Nie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam
apetytnapieczenieMoje kolejne podejście do chleba litewskiego. Tym razem proporcje składników podaję w gramach, a nie na szklaki jak poprzednio - tak jest dokładniej, a nieraz ma to duże znaczenie. Chleb jest w smaku lekko słodkawy, mocno aromatyczny. Mimo sporej ilości kminku nie jest on zbyt dominujący. Miękisz jest dosyć wilgotny (66% mąki żytniej 34% mąki pszennej), ale ze względu(...)braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 110 g mąki żytniej 1150 (lub 40 g żytniej razowej 2000 + 70 g żytniej jasnej 720, razem 110 g) 110 g wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp. pokojowej
Przepisy na domowy ser i chlebsię sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już za 2 złote - nie mogłam nie skorzystać :) kupiłam gruszki i już wiedziałam, że zrobię z nich tartę. To, że będzie razowa wyszło w praniu... mamy w domu pszenicę, którą mielimy w robocie kuchennym. Dzięki temu zawsze pod ręką jest pełnowartościowa mąka. W tarcie najlepiej sprawdza się jej gruboziarnistość - cudnie chrupie(...)idealnie sprawdza się w wypiekach - temperatura jej karmelizacji jest niższa niż cukru rafinowanego - dzięki temu wypieki ślicznie się rumienią i brązowieją :) Tarta razowa z gruszkami i lawendą Składniki: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 3 łyżki fruktozy 120 g masła (powyżej 82% tłuszczu mlecznego) 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 duże jajko 2 łyżki śmietany 18% masło do posmarowania blachy
Gary Bez dnaposmarowane świeżym masłem,konfiturą lub miodem. Do tego pachnąca kawa ehh... sama się rozmarzyłam.;) Zaczynamy piec w takim razie... Składniki: 25 dag mąki pszennej (następnym razem zrobię z razową) 75 g masła 2-3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka suszonych drożdży - instant szczypta soli 140 ml 18% śmietany łyżka octu jajko W misce połączyłam(...)smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA CHLEB WIELOZIARNISTY
potrawyregionalneTortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych(...)naprawdę są nieograniczone. Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu. Nasz ostatnio ulubiony farsz do tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek . Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego(...)składników w foremce 30 x 11 cm. Nasion chia akurat nie miałem, więc zastąpiłem je dodatkowym siemieniem lnianym. Potrzebujemy: 400 g mąki z pszenicy Durum 75 g mąki żytniej razowej 2,5-3 łyżek prażonego sezamu 1,5 łyżki prażonej dyni 1,5 łyżki prażonego słonecznika 25 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą
Przepisy na domowy ser i chlebpółkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza(...)wyprodukowane z surowców wolnych od GMO. Zapraszam na zapoznanie się z moim testem smakowym :) CEBULA + SER mąka pszenna * ser ementaler (19%) * mąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość
Zdrowie na języku :PSoja : 1/3 szklanki Sól : łyżka Zakwas żytni jasny : 3 łyżki Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam - ja przedobrzyłam, więc jeśli chcesz, aby chleb żytni nie był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8(...)Mąka pszenna typ 750 - 2,5 szklanki Woda: 1 i 1/2 szklanki Soja : 1/3 szklanki Sól : łyżka Zakwas żytni razowy* : 2 czubate łyżki Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, soję, wodę i zakwas - ciasto wyrabiałam w misce przez 10 minut. Ciasto jest dość luźne, więc można je wyrobić mikserem. Całość odstawiłam
apetytnapieczeniemuffinki przecież można wrzucić na bloga w każdej chwili, bo zawsze jest na nie pora..:)! Ale ostatnio tak jakoś wyszło, że moja kolejka przepisów do opublikowania to głównie chleby… a przecież nie chciałabym zanudzać Was tą moją najnowszą obsesją..;) Postanowiłam jakoś przeplatać posty chlebowe innymi, żeby nie zrobiło się monotematycznie. Nie obiecuję, że w ogóle przestanę piec(...)herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:) Muffinki bananowo orzechowe Składniki: 3 banany 150 g orzechów włoskich 110 g mąki pszennej 110 g mąki razowej 100 g cukru zwykłego 70 g cukru brązowego 2 jajka 100 g roztopionego masła 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 45 ml maślanki Banany zmiksować. Dodać cukry i jajka i wszystko
UgotujmyTo.plzbyt intensywny smak. Sprawdź przepis na Sałatka z makaronem, kalafiorem i cukinią Składniki (na jedną porcję) garść miksu sałat 10o g piersi z kurczaka 1 kromka pieczywa razowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 100g cukini szczypta oregano odrobina soli szczypta pieprzu szczypta majeranku natka pietruszki Sałatka z kurczakiem i cukinią Sałatka z kurczakiem i cukinią – przepis(...)oliwą. Na talerzu układamy miks sałat, następnie pokrojonego w dużą kostkę kurczaka. Na wierzchu układamy cukinię i całość skrapiamy oliwą z octem. Możemy posypać również posiekaną natką pietruszki. Kromkę chleba podpiekamy na suchej patelni, albo w tosterze. Smacznego! Artykuł Sałatka z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam moje podpłomyki do sałatki. Sam przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Ogólnie książkę bardzo sobie chwalę, ale znalazłam niestety błędy (dotychczas w dwóch przepisach). Właśnie w przepisie na podpłomyki wystąpił błąd z podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc(...)sobą. Jeżeli chodzi o sam smak podpłomyków, bo bardziej smakowały mi indyjskie chlebki roti ( LINK do przepisu na roti). SKŁADNIKI 150 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 750 230 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) 5 g soli dodatkowo mąka pszenna typ 750 do podsypywania WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać
Passions hobbies life