chleb razowy - 2164 przepisów (strona:118/145)

Szybki chleb lekko razowy 116

zwykle zabieram się za robienie chleba około północy :/ Eeehh... Zawsze tak jest. A potem rano zastanawiam się dlaczego taki niewyspany jestem. Dzisiaj cały dzień różne sprawy z Magdą załatwialiśmy. A że trochę sporo tego było to i do samego wieczora nam się zeszło. Potem w domu obiad jeszcze trzeba było zjeść (w porze późnej kolacji) i teraz właśnie, jak prawie(...)szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :) 230 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki zwykłej pszennej 50 g mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki

Marder&Marder Manufacture
Chlebek pita 318

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl
Ekspresowe bułki twarogowe 141

Chyba zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wypieki z dodatkiem twarogu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ekspresowe bułeczki twarogowe. Z wyglądu nie idealne

Smaki Armine
Chleb mieszany z płatkami owsianymi 212

takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą co tu dużo pisać - trzeba upiec. Ja zaczęłam wieczorem : Najpierw odmierzyłam 2/3 szklanki płatków owsianych i podprażyłam na suchej patelni cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, na małym ogniu. Zajęło(...)pachnące. Płatki i ziarna słonecznika odstawiłam do ostygnięcia, a w tym czasie odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam do dużej miski, odmierzyłam też szklankę mąki żytniej razowej typ 2000 - drobno mielonej i także dosypałam do miski. Dolałam 2 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Ciasto jest bardzo luźne, ale tak ma być

apetytnapieczenie
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 152

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber  poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody

Codziennik Kuchenny
Czosnek marynowany 113

W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który

Marder&Marder Manufacture
Domowe pieczywo na poolishu 140

pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu(...)sera. Bułki na poolishu 20 bułek Składniki: Poolish 300 g pszennej mąki 300 ml zimnej wody 5 g świeżych drożdży Bułki 600 g pszennej mąki pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 400 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 500 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli 100 g pestek słonecznika 60 g suszonej żurawiny Przygotuj poolish. Do miski wlej wodę

codojedzenia
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 165

drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce. Obydwie metody(...)świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu zmiękną, jeśli są twarde. Wodę później wykorzystamy do ciasta, dlatego warto od razu odmierzyć 0,5 l przegotowanej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Śniadanie – tosty z łososiem i jajka w kokilkach 165

kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :) Sprawdźcie… a będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej. Tosty z łososiem – składniki 4 kromki pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz(...)jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Maczamy w nim tosty, a następnie podsmażamy na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytnio-owsiany 216

Upiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka,  świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest

apetytnapieczenie
DOMOWY SMALEC 210

Smalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć.  Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-) Składniki: 60dkg słoniny 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula pieprz ziołowy majeranek Wykonanie: Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki(...)cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia. zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest  akurat sezon

Walijskie Pichcenie
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 236

godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Mąki łączymy z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszamy łyżką do osiągnięcia lepkiego(...)Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami czyli Lipcowa Piekarnia 163

upiec chleb.  Z pozoru ciężki gniot i niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego(...)Mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki (moja była wyłożona papierem do pieczenia) i posypujemy wierzch niewielka ilością mąki żytniej razowej. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Pieczemy w 230 st.C przez 15 minut a następnie jeszcze 30 minut w 200 st.C. To moja modyfikacja i w przypadku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grahamki wytrawne 220

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania