chleb razowy - 2164 przepisów (strona:117/145)

Indyjskie chlebki Czapati 166

Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry(...)Najlepiej smakują na ciepło, podawane od razu po przygotowaniu. Składniki na 8 sztuk: 225 g pszennej mąki pełnoziarnistej, u mnie był to typ 2000 więc użyłam dokładnie 150 g razowej i resztę białej 170-180 ml ciepłej przegotowanej ody łyżeczka soli Przygotowanie: Na blat wysyp mąkę, zrób dołek nalej do niego wody i dodaj sól. Przez około 5 minut zagniataj

greenscarf
Domowe Bułki Grahamki 223

Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka 4 łyżki oleju 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży świeżych

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 176

weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega, który(...)więc u mnie nie mogło zabraknąć w nich mąki kukurydzianej, choć zdaję sobie sprawę, że klasyczne są pszenne. Składniki: pół szklanki mąki kukurydzianej czubata szklanka mąki pszennej (miała być razowa, ale okazało się, że wyszła ;)) łyżka mąki żytniej razowej płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy niemal wrząca woda Mąki wymieszać z solą i oliwą w misce. Powoli dolewać (najlepiej porcjami

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z suszonymi owocami 179

grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego! A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii! Chleb z suszonymi owocami Uwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml. 4 bochenki /robiłam z połowy porcji idealna temperatura ciasta 25 st.C 4 prostokątne foremki(...)blat i resztę czasu spędził w cieple Dzień 2 Zagniatanie 8 cups(1800 ml) plus 3/4 stołowej łyżki mąki chlebowej 3/4 cup(160 ml) mąki graham / pszennej razowej 3/4 cup(160 ml) mąki żytniej /720 1/4 cup(56 ml) cukru muscovado 2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody / dużo więcej…. 3 1/4 łyżeczki drożdży 7 łyżek masła

UgotujmyTo.pl
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 104

piec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem(...)godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego

Posadzone i zjedzone
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 212

Kochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie: " Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe " ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy(...)nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :) SKŁADNIKI: /PIERNIK: - masło, kostka - smalec, 4 łyżki - cukier trzcinowy, szklanka - miód, 5-6 łyżek - jajka, 2 - mąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna,  2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa

Wypisz Wymaluj
Chleb Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia 157

wymieszać z mąką. Przykryć folią i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe:   200ml ciepłej wody,  250 g mąki pszennej chlebowej,  100g mąki pszennej razowej,  9 g świeżych drożdży,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  łyżka oliwy z oliwek. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąki zmieszać(...)natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną mąki i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Chlebek bananowo-figowy czyli Slodki Czwartek odc.93 163

To pierwszy przepis jaki wpadł mi w oko kiedy przeglądałam najnowszą książkę Jamiego Olivera. Zauroczyły mnie pomysły na śniadania (wykorzystam nie jeden i nie tylko w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 212

nadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 55 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 185

Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki mleczne 153

Dziś przepyszne bułki mleczne bez konserwantów, bez polepszaczy, idealne na śniadanie, idealne jako kanapka do pracy czy szkoły. Zachęciłam kogoś do wypróbowania przepisu? Bułki maślane piekłyśmy

Moje Małe Czarowanie
Zakwas żytni 140

Zakwas wyszedł bardzo aktywny a teraz pozostanie już tylko pieczenie chlebków na zakwasie. Składniki: 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa duży słoik drewniana łyżka gaza Przygotowanie:  Słoik wyparzyć i osuszyć. 1 dzień Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć(...)godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło

Ala piecze i gotuje
Sałatka rybna z jajkiem 335

Same ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka(...)rozgnieść widelcem. Ogórki i jajka  pokroić w kostkę dodać do filetów. Dodać szczypiorek, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje z razowym pieczywem

Ala piecze i gotuje
Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie 111

Podobny chleb piekłam dość niedawno,ale jest tak smaczny i łatwy do zrobienia, że znów upiekłam.Tym razem dodałam więcej ziaren -siemię, złoty len i babkę płesznik.Następnym razem będę kombinować z dodatkiem innych mąk. "Zakwas" 1 szkl. mąki żytniej  1 szkl. letniej wody  Ciasto 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę(...)szkl. siemienia lnianego  1/2 szkl.złotego lnu 1/2 szkl.babki płesznik 3 łyżeczki soli [dałam więcej] 20 g świeżych drożdży Wieczorem do dużego naczynia wsypać mąkę żytnią razową , zalać szklanką letniej wody, wymieszać , przykryć i odstawić na szafce na noc. Następnego dnia do "zakwasu" wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste ale fajnie się mieszać, przelewać

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 234

bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia(...)wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa

Mieszam w Garnku
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 248

śniadanie. 300 ml ciepłego mleka 30 g (ok. 2 łyżki) masła 1 łyżeczka szarej soli z Guerande (może być oczywiście zwykła sol) 175 g (1 szkl) mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) [pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości(...)purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.  [ moje ciasto rosło w multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Szybki chleb lekko razowy 116

zwykle zabieram się za robienie chleba około północy :/ Eeehh... Zawsze tak jest. A potem rano zastanawiam się dlaczego taki niewyspany jestem. Dzisiaj cały dzień różne sprawy z Magdą załatwialiśmy. A że trochę sporo tego było to i do samego wieczora nam się zeszło. Potem w domu obiad jeszcze trzeba było zjeść (w porze późnej kolacji) i teraz właśnie, jak prawie(...)szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :) 230 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki zwykłej pszennej 50 g mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki

Marder&Marder Manufacture
Chlebek pita 318

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania