie ;). Chleb zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę ( która potem oczywiście mięknie ), jest lekko wilgotny i długo utrzymuje świeżość

Opowieści z piekarnika
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 233

Pieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne. Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki(...)mogę piec chlebki. Dziękuję, że jesteście i macie takie świetne mąki. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie:  Cebulę obrać

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenny na zakwasie żytnim (chleb z Vermont) 154

konsystencję chleba. Okazało się, że na zakwasie żytnim jest inny, ale również niezwykle smaczny. Dlatego właśnie dzielimy się z Wami naszymi przemyśleniami.       Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: cały zaczyn 680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 90 g mąki pszennej razowej 420 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1711

piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki wody przy mieszaniu ciasta

Grunt to przepis!

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję